Vino zbog kojeg ćete se uputiti u Moslavinu: Njegovo veličanstvo Škrlet

Vino Škrlet u Moslavini
piše Putni Kofer

Hrvati od bijelih vina najviše piju graševinu, vole i malvaziju, od svjetski poznatih sorti rado će naručiti chardonnay… Moslavačko vino škrlet manje je poznato, no svi koji ga probaju kasnije mu se vraćaju kad god dobiju priliku.

Riječ je o sorti koja je jedna od rijetkih u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju se sa sigurnošću može reći da je autohtona, a Moslavci su na nju izrazito ponosni. Marljivi vinari iz moslavačkog kraja zajednički rade na građenju brenda škrleta i njegovoj promociji.

DOMOVINA ŠRKLETA BAŠ NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

Vino Škrlet je pitko, svježe, lagano, u što se možete uvjeriti u nekoj od brojnih vinarija ako se upustite u istraživanje ovog turistički nepravedno zanemarenog kraja. Ugostit će vas na svojim terasama s pogledom na vinograde, s entuzijazmom pričati o svojim bobicama koje život znače, a zajedno su udruženi u klaster. Neki od istaknutijih moslavačkih vinara su Trdenić, Miklaužić, Prpić, Kašner, Tušek, Mikša… Međusobno se podržavaju i umjesto rivalstva, ovdje ćete pronaći predivan primjer suradnje i zajedničkih napora da se njihov proizvod prepozna.

Ovaj nevjerojatan fenomen mnoge ostavlja bez daha! Znate li na kojem hrvatskom otoku se nalazi Zmajevo oko?

Jedan od projekata koji bi tome mogao pomoći je Kuća hrvatskih vina – svijet škrleta, degustacijsko-prodajni prostor uz autocestu u kojem će se moći vidjeti proces proizvodnje vina, kušati i kupiti butelje, sve u impresivnom zdanju koje je osmislio arhitekt Ivica Plavec, a koje se poput cvijeta otvara i zatvara kako bi gostima u njemu uvijek bio ugodan hlad. Kada će točno biti realiziran, kao i obično, još se ne zna jer ovisi o brojnim stvarima, no sigurni smo da entuzijastički moslavački vinari neće dati da se od njega odustane i da ćemo uskoro s autoceste za Slavoniju vidjeti Kuću škrleta koja će nas pozivati da napravimo pauzu i skrenemo s puta!

SAZNAJ VIŠE: Kamo na izlet u Moslavinu: Regija savršenih vina i neodoljivog šarma

Kamo na medeni mjesec? Odmor na ovih pet europskih destinacija pamtit ćete cijeli život
PODIJELI: