Duh poglavice Winnetoua, čarobni vidikovci, netaknuta priroda… Evo što sve trebate znati o izletu na kanjon rijeke Zrmanje

Zrmanja, netaknuta priroda, čarobni vidikovci i duh poglavice Winnetoua
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Izlet na kanjon rijeke Zrmanje, nema sumnje, pretvorit će se u nezaboravnu avanturu jer ne zovu je bez razloga jednom od najljepših i najuzbudljivijih europskih rijeka sa savršeno bistrom vodom, čarobnim vodopadima i veličanstvenim kanjonima. Izvire podno planine Poštak u općini Gračac, a ulijeva se u Novigradsko more. Nabujalu rijeku avanturisti obožavaju zbog raftinga, a kad se smiri, očarava svojom iznimnom ljepotom. Rijeka je duga 69 km, a kanjon Zrmanje koji se prostire od Obrovca do ušća danas je poznata turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Očarala je čak i tvorca Winnetoua, koji je upravo područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma. Zrmanja je super ideja, čak i u srcu ljetne sezone, jer pruža malo više od samo lijepih plaža i divnog mora. Nije razvikana, a pojedini prizori zauvijek će vam se urezati u sjećanje.

KANJON ZRMANJE PROSLAVIO SE FILMOVIMA O WINNETOU

Do kanjona Zrmanje najbolje se stiže preko Jasenica (smjer Obrovac), nekoliko kilometara istočno od Maslenice. Na ovoj lokaciji su snimljeni filmovi o poglavici Winnetou. Do lokacije Pueblo plato (Pariževačka glavica) stiže se cestom iz Jasenica prema Obrovcu. Nakon prolaska kroz mjesto Jasenice, skrenite desno na makadamski put koji vodi do nevelike zaravni smještene uz sam rub impozantnog kanjona rijeke Zrmanje, filmske Rio Pecos. Na ovom se mjestu nalazilo indijansko selo – domovina Winnetoua, a Winnetou (Pierre Brice) i Old Shatterhand (Lex Barker) postali su krvna braća.

S platoa se pruža zadivljujući pogled na duboko usječeni kanjon rijeke Zrmanje koji će svakom posjetitelju neizbrisivo ostati u sjećanju. Mjesta snimanja na rijeci mogu se vidjeti za vrijeme organiziranih izleta brodom koji polazi iz Maslenice. Ovaj kanjon je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode i karakterističan je po 200 metara visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke.

Inače mnogi smatraju Zrmanju našom najljepšom rijekom. Zajedno sa svojim pritocima je stoljećima probijala svoj put do mora i tako stvorila kanjon, jedan od najimpresivnijih u Hrvatskoj. Eko sustav Zrmanje je toliko poseban i važan da je 1964. postao zaštićeni krajobraz, točnije potez od oko 10 km od Obrovca do ušća u Novigradsko more. Gornji pak tok rijeke Zrmanje pripada Parku prirode Velebit.

Odmor u krošnjama: ovo su najljepše kućice na drvetu u Hrvatskoj

KAJAK SAFARI ILI RAFTING ZA AVANTURISTE

Ako želite nešto više od nezaboravnih pogleda, spustite se malo s tih prekrasnih vidikovaca i uronite u pravu pustolovinu – počastite se kajak safarijem ili raftingom na Zrmanji. Na izlet na prekrasnu Zrmanju moguće je otići svaki dan. Ljubitelji raftinga su rijeku Zrmanju nazvali ljepoticom i zvijeri jer je za vrijeme visokih vodostaja jedna od najboljih rijeka za rafting u ovom dijelu Europe. S druge strane, Zrmanja je sa svojim pritokom Krupom tijekom ljeta mirna i spokojna te lagano nosi posjetitelje kroz očaravajući krajolik.

Zrmanja se dijeli u dva dijela: gornji dio kanjona koji je pogodan za rafting i kajak od Kaštel Žegarskog do Muškovaca te drugi dio, mirnog toka koji mnogi nazivaju europski Grand Canyon pogodan za sea kayak, stand up paddeling i vožnju brodom. Oba dijela kanjona priuštit će posjetiteljima nezaboravno iskustvo. Rijeka Zrmanja je pogodna za rafting do 15.05. te nakon 15.09. ili velikih kiša. U periodu 15.05. – 15.09. uglavnom se koristi kajak.

Savjeti za putovanje kruzerom: Sve što trebate znati prije prvog ukrcaja

ŽEGAR, STARE MLINICE I OKUPLJALIŠTE ZA RAFTING

Naselje Žegar, tj. Kaštel Žegarski čije ime potječe iz doba mletačko-osmanskih ratova, okruženo je velikim, krškim, žegarskim poljem, a krasi ga stari kameni most koji u polukružnim lukovima prelazi rijeku Zrmanju. O nekad življem kraju svjedoče i stare mlinice, poput onih Komazeca, Perića ili Ušljebrka iz 19. stoljeća.

Kaštel Žegarski inače je okupljalište za rafting i adrenalinske izlete u organizaciji brojnih domaćih agencija. Ovdje se možete ukrcati u raftove i uživati u obalama obraslim zelenilom i zaštićenim gustim krošnjama. Voda je puna vodenog bilja i životinjskog svijeta koji voli mirniju vodu ovog područja. Stanovnici Zrmanje su, između ostalih, endemska slatkovodna riba zrmanjski klen i zrmanjska pastrva.

Nakon što ste uživali u prizorima kanjona Zrmanja, upoznajte i njezin najpoznatiji i najduži pritok – rijeku Krupu. Put će vas odvesti do malog mjesta Golubić (gdje se skreće s glavne ceste desno i spušta dalje) u kojem ćete uočiti znak za cesticu koja vodi do ove atrakcije. Slobodno se možete parkirati na prvoj ledini s desne strane koju vidite jer do vidikovca je potrebno svega 10-ak minuta.

KUDIN MOST, NAJLJEPŠA LJUBAVNA LEGENDA SA ZRMANJE

Inače, Krupa je uspjela na svojih samo 7 kilometara toka ugurati mnoštvo raznolikosti i neke od najljepših kadrova na Zemlji. Jedan od njih sigurno je i nevjerojatni Kudin most, iza kojeg se krije mnoštvo zanimljivosti. Stara priča govori o mladiću Kudi koji je sagradio most kako bi došao do Milije, djevojke koju je volio. Zaljubljen je stigao na drugu stranu, zaprosio voljenu i na koncu je oženio. 109 metara i dva mjeseca rada su bili potrebni, a njemu u čast most je dobio naziv Kudin most.

Spuštanje do samog mosta traje oko pola sata ne baš uređenom stazom, pa taj izlet uprizorite svakako za vrijeme dana, da se stignete i vratiti. Kada konačno dođete do njega, uvjerit ćete se kako nema tog filtera koji bi uljepšao tu beskrajno zadivljujuću prirodu. Most je sagrađen u suhozidu, a sastoji se od 12 lukova, odnosno sedrenih blokova od kojih su svi do danas sačuvani. Izgrađen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća i danas se ubraja u zaštićeni spomenik kulture.

Kako je Kudin most zaštićeni spomenik, s poštovanjem se prema njemu i odnosi. Zabranjeno je trčanje po njemu, a sve veće skupine ga trebaju prijeći u što manjem broju. Kada prođete most u pitomom jezeru se možete i okupati…

MANASTIR KRUPA KAO POPULARNO IZLETIŠTE

Planinarska staza u blizini mosta vodi do manastira Krupa koji je autom udaljen svega desetak minuta. Manastir kao takav nije toliko bitan, nego više priroda koja ga okružuje. Ovo mjesto je postalo popularno zadarsko izletište, a obožavaju ga obitelji s djecom. Održavaju ga monasi koji su sami izgradili kamin koji je besplatan za korištenje svim posjetiteljima. Na prostranoj livadi nalaze se i drveni stolovi što uživanje čini još ugodnijim.

MANOJLOVAČKI SLAPOVI – NIJE ZRMANJA, VEĆ KRKA, ALI JE – MUST SEE

Još jedna destinacija koju morate posjetiti kad ste već u blizini, iako nije Zrmanja već Krka, je Manojlovac slap ili Manojlovački slapovi jer se oko jednog velikog nalazi još nekoliko “malih”. Manojlovac je visok čak 57 metara i mnogi ga smatraju najljepšim slapom rijeke Krke. Kod glavne ceste postoji mjesto za parkiranje, a do vidikovca je potrebno svega par minuta.

Ovaj slap je poznat i po tome što su ga 1875. godine posjetili austrijski car Franjo Josip i njegova supruga carica Elizabeta, poznatija kao Sisi. 1899. je podignuta spomen ploča na stijeni koja je danas poznata kao Careva glava. Kod Obrovca i ušća Zrmanje u Novigradsko more doći ćete do popularnog izletišta Muškovci. Ovdje vas čeka savršeno mjesto za odmor uz rijeku. Uz Zrmanju se nalaze kafići i restorani, prostori s ležaljkama, centar za rafting i kanuing, smještajni objekti i sl. Središte zbivanja je tzv. Berberov buk, slap dugačak čak 200 metara.

OPUŠTENA I SPORA KAVICA U OBROVCU

Konačno, Zrmanja prije kraja svog putovanja stiže u grad Obrovac. Most preko Zrmanje povezuje novi i stari dio grada. Obrovac je nepravedno zapostavljen kao turistička destinacija, s pratećim asocijacijama na propalu tvornicu glinice i ratna zbivanja devedesetih. Međutim, ovaj gradić u čijem su središtu srednjovjekovna tvrđava Kurjaković i rijeka Zrmanja pružit će vam odmor i mir kakav zaslužujete. Čekaju vas opuštene i spore kave na ”rivi” uz zelenu rijeku te muzeji i tragovi prošlosti na tvrđavi ili malo dalje na arheološkom nalazištu Cvijina gradina.

Ako želite istražiti jednu drugu stranu Hrvatske, pomalo zanemareni dio naše zemlje, koji se upravo zbog toga može pohvaliti netaknutom prirodom, surovim kršem i krškim poljima, uživati u beskrajno čarobnoj atmosferi, onda je ovo savršen izlet za vas…

PODIJELI: