VEZA S GORNJIM GRADOM
Preporuke
Gdje pojesti dobar ručak na Sljemenu? 7 planinarskih domova za uživanje u osvježavajućem prirodnom ambijentu
Najslađi su oni, baš pošteno zarađeni zalogaji. Primjerice, nakon dobrog doručka odradite uspon na planinu od kakvih sat, dva vremena, a na vrhu planirate popiti zasluženu kavu. No pogled vam zapne na slasnu, mirisnu štrudlu od višanja… Hmmm. Teško da ćete joj odoljeti. Ako u formulu dodate i svježi šumski zrak, sigurno je da nećete imati problema s apetitom. Posebno to vrijedi za gastronomsku oazu na Medvednici koja se može pohvaliti s desetak planinarskih domova ili ugostiteljskih obrta, do kojih vodi ukupno 70 planinarskih staza. Sljemenski planinarski domovi prava su oaza domaće zagrebačke ili zagorske kuhinje. Varivo od graha, sir i vrhnje, purica s mlincima, zagorske štrukle, kobasice, a za desert štrudle ili palačinke standardni su dio ponude svih domova, uz neke manje razlike u cijenama. Ako se pitate gdje jesti na Sljemenu, izdvojili smo nekoliko restorana i planinarskih domova za uživanje u osvježavajućem prirodnom ambijentu!
STARA LUGARNICA
Po njihov gulaš od divljači, kažu, gosti dolaze čak i iz Slovenije, a makovnjače, orahnjače, štrudle i razne gibanice rade isključivo iz stare bakine kuharice… Ugostiteljski objekt na vrhu Medvednice, u blizini Činovničke livade vodi obitelj Opuhač, koja ima dugačku povijest pripreme hrane. A otkad su tu, drže se domaće hrane, pa su tako oduvijek ručno izrađivali dizana tijesta i štrudle. Dobra stara juha s griz knedlama, purica s mlincima, grah s kobasicom, vinski gulaš s noklicama, gulaš od divljači s rezancima, a zimi sarma i krvavice, samo su dio ponude Stare Lugarnice…
GROFICA
Buncek sa zeljem i krumpirom, štrudle od jabuke ili sira, grah s kobasicom, krvavice… Sve je odreda fino, ali show je ukrao zagrebački odrezak od čak pola metra. Naravno, ovo nećete naručiti za jednu osobu, dapače, nahranit će gladnu ekipu od četvero, posebice ako će do Grofice stići pješke. Prosječno vrijeme hodanja do ovog ugostiteljskog objekta je oko dva i pol sata. Jedan od popularnijih sljemenskih ugostiteljskih domova, smješten u blizini Činovničke livade, dostupan je i za dolazak autom i autobusom, pa vikendom vlada prilična gužva… Dok ćete na terasi teže naći mjesto, unutra ćete se smjestiti bez problema.
RUNOLIST
Također s ulaza Bliznec put će vas za nešto manje od dva sata dovesti do Planinarskog doma Runolist, jedan od najljepših sljemenskih domova. Nalazi se na južnim padinama središnjeg dijela Medvednice, usred guste šume, na nadmorskoj visini od 830 metara. Kažu da se svaki korak do gore isplati jer kad se konačno dočepate cilja, s terase doma imat ćete jedan od najljepših pogleda na Zagreb.
Do doma ćete najlakše doći Leustekovom stazom ili automobilom sa Sljemenske ceste. Grah s kobasicom ovih dana ćete u Runolistu platiti oko 40 kuna, lovački gulaš i puricu ili patku s mlincima oko 70, štrudle oko 15 kuna, a teletinu ispod peke stotinjak. U Runolistu nisu zaboravili ni na vegetarijance pa će se sigurno naći u ponudi neko vegansko varivo ili tjestenina s gljivama. U svakom slučaju, nećete ostati gladni.
RESTORAN BISTRO PILANA
Restoran Bistro Pilana, smješten uz glavnu cestu na Bliznecu, inače najposjećenijem ulazu u Park prirode Medvednica, omiljeno je mjesto okupljanja zagrebačkih gurmana i planinara. Tu se možete počastiti širokom paletom tradicionalnih jela kao što su sir i vrhnje, grah, ćevapčići i ostalo, a posebno je popularan lungić u maramici te ražnjići. Brinu se u Pilani i za one koji izbjegavaju meso, pa će se uvijek naći neko povrtno varivo. Pilana je ime dobila po pilani koja je tu sagrađena 1898. godine, a služila je za proizvodnju tačaka. Danas je to mali, šarmantni muzej koji možete posjetiti nakon ručka…
PUNTIJARKA
Planinarski dom “Ivan Pačkovski” ili popularnije Puntijarka (prema vrhu ispod kojeg je smješten) omiljen je među planinarima, koji rado tu svraćaju radi okrijepe. Kralj klasične ponude je svakako grah, s ili bez kobasice, purica s mlincima, pečena svinjetina ili pak domaće krvavice. Nećete ostati razočarani ni filekima ili sarmama, a za desert se zasladite domaćim štrudlama.
Inače, do doma ćete stići također Bikčevićevom stazom, takozvanom sljemenskom špicom. Prosječnom planinaru treba oko 90 minuta pješice s Blizneca. Puntijarka je najveći planinarski dom na Medvednici, a otvoren je sve dane u tjednu. Sa svim terasama ispred i oko doma može smjestiti čak tristotinjak izletnika.
RISNJAK
Ako ćete vaš izlet na Sljeme započeti u Mikulićima, popularnom planinarskom stazom 9 stići ćete do Planinarskog doma “Risnjak” i Pongračeve lugarnice za nešto više od sat vremena. Do tamo vode i staze 11 te 54, a iz Risnjaka nerijetko planinari nakon odmora idu dalje prema Grafičaru, Kamenim svatima ili Kraljičinu zdencu.
Ovdje će vas dočekati možda najpovoljnije cijene hrane i pića od svih sljemenskih domova, a svi posebno hvale štrudle u svim varijantama, te domaću orahnjaču i makovnjaču. Naravno, i u Risnjaku ćete naći tradicionalni planinarski ručak, koji možete pojesti na šarmantnim drvenim klupicama ispred doma s vrhunskim pogledom. Planinari će se uglavnom složiti da ćete ovdje naići na ljubazne ljude, ugodnu atmosferu, odličnu uslugu.
GRAFIČAR
Premda ovaj dom radi svakim danom osim ponedjeljkom, vikendom možete očekivati najveće gužve. Zato nije loše krenuti malo ranije, ako mislite uhvatiti kakav dobar zalogaj. Još ako je i vrijeme lijepo, očekujte da ćete za porciju graha morati stati u red. Zbog svog alpskog stila, mnogi će reći da je Grafičar jedan od najljepših sljemenskih, ako ne i hrvatskih planinarskih domova.
Smjestio se na nadmorskoj visini od 864 metra, do njega možete doći iz različitih pravaca, a najpopularnija ruta je ona koja kreće iz Šestina, u blizini restorana Lagvić. Tu ćete se, osim grahom, fino zakusiti i vinskim gulašom, kobasicom s kiselim zeljem, te za kraj osladiti makovnjačom ili gibanicom po izboru.