Pitali smo umjetnu inteligenciju što raditi za vikend u okolici Zagreba: odgovor nas je ugodno iznenadio i dobili smo odlične ideje!

Foto: TZGJ
piše Putni Kofer

Posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno svjedočimo uzbudljivim raspravama o sustavima “umjetne inteligencije”, odnosno jezičnim modelima koji su sposobni pisati složene tekstove, skladati pjesme, stvarati fotografije, montirati video zapise, rješavati logičke zadatke, detaljno planirati putovanja… I dok jedni s veseljem prihvaćaju ove alate i smatraju ih čovjekovim “najboljim prijateljem”, drugi izražavaju skeptičnost i pitaju se što nam budućnost donosi…

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

Sustavi umjetne inteligencije zasigurno će imati velik utjecaj na društvo u cjelini, no potrebno ih je odgovorno koristiti. Mi smo danas testirali njihovu sposobnost davanja turističkih preporuka i ChatGPT pitali “što raditi za vikend u okolici Zagreba”. Odgovor nas je potpuno iznenadio jer smo očekivali standardne turističke atrakcije, ali smo umjesto toga dobili puno, puno više – Jastrebarsko, biser kontinentalne Hrvatske koji vrijedi, kako kaže umjetna inteligencija, posjetiti tijekom cijele godine. Evo zašto ChatGPT smatra da je upravo Jaska, jedini grad u Hrvatskoj koji ima nadimak, idealna destinacija za vikend odmor.

UMJETNA INTELIGENCIJA JE ISTAKNULA 5 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JASKU

1. Netaknuta priroda: Jastrebarsko se ponosi svojom predivnom prirodom, bogatom florom i faunom. Šetnje kroz parkove, vožnja biciklom ili istraživanje pješačkih staza oko grada pružit će vam nezaboravno iskustvo u dodiru s prirodom.

2. Enološki raj: Ako ste ljubitelj vina, Jastrebarsko će vas oduševiti svojim vinogradima i vinarijama. Okusite lokalna vina koja su rezultat stručnog rada vinara i uživajte u autentičnom doživljaju vinskog kraja.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

3. Kulturna i prirodna baština: Posjetite povijesne i prirodne znamenitosti koje pričaju priču o bogatoj prošlosti Jastrebarskog. Ovdje se tradicija čuva s posebnim ponosom, pružajući vam uvid u život grada kroz različita razdoblja.

4. Gastronomska raznolikost: Jastrebarsko nudi izvanrednu gastronomsku ponudu. Probajte lokalne specijalitete i uživajte u autentičnim okusima koji će zadovoljiti vaše nepce.

5. Aktivnosti na otvorenom: Bilo da ste ljubitelj adrenalinskih doživljaja ili opuštenog provođenja vremena, Jastrebarsko ima nešto za svakoga. Oprobajte se u biciklizmu, jahanju ili planinarenju te doživite ljepotu okoline na poseban način.

JE LI UMJETNA INTELIGENCIJA DALA TOČNE INFORMACIJE?

O gradu Jastrebarskom i njegovoj zelenoj okolici pisali smo više puta, a ono što turiste posebno oduševljava je upravo spoj svih navedenih stvari, zbog kojih ovaj dragulj Zagrebačke županije iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista. Jastrebarsko je u prošloj godini prvi put ostvario više od 50 tisuća noćenja i nešto više od 30 tisuća dolazaka, što je samo još jedan od pokazatelja kako bogata, ali kvalitetna turistička ponuda uvijek pronađe put do krajnjih korisnika.

Hvali se Jaska i svojom zelenom Plešivicom, regijom koja svojom bogatom vinskom tradicijom i beskompromisnom kvalitetom svojih pjenušaca zasluženo nosi nadimak “hrvatske Champagne”. Prošle su godine proslavili 30. “Dane vina”, što je bio povod za veliku proslavu, priznanje je stiglo i iz uglednog Michelinovog vodiča koji je restoran Korak uvrstio na svoju prestižnu listu, a to nije kraj ambicioznim planovima. Plešivica je, naime, najavila imenovanje prve hrvatske ceste pjenušaca.

Još jedan veliki adut cijelog ovog područja je i nevjerojatna gastronomija! Na zelenim plešivičkim bregima i čarobnoj Jaski hrana se slavi svakim novim zalogajem. Brojni ugostitelji i restorani poznati su po dobrim i kvalitetnim lokalnim namirnicama – i upravo je to ono što njihovi gosti posebno cijene i vraćaju se prvom prilikom. 

OVDJE ČAK NI ZIMA NIJE DOSADNA: ISKORISTITE TOPLE ZIMSKE DANE I KRENITE NA IZLET U JASKU

Jastrebarsko je, uistinu, mali grad za veliki užitak, prepun malih bisera koji zajedno čine najljepšu ogrlicu. Ovaj je kraj kao stvoren za šetnje, planinarenje i vožnju biciklom, a ima i jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj. Grad je izrazito “bike friendly”, ima više od 250 kilometara označenih staza, a biciklisti ga mogu istraživati uz karte i signalizaciju i provozati se kroz osam različitim obilježenih ruta. A od svih sadržaja koje nudi Jaska, prekrasnom se Plešivicom Jaskanci posebno ponose. Tamo ćete pronaći ukusnu i maštovitu gastronomiju i vrhunska vina. Sve to možete kušati u čarobnom ambijentu s pogledom na okolne brežuljke.

PODIJELI ČLANAK