Kamo na jednodnevni izlet? Istražite najljepše dvorce u okolici Zagreba

Najljepši dvorci u Hrvatskoj koje morate posjetiti
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ako još nemate ideju kako kvalitetno provesti vikend i kamo otići na jednodnevni izlet, želite na jedan dan iskusiti kako je imati plavu krv i nakratko zaboraviti na posao i obaveze, preporučujemo da se uputite ka nekoj od najatraktivnijih povijesnih atrakcija Lijepe Naše. Ovo su najljepši dvorci u okolici Zagreba koje morate posjetiti!

DVORAC ORŠIĆ

Upoznavati povijesne utvrde i znamenitosti Hrvatskog zagorja, a ne posjetiti dvorac Oršić koji danas djeluje kao Muzej seljačkih buna – bila bi prava šteta. Sagrađen je na brežuljku kako bi plemići mogli vidjeti tko im dolazi u goste, a u njemu se nekoć stanovalo i upravljao okolnim posjedima. Današnji muzej upoznat će vas s pravim velikaškim životom u 18. i 19. stoljeću uz originalne stare predmete.

Saznajte kako se mjerilo vrijeme u 16. stoljeću uz pomoć „Tahyjevog” sunčanog sata, doživite priče o najvećem narodnom junaku Hrvata i simbolu borbe za potlačene – Matiji Gupcu i Seljačkoj buni te prošetajte prekrasnim perivojem u okolici dvorca kojim caruju egzotične biljne vrste. Radno vrijeme muzeja je od utorka do petka od 9 do 17 sati, a vikendom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 25 kuna, za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna, a za dodatno korištenje audio vodiča izdvojit ćete 10 kuna. U sklopu atraktivnog kompleksa nalaze se suvenirnica, kafić i restoran idealan za uživanje u prekrasnom ambijentu!

Kakva ljepota! Upoznajte područje Dravski peski koje će vas šarmirati na jedan potpuno drugačiji način

DVORAC TRAKOŠĆAN

Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. U njegovoj okolici možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika.

STARI GRAD I DVORAC OZALJ

Petnaestak kilometara od Karlovca, na klisuri iznad Kupe smjestio se srednjovjekovni grad Ozalj koji je u 18. stoljeću pregrađen u dvorac. Sam grad spominje se još u 13. stoljeću, a zbog mnogih rekonstrukcija koje je doživio tijekom svoje bogate povijesti, očuvan je tek manji dio u kojem se ističe stara obrambena kula, gotička kapela te pravokutna palača Nikole Zrinskoga.

Danas je Ozalj u vlasništvu Družbe braće hrvatskog zmaja koji se brinu o njegovom održavanju. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej u sklopu kojeg se nalaze vrijedni izlošci iz vremena Zrinskih i Frankopana, ali i djela poznate slikarice Slave Raškaj koja je rodom iz Ozlja. Cijene ulaznica za Zavičajni muzej iznosi 20 kuna, a za djecu je 10 kuna.

Zagrebite ispod površine i otkrijte mistični svijet podzemlja: ovo su najljepše špilje u Hrvatskoj

DVORAC MARUŠEVEC

Iako nije razvikan kao Trakošćan, ovaj dvorac udaljen svega petnaestak kilometara od Varaždina svojom ljepotom oduševit će baš svakog posjetitelja. Današnji izgled samo je blijeda slika raskoši starog srednjovjekovnog burga čije postojanje povijesni izvori bilježe već sredinom 14. stoljeća, kada je na ovim prostorima bilo obiteljsko gnijezdo plemića Vragovića. Vjerojatno je tada na mjestu današnjeg dvorca postojao drveni dvor koji je tijekom svojih 600 godina postojanja više puta mijenjao svoj izgled.

Iako izvana još uvijek bajkovit zbog kvalitete gradnje stoljećima unatrag, dvorac je iznutra godinama zanemarivan, zapušten te je zatvoren za posjete. Vlasnici dvorca Maruševec, iz slovenske linije obitelji plemenitaša Pongratz, zabranili su ulazak onima koji su o njemu brinuli, a sami ga ne održavaju.

Zelena i samozatajna regija idealna za bijeg iz grada: evo što sve morate posjetiti u Podravini

DVORAC MIHANOVIĆ

Dvorac Mihanović datira iz 18. stoljeća i danas je preuređen u reprezentativni ugostiteljski objekt. Izgradili su ga grofovi Erdődy, a kasnije se našao u vlasništvu bana Josipa Brigljevića i pjesnika Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne „Lijepa naša”. Energiju njegovih riječi, koje mnogima bude snažne emocije, možete osjetiti upravo u ovom fascinantnom zdanju gdje je živio čuveni umjetnik kojeg su nadahnule prirodne ljepote Zagorja.

Od predjela, preko glavnog jela, do deserta, zavirite u restoran koji se nalazi u sklopu dvorca i doživite pravi kraljevski ručak ili večeru. Na meniju ćete pronaći čuvene zagorske štrukle spravljene na čak četiri načina – u juhi, zapečeni u medenici, štrukli na više načina te kraljevski štrukli. Romantična atmosfera s prekrasnim parkom i višestoljetnom platanom, najfinije vinske kapljice i tradicionalna zagorska kuhinja dočekat će sve one koji su u potrazi za pravim gastro uzbuđenjima!

DVOR VELIKI TABOR 

Smješten na zelenom proplanku u blizini sela Desinić, slikoviti dvorac veliki Tabor već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem i smatra se jednom od najsačuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda oko koje se pletu brojne tajne i legende. Ovo raskošno zdanje nekada je bilo dio obrambenog sustava sjeverozapada Hrvatske, kroz dugogodišnju povijest mijenjalo je svoje vlasnike, a prvi zapisi govore da je ovdje stolovala čuvena velikaška obitelj – grofovi Celjski.

Ovaj najljepši dvorac Hrvatskog zagorja otvoren je za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a ova oda srednjovjekovne arhitekture i budni čuvar tajanstvene prošlosti djeluje i kao muzej. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna. Nakon razgledavanja i upoznavanja detalja iz burne i zanimljive prošlosti, prošetajte obližnjim zagorskim bregima i livadama s kojih se pružaju spektakularni vidici i pogled na sam dvorac.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: