Bosanska “planina koja ima dušu” uvijek je prekrasna, no posebno je čarobna kad se ogrne snježnim pokrivačem pod kojim je čak pet mjeseci u godini

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Smještena u središtu Bosne i Hercegovine, s najvišim vrhom Paljenik (koji se naziva i Opaljenik) koji doseže 1943 metra, planina Vlašić jedna je od najprepoznatljivijih i najposjećenijih destinacija Bosne i Hercegovine. Sama planina, inače drugi najveći planinski lanac u BiH, poznata je po mnogočemu – pašnjacima, uzgoju stoke, siru, zimskim radostima, ali najbitnije prelijepoj i još uvijek uvelike netaknutoj prirodi. Nazivaju je ‘planinom koja ima dušu’ i koja je ‘dobra prema gostima’.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

SNIJEG U PROSJEKU PADA I PET MJESECI U GODINI

Sam vlašićki plato proteže se na visini od 1000 do 1500 metara, a planina je ime dobila po Vlasima, nomadima koji su naseljavali to područje. Vrlo je popularno zimsko odredište. Prosječna zimska temperatura u području Vlašića iznosi 1 stupanj Celzijevih, a sniježi pet mjeseci godišnje pa snježni pokrivač zna doseći i vrlo visokih 2,1 metar. Najpopularnije turističko mjesto na planini je Babanovac.

Tamo se, na visini od oko 1300 metara, nalazi Sportsko-rekreacijski centar Vlašić s 15 kilometara skijaških staza, kao i bogata ugostiteljska i smještajna infrastruktura. Vlašić je inače bio i mjesto održavanja međunarodnog natjecanja u skijaškim skokovima, na 90 metara visokoj skakaonici. Natjecanja su se tamo održavala do 1991. godine.

VLAŠIĆ SE MOŽE POHVALITI NIZOM PRIRODNIH LJEPOTA

Planina Vlašić nije poznata samo kao ‘zimska destinacija’, iako je među popularnijima u zemlji u toj kategoriji. Vlašić je vrlo tražena destinacija i u ostalim godišnjim dobima zahvaljujući nizu prirodnih atrakcija s kojima se može pohvaliti – rijeka Ugar i vodopad Ugrić visok 15 metara, predivan proplanak Galica, poznati planinarski dom „Jusuf Pečenković“ na visini od 1763 metara koji se nalazi na području pod imenom Devečani. On je ime dobio po tamošnjih devet izvora vode. Posebno se ističu i Paklarske stijene, strme litice, dok se s vrha Vlašića, ako je lijepo vrijeme, vidi i Biokovo.

PLANINA JE POZNATA PO LJEKOVITOM ZRAKU I SIRU

Ovaj je planinski raj poznat i po zdravstvenom turizmu zahvaljujući izvanrednoj kvaliteti zraka, ali i po uzgoju ovaca i proizvodnji ovčjeg sira. Vlašićki sir na glasu je kao jedan od najboljih bijelih sireva u salamuri. Na planini postoji i značajna turistička infrastruktura. Osim hotela tamo je izgrađeno i oko 800 planinskih kuća, odnosno vikendica. Naposljetku, tu je i specifična flora, koja obiluje ljekovitim biljem, ali i endemskim vrstama.

Među njima se posebno se ističe ruža Rosa Brandis koja nema trnje. No, predaja kaže da će joj ono narasti ako je pokušate zasaditi negdje u gradu. Područje Vlašića poznato je i po ovčarskim psima tornjacima.

TRAVNIK JE NEZAOBILAZNA POSTAJA PRILIKOM ODLASKA NA PLANINU

Baza za odlazak na Vlašić najčešće je Travnik, grad udaljen 28 kilometara od Sportsko-rekreacijskog centra. Obilazak bi svakako trebao biti neizostavna stanica prilikom odlaska na samu planinu. Riječ je povijesnom važnom gradu punom zanimljivosti. U njemu se ističe tvrđava, odnosno Stari grad, jedan od najočuvanijih i najljepših srednjovjekovnih utvrda Bosne i Hercegovine.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bosnian History (@bosniahistory)

Radi svoje važnosti utvrda je proglašena i nacionalnim spomenikom. Isto tako, u Travniku ćete, među ostalim, pronaći još jedan raritet – sunčani sat na zidu Hadži Ali-begove džamije, kao i rodnu kući nobelovca Ive Andrića.

PODIJELI ČLANAK