Vino zbog kojeg ćete se uputiti u Moslavinu: Njegovo veličanstvo Škrlet

Vino Škrlet u Moslavini
piše Putni Kofer

Hrvati od bijelih vina najviše piju graševinu, vole i malvaziju, od svjetski poznatih sorti rado će naručiti chardonnay… Moslavačko vino škrlet manje je poznato, no svi koji ga probaju kasnije mu se vraćaju kad god dobiju priliku.

Riječ je o sorti koja je jedna od rijetkih u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju se sa sigurnošću može reći da je autohtona, a Moslavci su na nju izrazito ponosni. Marljivi vinari iz moslavačkog kraja zajednički rade na građenju brenda škrleta i njegovoj promociji.

DOMOVINA ŠRKLETA BAŠ NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

Vino Škrlet je pitko, svježe, lagano, u što se možete uvjeriti u nekoj od brojnih vinarija ako se upustite u istraživanje ovog turistički nepravedno zanemarenog kraja. Ugostit će vas na svojim terasama s pogledom na vinograde, s entuzijazmom pričati o svojim bobicama koje život znače, a zajedno su udruženi u klaster. Neki od istaknutijih moslavačkih vinara su Trdenić, Miklaužić, Prpić, Kašner, Tušek, Mikša… Međusobno se podržavaju i umjesto rivalstva, ovdje ćete pronaći predivan primjer suradnje i zajedničkih napora da se njihov proizvod prepozna.

Raj na zemlji: 10 najljepših plaža na Jadranu stvorenih za uživanje

Jedan od projekata koji bi tome mogao pomoći je Kuća hrvatskih vina – svijet škrleta, degustacijsko-prodajni prostor uz autocestu u kojem će se moći vidjeti proces proizvodnje vina, kušati i kupiti butelje, sve u impresivnom zdanju koje je osmislio arhitekt Ivica Plavec, a koje se poput cvijeta otvara i zatvara kako bi gostima u njemu uvijek bio ugodan hlad. Kada će točno biti realiziran, kao i obično, još se ne zna jer ovisi o brojnim stvarima, no sigurni smo da entuzijastički moslavački vinari neće dati da se od njega odustane i da ćemo uskoro s autoceste za Slavoniju vidjeti Kuću škrleta koja će nas pozivati da napravimo pauzu i skrenemo s puta!

SAZNAJ VIŠE: Kamo na izlet u Moslavinu: Regija savršenih vina i neodoljivog šarma

Tvornica doživljaja: usrećite nekoga i doživite božićnu čaroliju zelenog zagrebačkog prstena
PODIJELI: