5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti u Zlatnoj Slavoniji

Gradovi u Slavoniji idealni za jednodnevne izlete
piše Ivan Fratrić

Nepregledne zlatne ravnice, zanosni srednjovjekovni gradići i očaravajuća mjesta, stoljetne legende, dobri ljudi i hrana proizvedena na domaćem tlu – sve je to Slavonija, jedna od najljepših hrvatskih regija. Put kroz našu žitnicu gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ako se odlučite na izlet u Slavoniju – donosimo nekoliko dobrih ideja za predah od svakodnevnih obaveza i užurbanog stila života. Usprkos svojoj veličini, ovi mali gradovi u Slavoniji nude pregršt zanimljivosti i atrakcija koje se uistinu isplati posjetiti i doživjeti!

KADA SE ZAŽELITE VRHUNSKOG VINA – KRENITE U KUTJEVO

Rijetko ćete naići na grad čiji je identitet toliko prožet vinorodnom tradicijom kao što je to Kutjevo – mjestašce od nešto više od 6 tisuća stanovnika koje se smjestilo na samom istočnom podnožju parka prirode Papuk. Ljubav ovog grada i njegovih žitelja prema vinu toliko je očita da su svoj središnji i najljepši trg nazvali po graševini, na kojem su čak i posadili nekoliko trsova spomenute sorte grožđa.

Izlet u Požeško-slavonsku županiju ne može biti potpun bez posjeta ovom malenom gradiću koji krije najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe te jedan od najljepših spomenika bogate kulturne baštine u Slavoniji – dvorac Kutjevo. Perivoj oko dvorca zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala poput ginka, bukve, lipe, aleje kestena i hrasta. Prošetajte šarmantnim ulicama, posjetite najveću bačvu od slavonskog hrasta u kojoj se čuva kraljica vina graševina i degustirajte najfinije vinske kapljice ovoga kraja.

GRADOVI U SLAVONIJI: LIPIK SVOJU POPULARNOST DUGUJE TERMALNIM VODAMA I KONJIMA LIPICANCIMA

Za mjesto koje ima 5 i pol tisuća stanovnika, Lipik u sebi krije mnoštvo zanimljivosti koje čine ovaj grad iznimno poželjnom destinacijom za turistički posjet. U prošlosti je bio jedna od posjećenijih destinacija zbog svojih ljekovitih kupališta u kojima su svojevremeno boravili i stari Rimljani, a danas tu tradiciju nastavljaju Toplice Lipik u kojima možete uživati u blagodatima i ljekovitim svojstvima lipičke geotermalne vode.

Smješten na obroncima Psunja, Lipik svoju popularnost duguje i stoljetnom uzgoju konja lipicanske pasmine. Državna ergela Lipik smještena je na imanju Izodorovac, a ako ste ljubitelj plemenitih životinja – sigurno nećete htjeti propustiti rekreativno jahanje u pratnji stručnih vodiča. Prošetajte stoljetnim perivojem koji je idealno mjesto za relaksaciju, Jelkinom stazom uputite se u prošlost, doživite pravu divljinu močvarnog svijeta na jezeru Pjeskara i uživajte u brojnim programima i sadržajima u gradu u čiju se šarmantnu atmosferu lako zaljubiti.

VALPOVO – GRAD BOGATE POVIJESNE BAŠTINE

Biser slavonske Podravine, Valpovo je gradić kojeg ne smijete propustiti posjetiti ako vas put nanese u Osječko – baranjsku županiju. Povijest Valpova seže još u rimsko doba, a kako su se izmjenjivale povijesne ere, tako su u gradu ostajale znamenitosti koje prepričavaju njegovu povijest. Posjetite srednjovjekovnu kulu koja je zbog svoje očuvanosti i specifične izgradnje jedan od najvrjednijih spomenika u Hrvatskoj te dvorac Prandau – Normann iz 18. stoljeća koji se smatra jednim od najstarijih slavonskih dvoraca.

U ovom srednjovjekovnom dvorcu je od 1956. godine smješten Muzej Valpovštine koji posjeduje oko 3000 eksponata u nekoliko zbirki (povijesna, arheološka, lovačka, etnografska, zoološko-geološka te zbirka zanatstva i umjetničkog obrta).

NAŠICE – PRAVO BLAGO U SRCU SLAVONIJE

Mjesto na kojem se slavonska ravnica spaja sa zelenim obroncima Krndije, Našice su grad koji će vas nesumnjivo zaintrigirati zbog brojnih interesantnih znamenitosti. Dvorac Pejačević svakako je najupečatljivija atrakcija koja će vam odmah zapeti za oko, a kako i ne bi kad se radi o velebnom zdanju izgrađenom u 19. stoljeću u kojem je svoj glazbeni zanat brusila prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević.

U neposrednoj blizini grada pronaći ćete brojne druge zanimljivosti poput zoološkog vrta obitelji Bizik u kojem se možete družiti s čak 90 životinjskih vrsta iz cijelog svijeta, a za one koji su željni istraživanja povijesnih tajni i misterija, romanička crkva sv. Martina nezaobilazna je lokacija, budući da se radi o jedinoj potpuno sačuvanoj templarskoj crkvi u Hrvatskoj. Za potpuni dojam o Našicama i okolnom području, svakako preporučujemo i šetnju do Bedemgrada – ruševina srednjovjekovnog utvrđenog grada koje krase krajolik i zelenilo Krndije.

VIROVITICA – GRAD GLAZBE, GROFOVA I BOGATE KULTURE

Na samom zapadu Slavonije smjestila se prekrasna Virovitica – grad glazbe, velebnih zdanja grofova Pejačevića i bogate kulture. U njenom centru pronaći ćete jedan od najljepših hrvatskih dvoraca – dvorac Pejačević. Građen je u kasnobaroknom i ranoklasicističkom stilu na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde, a podigli su ga Pejačevići Virovitički između 1800. i 1804. godine. Zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova dvorac je 2019. obnovljen, a gradskom parku koji s nalazi u njegovoj neposrednoj blizini vraćen je onaj stari perivojni sjaj s novim šetnicama i posađenim drvećem te ukrasnim raslinjem.

Hodajući Viroviticom, vidjet ćete da iz svake njegove pore na vidjelo izlazi činjenica koliko se kultura njeguje u ovom gradu. Od gradskog muzeja koji prepričava stoljetnu povijest, glazbene škole Jana Vlašimskog koja je odgojila generacije glazbenika, šetališta Edite Schubert koje je svojevrsno djelo moderne umjetnosti pa sve do kazališta i gradske knjižnice – umjetničke duše se u Virovitici mogu osjećati kao kod kuće.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ