IZ PRVE RUKE
Preporuke
Jedinstveno seosko imanje, na kojem možete spavati u bačvama starim 150 godina i piti vino proizvedeno bez trunke kemikalija i pesticida, potpuno nas je osvojilo
Ja sam sretan čovjek. Te četiri riječi, koje je Marko Duvančić izgovorio na opuštenom druženju s prijateljima, sažele su cijelu njegovu životnu filozofiju. Upoznali smo ga u selu Razvođe, na njegovom obiteljskom imanju okruženom vinogradima, u podnožju planine Promina. U tom malom selu u blizini Drniša cijeli je njegov svijet. I to kakav! Agroturizam Duvančić kameno je imanje iz 19. stoljeća koje je Marko preuredio. Proizvodi vino, vodi restoran i pruža jedinstveni smještaj u vinskim bačvama starim 150 godina. Njegov svijet su i plodni vinogradi u blizini imanja iz kojih je upravo izašlo prvo hrvatsko sto posto prirodno vino jer se loza tretira UVC zrakama, umjesto pesticidima. Zavirili smo nakratko u Markov svijet i otkrili da je tajna sreće imati posao koji voliš i koji te ispunjava, te biti okružen prijateljima koji te prate, podržavaju i razumiju tvoju dozu ludosti.
PREUREĐENIM STARIM BAČVAMA DODAN JE KOMFOR MODERNOG VREMENA, A ZADRŽALE SU RUSTIKALAN ŠARM
Smješteno u krajoliku u kojem se isprepliću zelenilo i gordi dalmatinski krš, Razvođe je selo tipično za Zagoru. Marko Duvančić ovdje je rođen, a osim odlaska na Agronomski fakultet u Zagreb, ovdje je proveo cijeli život. Njegova je obitelj imala vinograde, ali radili su malo vina za kućne potrebe. Zato je Marko još za vrijeme fakulteta, devedesetih, dolazio saditi lozu i raditi na obiteljskom imanju. Vinogradarska tradicija tako će uskoro napuniti 30 godina, prije 15 je otvorio restoran Pilipovi dvori, a od prije osam godina u ponudi ima i smještaj.
I to uistinu jedinstven. Sedam ogromnih starih bačvi za vino preuređeno je tako da zadrže šarm, ali im je dodan sav komfor modernog vremena. Nadozidane su kupaonice, provedena je struja, a za grijanje i hlađenje ugrađene su klime.
VEĆINU POSLA NA IMANJU, OD KUHANJA DO PROIZVODNJE VINA, RADI JEDAN, PREDAN I ENTUZIJASTIČAN ČOVJEK
“Krenuo sam s restoranom, a o sobama nisam puno razmišljao. Sve dok jedan gost nije za večerom malo previše popio i rekao kako bi bilo dobro da može tu prespavati. Tad sam počeo istraživati, razmišljao sam o kamenim kućama, ali sve je bilo preskupo. Na kraju sam saznao da Dalmacijavino rasprodaje stare bačve ogromne zapremnine.
Nisam dugo razmišljao. Informaciju sam dobio u petak, u ponedjeljak su već bile kupljene”, govori nam Marko. Fascinira činjenica da je većinu posla oko njihovom uređenja sam napravio. Radne snage je malo, skupa je i nepouzdana, pa i danas gotovo sve na ovom agroturizmu Marko Duvančić radi sam.
RESTORAN RADI SAMO UZ NAJAVU I SVA SE HRANA POSLUŽUJE SVJEŽE PRIPREMLJENA
Restoran zato radi samo uz najavu. Gosti trebaju javiti koliko ih dolazi, kad, te što žele jesti. Marko je taj koji ulazi u kuhinju, kuha i brine se da sve bude na stolu kad stignu, svježe pripremljeno, toplo i ukusno. “Volim kuhati, ali ne mogu primiti goste koji će svi jesti različito. Zato pripremim peku, meso, prilog, za sve isto. Ako je jedna osoba alergična, primjerice, na tikvice, nitko taj dan neće jesti tikvice, već ću pripremiti nešto što svima odgovara”, tumači Marko. Restoran dobro radi, čak mu je zbog manjka radne snage smanjivao kapacitet, a i popunjenost smještaja, odnosno bačvi, je iznad svih očekivanja. Računica je bila da za otplatu ulaganja trebaju biti pune tri mjeseca u godini, a sad su već pune sedam mjeseci.
REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA ZAŠTITE VINOGRADA OD ŠTETNIKA
Uz sve navedene poslove, Marko je i vrsni vinar koji s ljubavlju brine o svojih pet hektara vinograda. Kad je Martin Krstić, inženjer i stručnjak za energetiku i UV tehnologiju, otkrio da se vinogradi mogu tretirati UVC svjetlom, nije dugo dvojio s kim će svoju zamisao provesti u djelo. Udružili su se s ekonomistom Zvonimirom Bešlićem i nastala je tvrtka Food4People, koja je razvila i primijenila revolucionarnu tehnologiju zaštite bilja i usjeva UV svjetlom.
Kako smo čuli na predstavljanju proteklog vikenda, rezultat su revolucionarna vina Ma i Pa koja su u potpunosti proizvedena bez pesticida i modre galice. Jedina je zaštita od nametnika bilo zračenje UV svjetlom. Prvi je to put da se ova tehnologija primijenila na otvorenom. Dosad se koristila samo u zatvorenom, u kontroliranim uvjetima, a oni su ju „izveli“ van i prolazili vinogradom s posebnim strojem.
ZRAČENJE UVC SVJETLOM ZAMJENJUJE PESTICIDE, A MOGUĆNOSTI PRIMJENE SU OGROMNE
Ovi entuzijasti iz šibenskoj kraja nisu znali hoće li eksperiment uspjeti. Testirali su koliko često treba tretirati vinograd, koja treba biti brzina vozila, koliko izvor svjetlosti mora biti udaljen od biljke… I pogodili su. Dobili su klasično vino, na okusu se ne može osjetiti nikakva razlika, ali bez ikakve upotrebe pesticida. Zračenje je obavlja noću, a UVC svjetlost uništava nametnike poput gljivica, bakterija i drugih štetnika. Čak su, ističu, isprovocirali biljku da sama proizvodi zaštitu te je nakon zračenja nametnika bilo puno manje.
Istraživanja provode u suradnji s OPG Marko Duvančić, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Poljoprivrednim institutom Osijek, Veleučilištem „Marko Marulić” u Kninu, Energetskim institutom „Hrvoje Požar” te njemačkim Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE. Nakon uspjeha u vinogradima Marka Duvančića, ova će se tehnologija širiti na druge vinograde, voćnjake, povrtnjake… Mogućnosti su nevjerojatne.
PRVA HRVATSKA STO POSTO PRIRODNA VINA ZOVU SE MA I PA, FANTASTIČNO SU FINA I PITKA
Prva hrvatska sto posto prirodna vina zovu se Ma i Pa, a imena su inspirirana riječima mama i tata, odnosno pape. Napravljena su od autohtonih šibenskih sorti, lagana su i pitka. Bijelo vino kupaža je maraštine i debita, a crno plavine i lasine crne. Proizvedeno je 4500 boca, a prva je poklonjena papi Franji.
Koliko smo vidjeli na predstavljanju u petak, mogućnosti za primjenu nove tehnologije su brojne. Povrće uzgojeno bez pesticida, meso životinja koje su jele žitarice uzgojene bez kemikalija, sve uz čašu ekološkog vina: zvuči kao održivi turizam budućnosti kojem svi težimo. I nekako je prikladno da je on krenuo baš s imanja i iz vinograda Marka Duvančića, koji je održivost živio prije nego je ta riječ uopće postojala.