Vikend u seoskoj atmosferi: 7 čarobnih imanja u Međimurju koja nude domaću hranu i fantastičan provod za cijelu obitelj

Gdje jesti u Međimurju: Restorani i seoska domaćinstva u Međimurju
Foto: Unsplash / Instagram Restoran Terbotz
piše Putni Kofer

Naša najsjevernija destinacija kontinentalne, zelene Hrvatske sinonim je za opuštanje, wellness, sport i aktivni odmor ili team building, uz vrhunski gurmanski doživljaj i prekrasnu prirodu. Međimurje je destinacija bogata prirodnim i kulturnim atrakcijama, čistog zraka, mira, domaće kuhinje i dobrog vina, sportskih aktivnosti, ljekovitih voda te prije svega susretljivih i gostoljubivih domaćina. Ako se pitate gdje jesti u Međimurju, provjerili smo što sve nude seoska domaćinstva te koja su imanja idealna za obiteljske vikend izlete i opuštajući odmor. Uživajte u domaćim delicijama, izvrsnoj kapljici, ali i susretu s domaćim životinjama te šetnjama, bicikliranjem, jahanjem ili ribolovu….

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

VUKOV BREG, ŠARMANTNO OBITELJSKO IMANJE

Nerazvikano, ali iznimno šarmantno obiteljsko imanje Vukov breg, sve je češća vikend destinacija za sve one željne predaha u prekrasnoj prirodi uz domaće međimurske delicije. Izletište je nastalo iz rodnog imanja obitelji Bacinger, koji su ga u posljednjih desetak godina pretvorili u pravi mali gastronomski raj u kojem se nudi usluga kušanja vina ili rakije, a poslužuje domaća hrana i domaće vino.

View this post on Instagram

A post shared by Izletište Vukov breg (@opg_bacinger_vukov_breg)

Na svježem će se zraku dobro zabaviti cijela obitelj, a pogotovo djeca, koja se mogu igrati na ograđenom igralištu. Kad zatopli, mališani se mogu i okupati u manjem bazenu, dok roditelji uživaju u pogledu na vinograde i zelenilo. Vukov breg nudi i smještaj u ruralnoj kući za odmor.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

IZLETIŠTE MEĐIMURSKI DVORI U SRCU SJEVERA

U samom srcu Međimurja, u mjestu Lopatinec, smješteno je izletište Međimurski dvori, svega 6 km od središta Čakovca. Idealno je mjesto za vikend putovanje cijele obitelji ili romantičnog „getawaya“, opuštanje, boravak u prirodi, bavljenje sportom i uživanje u tradicionalnim jelima Međimurja. 

View this post on Instagram

A post shared by Međimurski dvori (@medjimurski.dvori)

Restoran Međimurski dvori uvršten je u 100 vodećih restorana Hrvatske, a tamo povremeno nude i organizirane kuharske radionice Etno art Chef s priznatim kuharima. Možete unajmiti i bicikle, a turistička agencija Etno art travel, također u sklopu izletišta, ima različite turističke programe: eko-turizam, bicikliranje i druge sportske aktivnosti, wellness i zdravstveni turizam, lov i ribolov … U sklopu izletišta nalazi se i jedan apartman, pogodan za ljetovanje i zimovanje.

ŠARMANTNA KLET SVETI MARTIN NA MURI

Šarmantna klet u najsjevernijoj općini naše zemlje Svetom Martinu na Muri, koja je prije nekoliko godina ponijela i titulu najboljeg seoskog odredišta u Europi, idealno je mjesto za vikend odmor. Imanje je okruženo prekrasnom prirodom, rijekom Murom i šumama. Domaćini uzgajaju brojne domaće životinje, a najmlađi posjetitelji će se sigurno razveseliti patkama, zečevima, konjima, magarcima, kozama ili ovcama… U dvorištu objekta nalazi se drveno dječje igralište, a u blizini možete razgledati zanimljive starinske skele za prijelaz rijeke. Tenisko igralište ili lijepo uređene šetnice i biciklističke staze nude mogućnost rekreacije, a u blizini su i sadržaji poput ribolova, jahanja kroz prekrasne krajolike, vožnje drvenim čamcima…

PRIRODNA OAZA NA IZLETIŠTU GORIČANEC

Još jedna prirodna oaza u Svetom Martinu na Muri osigurat će vam vikend za resetiranje u prirodi i bijeg od naporne i užurbane svakodnevice. Obale jezera zasjenjuju bogate krošnje topole, johe i vrbe ispod kojih se može sjesti, zabaciti udicu, prići ovcama, magarcima ili zajahati konja. Izletište je izvrstan odabir i za organizaciju raznih proslava poput rođendana, krštenja, svete potvrde, krizmi, vjenčanja… Odlično domaće vino, domaća hladna i topla međimurska jela dio su svakodnevne ponude u Goričancu

SEOSKI TURIZAM TURK

Vinska kuća obitelji Turk u Vučetincu, u Općini Sveti Juraj na Bregu, prvi je “seoski turizam“ registriran u Međimurju, a već dvadesetak godina uspješno kombinira proizvodnju vrhunskih vina s turističkom ponudom na svom domaćinstvu u gornjem Međimurju. Na svom imanju obitelj Turk gostima nudi isključivo domaće, autohtone međimurske proizvode i vrhunska vina iz svojih vinograda, a uspješni obiteljski posao zahtjeva angažman cijele obitelji. Gosti pristižu iz cijelog svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država do Japana, a u ovom seoskom domaćinstvu moguće je i prespavati – imaju dvokrevetne i trokrevetne sobe.

ZLATNI BREG, NAJBOLJE OD MEĐIMURSKE KUHINJE

Jedinstveno izletište Zlatni breg u Zasadbregu može se pohvaliti pogledom na veliki dio Međimurja, Prekmurja, Podravine, Varaždina te čak i dijelova južne Mađarske. Tu se ujedno nalazi OPG vlasnika Ivana i Biserke Tarandek, koji u svom restoranu nude najbolje od tradicionalne domaće međimurske kuhinje. Restoran, odnosno njegova enogastronomska ponuda su raznovrsni, s naglaskom na tradicionalnu kuhinju i vinarstvo. Zlatni breg je idealno mjesto za odmor s obitelji ili prijateljima, gdje ćete isprobati raznovrsnu hranu, iz koje posebno izdvajaju međimurske specijalitete kao što su međimurska pretepena juha, raca ili tanka zlevanka.

RESTORAN TERBOTZ NA PITORESKNOJ ŽELEZNOJ GORI

Na pitoresknom brijegu Železne Gore prije dvadeset godina otvoren je restoran Terbotz na obiteljskom imanju Jakopić, gdje se već stotinu godina stvaraju osobita vina i njeguju domaće delicije. Povijest ovog podruma seže u daleku 1908. godinu, kada su obitelji Zichy i Terbotz izgradili dvorac, čiji je vlasnik danas obitelj Jakopić. Dvorac je i danas tamo, a obitelj Jakopić kuriju planira preurediti u hotel baštine.

View this post on Instagram

A post shared by Restoran Terbotz (@terbotz)

Domaćini restorana Terbotz na stol donose jedinstvene okuse Međimurja, koji nastaju od sastojaka iz njihovog vrta, voćnjaka, imanja, okolnih šuma te Mure i Drave. Pačja prsa glazirana medom, pire od krumpira i tostiranih bučinih sjemenki, glazirana mlada mrkva te umak od meda i cimeta, samo je jedan od primjera jela koje u Terbotzu spremaju. Restoranska vinska karta osim vina Vinarije Jakopić sadrži i ponajbolja vina eminentnih vinara s Međimurske vinske ceste koje možete isprobati u kušaoni obitelji Jakopić.

PODIJELI ČLANAK