Radost spuštanja niz padinu: najbolja mjesta za sanjkanje u Gorskom Kotaru

Najbolja mjesta za sanjkanje u Gorskom Kotaru
piše Ivan Fratrić

Stigla nam je kalendarska zima, a s njom tradicionalno dolaze i prve snježne pahulje, naročito u predjelima Lijepe Naše koji se nalaze na višim nadmorskim visinama. Upravo su te pahulje znak da možemo početi planirati prve zimske izlete i uživati u snježnim radostima poput sanjkanja s našim najmlađima. U nastavku donosimo pet najboljih mjesta za sanjkanje u Gorskom Kotaru koja će oduševiti vaše mališane i pružiti im iskustvo koje će pamtiti do kraja života.

NASELJE VUJNOVIĆI KOD VRBOVSKOG

Na pola puta između Karlovca i Rijeke smjestio se simpatični gradić Vrbovsko, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se naselje Vujnovići u kojem možete pronaći uređeno sanjkalište koje u sebi sadrži čak i vučnicu dužine dvjestotinjak metara. U Vujnoviće možete doći na jednodnevni izlet, no ako poželite produžiti svoj boravak i prespavati u srcu Gorskog Kotara, to možete učiniti u ugodnom ambijentu planinarskog doma Kamačnik. Pripremite sanjke, toplo se obucite i uživajte u spuštanju niz padinu! 

SANJKALIŠTE VRATA KOD FUŽINA

Na području općine Fužine, tik uz izlaz s autoceste nalazi se prekrasna sanjkaška staza koja će razveseliti sve uzraste. Krenite na izlet u Gorski Kotar, napunite baterije, udahnite svježi zimski zrak i uživajte u pogledu na nepregledne gore, planine i šume dok klizite prema kraju sanjkaške staze. Imajte na umu da bi bilo dobro da ste u solidnoj fizičkoj formi jer se na vrh staze morate popeti pješke zbog nedostatka vučnice.

Idealan obiteljski izlet! Muzej krapinskih neandertalaca pokazat će vam da učenje i upijanje povijesti može biti i više nego zabavno

SANJKALIŠTE U LOKVAMA

Poznato po specifičnom gastronomskom specijalitetu žablji krakovi, maleno mjestašce Lokve idealno je za uživanje u sanjkanju jer se radi o jedinom sanjkalištu u Hrvatskoj s pogledom na jezero i nacionalni park. O njemu brine Hrvatski sanjkaški centar Jezero pa možete očekivati kako će staza uvijek biti spremna za sve posjetitelje. Sadržaji poput ugostiteljskih objekata priuštit će vam kompletno iskustvo te će se pobrinuti da imate okrjepu nakon guštanja u omiljenom zimskom sportu. Staza je osvijetljena pa sanjkati možete i po mraku, svakim danom do 20 sati.

PLANINSKI CENTAR PETEHOVAC KOD DELNICA

Nadmorska visina preko tisuću metara, povoljni klimatski uvjeti, bogata flora i fauna, brojne planinske staze, sportski tereni i jedna od najpopularnijih lokacija za sanjkanje u Gorskom Kotaru – sve vas to čeka u Planinskom centru Petehovac koji se smjestio u blizini Delnica. Na samom vrhu u neposrednoj blizini planinarskog doma počinje skijaška i sanjkaška staza, s koje se pruža prekrasan pogled na slovenske Alpe. Uz sanjkanje, na Petehovcu možete uživati i u šetnjama te istraživanju okolnog područja, kao i u odličnoj gastronomskoj ponudi.

SANJKALIŠTE POTOK U DELNICAMA

Kako bi dodatno pojačali ponudu adrenalinskih aktivnosti u hladnijim mjesecima, udruga Zdolanjski kraj – Potok uredila je jednu od cesta koja se ne koristi tijekom zime te na njoj napravila stazu na kojoj mogu uživati svi zaljubljenici u sanjkanje. Sanjke možete iznajmiti u Multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam, a posebnost ove staze je da se nalazi gotovo u samom centru gradu pa se ne morate bojati da ćete zapeti u snijegu. Došetajte sa sanjkama i bezbrižno uživajte u omiljenoj zimskoj radosti!

Marljivi vinari velikog srca: upoznajte ljude koji stvaraju najbolja plešivička vina
PODIJELI: