Šetnja među oblacima: evo zašto posjetiti Skywalk Biokovo, spektakularnu atrakciju koja oduzima dah

Skywalk Biokovo: šetnja među oblacima na vratima makarske rivijere
Foto: Matko Begović, arhiv PPB
piše Putni Kofer

U ljeto pred-pandemijskog srpnja 2020. godine, Park prirode Biokovo postao je bogatiji za još jednu atrakciju koju ne možete pronaći nigdje drugdje u našoj zemlji. Vidikovac Skywalk Bikovo, napravljen u obliku potkove, smješten je na samom rubu impresivne litice s koje se pruža nevjerojatan pogled na Makarsku rivijeru i otoke. Kao da ljepota Biokova nije dovoljna sama po sebi, ova nevjerojatna lebdeća atrakcija dala je novu notu prekrasnoj planini koja vjerno čuva jadransku obalu, a oduševit će čak i one koji nisu obožavatelji visina. Evo zašto je Skywalk Biokovo idealna destinacija za izlet na jugu Hrvatske!

SKYWALK BIOKOVO: JEDINSTVENA POSJETITELJSKA ATRAKCIJA NA NAJLJEPŠOJ DALMATINSKOJ PLANINI

Biokovo, prirodni zaštitnik Makarske rivijere i Jadranskog mora, jedna je od najvećih, ali i najljepših planina u Hrvatskoj. Među biokovskim vrhovima posebno mjesto zauzima najviši vrh Sveti Jure (1762 m), kojim dominira televizijski odašiljač i slikovita crkva sv. Jure. S njega se pruža prekrasan panoramski pogled na Zagoru i otoke, a za bistrog vremena mogu se vidjeti bosansko-hercegovačke planine i Monte Gargano u Italiji.

Skywalk Biokovo je vidikovac koji je izgrađen na samome rubu vertikalne stijene visoke nekoliko stotina metara zbog čega posjetitelji mogu ležerno ušetati među oblake. Do njega se dolazi stepenicama, a taj strmi hod svakako se isplati zbog pogleda koji se pruža sa šetnice u obliku prozirne polukružne staklene plohe.

Iako se čini kao hod po ledu koji kao da će puknuti svaki čas, ne brinite! Skywalk Biokovo građen je od čelika i stakla te je višestruko testiran kako bi posjetiteljima pružio maksimalnu sigurnost. Čak je i lokalno vatrogasno društvo jednom prilikom napunilo cijelu šetnicu vodom koja je bez problema izdržala golemi pritisak. Zbog odličnih sigurnosnih standarda koje ovo mjesto zadovoljava, ovdje se u istom trenutku može zadržati do 30 posjetitelja. Šećer na kraju svakako je pogled koji puca na Makarsku rivijeru, Pelješac te otoke Brač, Hvar i Korčula, a ako imate sreću i ulovite vjetrovit i sunčan dan, moći ćete vidjeti i Italiju.

IZLET KOJI ĆETE PAMTITI: ŠETNJA MEĐU OBLACIMA I POGLEDI KOJI ODUZIMAJU DAH

Vidikovac ćete pronaći kada se popnete na visinu od 1228 metara iznad mora, prateći znak za info centar i područje poznato kao Ravna vlaška. Tamo je izgrađen i geološki stup, odnosno trodimenzionalni prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova, s opisom starosti i vrsta stijena te podacima koji posjetiteljima daju širu sliku o čitavoj povijesti nastanka ove moćne planine. Do nebeske šetnice se dolazi biokovskom cestom koja kreće na samom ulazu u Park prirode, a završava  na najvišem biokovskom vrhu Sveti Jure.

Vrhunska kapljica usred opuštajućeg zelenila: ove istarske vinarije su odlična ideja za vikend izlet

Vidikovac se ove godine otvara u svibnju, a radno vrijeme je svaki dan od 7:00-19:00 h, iako će mnogi preporučiti posjet u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Pravi ljubitelji prirode i fotografski znalci odmah će zaključiti da u ta doba posjetitelji mogu doživjeti pravu čaroliju izlaska i zalaska sunca. Naime, boje koje se tada prelijevaju preko Biokova te sunce koje zaranja u Jadransko more mnoge će natjerati da posegnu ne samo za fotoaparatom, već i za maramicama, u slučaju da suza krene od nevjerojatnog prizora.

SVI PUTEVI KOJI VODE NA BIOKOVO

Do Parka prirode Biokovo najlakše je doći automobilom, krećući se iz smjera Makarske ili pak Podgore preko sela Gornja Podgora. Ako ste pustolovnog duha znajte da Biokovo pruža zanimljive mogućnosti za planinarenje i biciklizam pa se svakako zaputite planinarskim stazama koje počinju u Tučepima, Makarskoj i Podgori.

Najljepša kupališta u okolici Zagreba do kojih nećete putovati duže od sat vremena!

Veliki izazov za osvajače planina u kondiciji je biokovska asfaltna cesta kojom je moguć uspon biciklima od samog ulaza u park. Također, onima kojima ni to nije dovoljno primamljivo preporučujemo i nedavno otvorenu 8 km dugu makadamsku trasu koja počinje u selu Saranač, a na biokovsku cestu se uključuje kod restorana „Vrata Biokova“. Kojim god putevima se odlučili krenuti, pobrinite se da uz sebe imate dovoljno vode, primjerenu opremu i dodatnu količinu opreza kako ne biste zapeli u neplaniranim planinskim avanturama poput mnogih neopreznih turista tijekom godina.

Skywalk Biokovo nije bez razloga mamac za sve ljubitelje prirode te mjesto zbog kojeg ćete još jednom shvatiti koliko je priroda koja nas okružuje veličanstvena. Godišnji odmor je idealno vrijeme da si ugađamo, pa ako vas morske avanture dovedu na Makarsku rivijeru svakako jednu fotografiju snimite na vidikovcu koji oduzima dah.

PODIJELI: