Okupite prijatelje i krenite u pustolovinu! Evo nekoliko odličnih „road trip” ideja za putovanje po Europi

Road trip putovanja
piše Putni Kofer

Za razliku od putovanja brodom, vlakom ili avionom, putovanje cestom daje nam priliku da zastanemo i zabuljimo se, da se izgubimo, napravimo genijalne fotografije, da se svađamo sa satelitskom navigacijom, parkirnim mjestima i jedni s drugima. Nema ničeg boljeg od road trip putovanja po Europi i to će vas natjerati da uistinu cijenite raznolikost starog kontinenta – kupite kroasane i otiđite u šetnju francuskom plažom ujutro, a zatim pijuckajte prosecco pored talijanskog jezera do zalaska sunca. Od planina preko obale pa sve do simpatičnih srednjovjekovnih sela – Europa nudi ponešto za sve ukuse. Road trip je puno više od putovanja od jedne do druge destinacije, road trip je prava avantura. Evo nekoliko odličnih ruta!

ŠPANJOLSKO OTOČJE U ATLANTSKOM OCEANU

Tenerife su najpoznatiji dio Kanara, španjolskog otočja u Atlantskom oceanu, a iako nemaju službenih road trip ruta, ljepote krajolika te vulkan Teide dovoljan su razlog da unajmite auto i napravite krug po cijelom otoku. Možete posjetiti na desetke gradova, a Puerto de Santiago na zapadnoj obali, primjerice, odlična je točka za polazak na put. Posjetite i Nacionalni park Teide, gdje ima toliko toga za učiniti, da biste ovdje mogli provesti dan ili dva.

Jedan je od najslikovitijih gradova na Tenerifima, ali kažu i najnesretniji je Garachico. Legenda kaže da je redovnik koji je protjeran iz grada bacio kletvu na grad i sljedećeg dana Garachico je uništen erupcijom. Od spektakularnih litica do vulkanskih crnih pješčanih plaža, do šetnji kroz krajolike nalik na mjesec i tisućljetna stabla. Tenerife ima ponešto za svakoga, a posebno za one koji uživaju u malo raznolikosti na svom odmoru… Cijene rent a car-a variraju o godišnjim dobima, ali na Tenerifima nedostaje automobila, stoga dovoljno ranije rezervirajte auto.

Ruševine napuštenih zgrada pretvorili u najmodernija mjesta za izlaske: originalne Ruin barove u Budimpešti jednostavno morate doživjeti

SJEVER AUSTRIJE OSTAVLJA BEZ DAHA

Austrija je zemlja stvorena za putovanja automobilom. Jedna od predivnih tura je obilazak sjevera Austrije, primjerice od Salzburga do Bregenza. Potrebno je izdvojiti 5 do 7 dana, ako izbjegnete Beč i usmjerite se na lokalne ceste, doživljaj će biti posve drugačiji. Ne samo da će vas očaravajući krajolici ostaviti bez daha, već mnoge od njih možete i prehodati i doživjeti iz prve ruke.

Sjever Austrije poznat je po divnim planinskim pejzažima, na nekim skijalištima se skija tijekom gotovo cijele godine, a jednako su posebna i jezera. Tu su i mnogobrojne crkve i monumentalne palače, muzeji –  svatko će pronaći nešto za sebe.

NAJROMANTIČNIJA RUTA JE ONA NJEMAČKA

Najromantičnija lokacija za vožnju na svijetu je, prema nedavnom istraživanju, Njemačka Alpine Road. Romantična cesta je vjerojatno najpoznatija cesta u Njemačkoj što se tiče road tripova. Ovu povijesno obogaćenu rutu prate zadivljujući krajolici. Dočekat će vas gradovi, sela, vinske doline, lijepi krajolici i brdo dvoraca. Na ovaj način doživjet ćete Njemačku iz slikovnice, punu srednjovjekovnih gradića, kamenih trgova i popločanih ulica, koja izgleda kao da je zapela u vremenu.

Proljeće je najljepše na kontinentu: donosimo 11 genijalnih ideja za vikend izlete u unutrašnjosti Hrvatske

Tijekom puta od 525 km i gotovo devet sati razgledavanja, vozači se mogu zaustaviti u palači Linderhof ili dvorcu Neuschwanstein. Od svih analiziranih hotela i restorana, čak 43 posto recenzija bilo je romantično.

OPASNA TURA PO NORVEŠKIM OTOCIMA I GREBENIMA

Ako želite vidjeti čudesne prirodne prizore, teško da postoji bolje mjesto od Norveške. Ova ruta provest će vas kroz kilometre blažene izolacije, a oko sebe ćete vidjeti samo prirodu. Iako je duga svega 8 kilometara, cesta Atlantic road vas vodi kroz nekoliko malih otočića i grebena na samom sjeveru Norveške, a najpoznatija je po mostu Storseisundet, koji ima neobičan oblik.

Čudesan put predstavlja vrlo ozbiljan projekt norveške putne infrastrukture, no kažu da treba pripaziti tijekom kišnih dana ili bure, jer naleti vjetra mogu napraviti prilično visoke valove i postati opasni za vozače. Bez obzira na kratak put kojim se vozite, možete stati na nekoliko mjesta, kao npr. Askevågen u kojem se nalazi stakleni vidikovac. Također, svoju road trip avanturu možete produžiti nakon spomenute ceste, a sigurni smo kako divnih malih norveških sela kao i predivne prirode zasigurno neće nedostajati. 

Ako su vam dosadile ove ljetne vrućine, imamo nekoliko genijalnih ideja za ljetovanje u austrijskim Alpama

ŠARENI GRADOVI FRANCUSKE, ŠVICARSKE I ITALIJE IDEALNI SU ZA ROAD TRIP PO EUROPI

Krenite na putovanje kroz neka od najljepših europskih sela, od bajkovitog Colmara do dramatičnog okruženja šarenog Cinque Terrea. Započnite road trip u Colmaru, prekrasnom selu s kućama pastelnih boja i prizorom koji izgledaju baš poput onih u Ljepotici i zvijeri. Sljedeći je Luzern, švicarski grad poznat po kobaltno plavom jezeru okruženom planinama. Vožnja odavde do vašeg sljedećeg odredišta, jezera Como, je zapanjujuća, uživat ćete vijugavom cestom kroz Alpe. Ostanite u Varenni, šarmantnom pješačkom selu i provedite nekoliko dana istražujući gradove i prirodne ljepote jezera. 

Iz Coma uputite se u Cinque Terre, jedno od najspektakularnijih mjesta u Italiji, gdje šarena sela na liticama grle obalu. Također provedite dan ili dva sjeverno odande u slikovitom Portofinu, igralištu bogatih i prizemnijeg susjeda, Santa Margherita Ligure. Konačno se uputite na Francusku rivijeru preko Monaka, odsjedajući u umjetničkom selu St. Paul de Vence na vrhu brda. Završite svoj boravak u Marseilleu, zaustavljajući se u Cannesu, St Tropezu, Cassisu i veličanstvenom nacionalnom parku Calanques…

PODIJELI: