Uđite u vremeplov i zavirite u prošlost: najljepša etno sela u Dalmaciji koja čuvaju izvorni ruralni duh

Najljepša etno sela u Dalmaciji koja čuvaju izvorni ruralni duh
piše Putni Kofer

Užurbani gradski život mnoge navede barem povremeno na pomisao: “želim pobjeći na selo”. Iz perspektive stresnog gradskog asfalta, tih seoski život čini se opuštajuć i okrepljujuć. I dok je preseljenje na selo većini ipak prevelik korak, koji sa sobom donosi puno više od pjeva ptičica i mirisa šume, sve se više ljudi odlučuje za odmor u takvom okruženju. A ako je to selo pritom u Dalmaciji, u neposrednoj blizini mora, užitak je još veći! Sve više starih, slabo naseljenih ili potpuno nenaseljenih dalmatinskih sela okrenulo se turizmu i dobilo titulu “eko-etno sela”, onog koji čuva baštinu i tradiciju svog podneblja. Odabrali smo nekoliko najljepših na jugu Hrvatske koje se svakako isplati posjetiti kad se nađete u tom kraju.

DOL, OTOK BRAČ

Stare kamene kuće, uske uličice, mir i tišina te vrhunske konobe za uživanje u okusima Dalmacije: sve je to stalo na površinu malenog sela Dol na Braču, dva kilometra udaljenog od Postira. Dol je vrlo staro selo, prvi se put spominje u dokumentima iz 1345. godine, no postoje dokazi da je nastalo i ranije. Njegove crkvice, poput one svetog Mihovila koja datira s početka 10. stoljeća ili svetog Petra iz 11. stoljeća, dokaz su duge povijesti mjesta. Crkvica Svetog Petra čuva i najstarije zvono na Braču.

Dol je tipično staro dalmatinsko selo, no u današnje doba većinom je napušteno i nema puno stalnih stanovnika. Oduševljava zato ljubitelje seoskog turizma. Poseban je doživljaj posjetiti Kaštil Gospodnetić, konobu smještenu u staroj palači, koju vodi dvanaesta generacija obitelji koja živi u ovoj plemićkoj kući, zaštićenoj kulturnoj baštini. Tu su i konobe Toni i Dol, a sve poslužuju tradicionalnu dalmatinsku hranu poput peke, jela od otočke janjetine, a ako se vam se posreći, možda uspijete probati i autohtoni brački vitalac, jelo od janjećih iznutrica.

PODHUMLJE, OTOK VIS

Podno najvišeg vrha otoka Visa, Huma, smjestilo se selo koje je dobilo ime po svom položaju: Podhumlje, a koje je poznato po vrhunskom vinu i maslinovom ulju. Smješteno je oko 6 kilometara od Komiže, a okruženo je brojnim arheološkim lokalitetima, kao što su neolitski bazen Lokve i ostaci stare rimske vile u Bačkovu. U zaseocima koji ga okružuju mogu se vidjeti kuće i gospodarski objekti iz 19. stoljeća, a u samom naselju nalazi se crkva sv. Nikole.

U Podhumlju je moguće iznajmiti smještaj u nekoj od starih kamenih kuća i kušati vrhunske viške specijalitete u konobi Peša s jednim od najboljih pogleda na cijelom otoku. U mjestu je u sezoni otvorena i kušaonica OPG-a Sviličić u kojoj vrijedi probati maslinovo ulje, ali i razne vrste domaće travarice i likera.

RUDINE, OTOK HVAR

Selo Rudine je jedno od posljednjih dobro čuvanih tajni otoka Hvara. Nalazi se dva kilometra od Staroga Grada, na poluotoku Kabal, a podijeljeno je na Veliku i Malu, odnosno Velu i Molu Rudinu. Ovo mirno i fotogenično mjesto idealno je za odmor – iako ljeti ima turista, selo nikad nije prenapučeno. U središtu zaseoka, koji je zaštićena kulturna baština Republike Hrvatske, krije se mali trg koji čuva ostatke prošlih vremena, poput starog mlina za masline, mlina za grožđe i stare svjetiljke na kamenom stupu.

Samo 700 metara od mjesta nalazi se lijepa plaža Žukova, gdje su pronađeni pravi otisci stopala dinosaura. U Rudinama se može pronaći privatni smještaj u uređenim starim, kamenim kućama, a u konobu Rudine, uređenoj u rustikalnom stilu, na dalmatinske specijalitete stižu gosti s cijelog otoka.

TOPIĆI, BAŠKA VODA

Na samim padinama Biokova, nedaleko od Baške Vode, smjestilo se selo Topići čija povijest seže u 17. stoljeće. Cijelo je mjesto zaštićeni spomenik kulturne baštine zbog iznimno dobro očuvane dalmatinske arhitekture. Prepuno je maslinika, koji su uglavnom u vlasništvu ljudi iz Baške vode, koji su u Topiće tradicionalno dolazili samo u berbu maslina. Danas u selu službeno stanuje tek sedam stanovnika. U Topićima od 1980. godine radi konoba Panorama, jedna od najstarijih na makarskoj rivijeri, u kojoj se u jedinstvenom ambijentu, uz prekrasan pogled s terase, može uživati u autohtonim dalmatinskim specijalitetima.

ŠKOPLJANCI RADOŠIĆ, TROGIR

Do prije dvadesetak godina Radošić je bilo malo, zapušteno selo u Dalmatinskoj Zagori bez perspektive, a danas je pretvoreno u pravu turističku atrakciju. Eko etno selo Škopljanci Radošić čuva uspomenu na život dalmatinskih predaka i dočarava sliku o životu u miru i tišini sela, u okruženju netaknute prirode. Danas je ono zaštićeni spomeni kulture RH i pod strogim je nadzorom konzervatora.

U središtu imanja je dvadesetak starih, kamenih kuća od kojih je 12 potpuno obnovljeno, uz poštivanje tradicije i arhitekture podneblja. U eko etno selu se može odsjesti, uživati u aktivnostima na uređenim sportskim terenima, šetati stoljetnim šumama, a tu je i mini zoološki vrt s domaćim životinjama. Imanje ima vlastiti vrt i dvije konobe u kojima se pripremaju autohtona dalmatinska jela.

HUMAC, OTOK HVAR

Nekadašnje pastirsko selo na Hvaru nastalo je u 17. stoljeću, a danas je jedinstveni primjer dobro očuvane ruralne arhitekture. Nalazi se u blizini Jelse, na oko 350 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan pogled na okolna mjesta, a pogled seže sve do Brača i makarske rivijere. Uske uličice, skladne kamene kućice i dvorišta koji su odoljeli zubu vremena te prekrasna priroda s kojom se selo stopilo poseban su doživljaj za svakog posjetitelja.

U selu nema ni struje ni vode, a zbog činjenice da nema groblje smatra se da nikada nije bilo stalno naseljeno. Atrakcija mjesta je i crkva Sv. Ivana i Pavla, izgrađena početkom 20. stoljeća, a iz Humca se može posjetiti i Grapčeva špilja, najznačajnije pretpovijesno nalazište na Jadranu. S uzvisine iznad naselja pruža se predivan panoramski pogled na more i krajolik, koji seže gotovo do kopna. Ljeti je ovdje otvorena konoba Humac, nadaleko poznata po vrhunskim hvarskim i dalmatinskim jelima koja se mogu kušati u bajkovitom okuženju staroga sela, a dio kuća je uređen za najam.

PODIJELI: