Živopisna Moslavina: regija savršenih vina, raznolikosti i neodoljivog šarma

Kamo na izlet u Moslavinu
piše Putni Kofer

Na samo 45 minuta od glavnoga grada smjestila se živopisna Moslavina – najljepše čuvana tajna kontinentalnog dijela Hrvatske. Ovo pitomo područje sa svojom raznolikom kulturnom ponudom, prirodnim ljepotama, tradicionalnim specijalitetima i vrhunskim vinima zasigurno ne zaostaje i za puno popularnijim turističkim regijama. Sigurno se sada pitate kamo na izlet u Moslavinu? Proveli smo tamo cijeli vikend i na licu mjesta saznali što sve krije njeno glavno središte – Kutina, Moslavačka gora, Park prirode Lonjsko polje te brojni vinari koji su postali ozbiljni igrači na domaćoj vinskoj sceni.

KUTINA – U ZAGRLJAJU LONJSKOG POLJA I TRSNOG GORJA

U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja smjestio se mali romantični gradić Kutina. Iako turistički još neotkriven, najveće središte Moslavine nudi brojne sadržaje kojima ćete moći ispuniti svoj dan. Ovdje ćete pronaći impozantna arheološka nalazišta, sakralnu baštinu i čarobne ulice koje će vas podsjetiti na neka prošla, minula vremena. Život se u Kutini ipak malo razlikuje od života u velikim gradovima, a već na prvom koraku susrećemo stanovnike koji kažu da svoj gradić ne bi mijenjali ni za što na svijetu. Uz zvuk ptičica koje skakuću s grane na granu, lako je osjetiti čari malog mjesta u kojem vlada poseban mir i spokoj u zraku. Sunce je osvijetlilo grad i bez obzira na koji Celzijev stupanj viška – vrijeme je da krenemo u istraživanje!

Smješten u središtu grada u bivšem ladanjskom dvorcu grofova Erdődy, Muzej Moslavine najbolje dočarava bogatu prošlost ovoga kraja. U njemu ćete saznati sve o nekadašnjem prostoru još iz doba Panonskog mora, pitoresknim naseljima, neobičnim običajima, narodnim nošnjama i legendama koje se kroz stoljeća pričaju i prenose na nove naraštaje. Posudice, šalice, zdjele, vaze i komode koje podsjećaju na naše bake i djedove, kao i dijelovi stare odjeće, dekorativni predmeti i zanimljiva štorija o arheologiji malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Noću je sigurno šetati gradom, bogati i siromašni vode djecu u isti vrtić, zdravstvo je dostupno svima… Evo zašto je Kopenhagen najsigurniji grad na svijetu

Povoljna klima, obilje vode i plodno tlo na ovom području od davnina pogoduje razvoju poljodjelstva. Zemlja se obrađivala plugom kojeg su vukli volovi, krave ili konji, a obitelji su živjele u drvenim hižama. Šetnju nastavljamo prema Crkvenoj ulici u kojoj se nalazi čudnovata cjelina od pet kuća tradicionalne drvene arhitekture. Radi se o nastambama koje će vam najbolje dočarati svakodnevni život ponosnih žitelja koji su nekada ovdje živjeli, a lijepi ambijent kutinske povijesne jezgre krije i etnografsku zbirku koja priča zanimljive priče o tradicionalnoj arhitekturi, obrtu i trgovini starog kraja.

Tek nekoliko minuta od neobičnih kućica, laganom šetnjom dolazimo do najljepšeg baroknog sakralnog interijera u Hrvatskoj. Prekrasna crkva Majke Božje Snježne predstavlja najraskošniji objekt umjetničkog nasljeđa u Moslavini, a uz pokoju zanimljivost o mjestu gdje je podignuta, saznajemo kako se radi o popularnoj destinaciji za vjenčanja koju odabiru parovi iz cijele Hrvatske. Vjenčanja na lijepim mjestima neupitno preuzimaju vodeće mjesto i postaju sve većim trendom današnjice, a njena očaravajuća unutrašnjost zasigurno spada među najljepša sakralna zdanja koja ćete vidjeti. Najstariji zapis o gradnji crkve potječe još iz 1729. godine, a legenda kaže da je ovu građevinu podignuo grof Erdődy u čast preminulom sinu kojeg je smrtno ranio vepar. Nakon kratkog predaha uz lekciju iz povijesti, vrijeme je da upoznamo osamljenu šumovitu goru izdignutu usred ravnice – Moslavačku goru.

MOSLAVAČKA GORA SE DIČI NESVAKIDAŠNJIM PRIRODNIM LJEPOTAMA

Sa svojim nesvakidašnjim prirodnim ljepotama i povijesnim pričama, Moslavačka gora ne prestaje intrigirati posjetitelje kojih je svakim danom sve više. Zbog izuzetne prirodne vrijednosti, ovo je područje od značajne regionalne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti pa je tako 2011. godine dobilo status prvog regionalnog parka u Hrvatskoj.

Čarobna ljepota Gorskog kotara: potražite mir u intimi veličanstvene prirode, gorske svježine i pristupačnih domaćina

Makadamskom cestom dolazimo do Pavlinskog samostana Bela crkva koji se smjestio podno najvišeg vrha, u nepristupačnom klancu potoka Kamenjače. Osnovan tijekom druge polovine 13. stoljeća, ovo je zdanje poznato kao najstariji pavlinski samostan na prostoru današnje Hrvatske. Iako je dokazano vrlo malo činjenica o njegovom nastanku i razvoju, naši domaćini već na samom dolasku nagovještavaju da se radi o jedinstvenoj, misterioznoj građevini koja krije priče kakve se ne bi posramili ni najveći muzeji na svijetu. Nalazi se na izdignutom pravokutnom platou, izgradili su ga redovnici, a zbog stalnih upada Turaka u ove krajeve pavlini su napustili samostan. Upravo je ovo područje danas pravi muzej na otvorenom, a nevjerojatno je to da su pavlini već u 13. stoljeću dobro poznavali astrologiju. Obučeni u bijelu odjeću i crni ogrtač, bavili su se znanošću i umjetnošću te su svoj život usklađivali s potrebama vremena.

Omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom, Moslavačka gora idealno je mjesto za aktivan odmor u prirodi ili pak popodnevnu obiteljsku šetnju. Nakon obilaska pavlinskog samostana, nastavljamo do Visa, vrha s kojeg puca najljepši pogled prema dolini Save. S obzirom na svoju lokaciju u središtu Moslavačke gore, u najavi je moderno uređenje ovog vidikovca koji će uskoro zasjati u svom punom sjaju. Ne propustite se prošetati obližnjim planinarskim stazama koje prolaze uz potok, a brojni drveni mostići bit će pravi doživljaj. Na Moslavačkoj gori postoje ostaci starih utvrda kao što su Garić-grad, Jelen grad i Košut grad, a pronaći ćete tu i preko 240 biljnih i 150 životinjskih vrsta te vrijedno nalazište nafte. Vraćajući se prema Kutini, uživali smo u slikovitim prizorima vinograda i voćnjaka, kao i vinskim cestama te u pogledima prema još jednom turističkom biseru ovog područja – Lonjskom polju.

LONJSKO POLJE – JEDINSTVENO PRIRODNO BOGATSTVO U EUROPI

Svi ljubitelji prirode zasigurno su upoznati s veličanstvenim parkom prirode Lonjsko polje. Smješten tek nekoliko minuta vožnje od Kutine, ovo najveće močvarno područje na prostoru Lijepe naše izgleda kao da je vrijeme odavno stalo, a to se najbolje vidi u simbiozi čovjeka, prirode i životinja među kojima vlada skladan odnos. Stižemo u prijamni centar Repušnica, poznatiji kao moslavačka vrata Parka, upoznajemo ljubazne domaćine i krećemo u avanturu na dva kotača. Biciklističke staze su lagane i ugodne za vožnju, a poseban je doživljaj voziti se kroz značajni krajobraz koji je stanište za velik broj životinja. Uz nevjerojatne prirodne pejzaže u kojima caruju stotine domaćih životinja, pedaliranje kroz močvarni kraj, šume i uz rijeke Savu i Lonju bit će nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život. Sve rute su dostupne i na mobilnoj aplikaciji pod nazivom ‘Kutina – biciklističke staze’.

Hrvatska Kostajnica: Grad u kojem vladaju bogate šume kestena i gdje se dodiruju Istok i Zapad

Uz pratnju stručnih vodiča, ne propustite promatrati ptice u njihovom prirodnom okruženju, upoznati izvorne pasmine (hrvatski posavac, turopoljska svinja, posavska guska…) te sudjelovati u nekom od edukativnih programa za djecu i odrasle. Najpoznatiji stanovnici Parka zasigurno su rode, a omiljene bijele ptice susrest ćete na svakom koraku: svoja gnijezda gradili su na štalama, kućama, stupovima elektrovodova i na stablima, a procjenjuje se da gotovo trećina hrvatske populacije bijele rode ima upisano boravište u Lonjskom polju.

Malo po malo, uz pogled na nepregledne, čarobne zelene oaze završavamo našu biciklističku avanturu. Moslavina je poznati vinogradarski kraj pa, kad smo već tu, bilo bi šteta propustiti kušati prepoznatljivo bijelo vino – njegovo veličanstvo Škrlet. Poznato je da Hrvati od bijelih vina najviše piju graševinu, vole i malvaziju, od svjetski poznatih sorti rado će naručiti chardonnay, no svi oni koji probaju škrlet kasnije mu se vraćaju kad god dobiju priliku za to.

DOMOVINA ŠKRLETA, PREKRASNIH VINARIJA I ČAROBAN POGLED NA MOSLAVAČKE VINOGRADE

Moslavina je domovina izvornih vina od kojih se posebno ističe Škrlet. Riječ je o sorti koja je jedna od rijetkih u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju se sa sigurnošću može reći da je autohtona, a Moslavci su na nju izrazito ponosni. Vino je bistro, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, lagano i pitko, u što se možete uvjeriti u nekoj od brojnih vinarija gdje se vinogradi uzgajaju još od rimskog doba. Stižemo u vinariju klet Romić koja je u sklopu kutinskog Festivala vina okupila istaknute vinare kao što su Košutić, Seletković, Glavica, Jaram, Mikša, Jušić, Miklaužić i Romić. Sommelieri su predstavili laganu, lepršavu, ljetnu Pjenušavu Moslavinu te su nam otkrili svu raskoš najpoznatije moslavačke sorte.

Obilazak nastavljamo prema prekrasnoj vinariji Trdenić koja je poznata po prekrasnom pogledu na zavodljive vinograde. Nastala je prije dvadesetak godina kao nastavak tradicije stare više od jednog stoljeća, a kao i nekada, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u procese rada. Uz čašu vrhunskog škrleta i jazz glazbu u pozadini, nije trebalo dugo da ustanemo i zaplešemo uz zarazne ritmove koji su oživjeli ono ‘staro normalno’ i probudili sva naša osjetila.

Potpuno iznenađenje priredio nam je i poznati vinar Glavica. Smješten na Maramor brdu, Glavica proizvodi vrhunska vina za sve istinske ljubitelje tog veličanstvenog napitka, a interijer novouređene vinarije sa staklenim podom ispod kojeg se nalaze tisuće butelja će oduševiti i one najzahtjevnije putnike.

Sve je onako kako treba biti, a to su ove godine pokazali i domaćini gdje se nakon godinu dana pauze održalo 27. izdanje tradicionalne Izložbe vina Hrvatske i vina izvornih sorti, u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina. Nakon nekoliko čašica škrleta, za kraj dolaze osvježavajući ljetni kokteli – kokteli sa škrletom (Škrlet Poetry, Happy Grapes i Moslavina Sunset). Zvuči neobično, ali kombinacija alkohola, slatkih sokova i škrleta doslovno će očarati i zadovoljiti vaše nepce!

Dan će uskoro prijeći u noć i moramo se vratiti prema Zagrebu. Osjetili smo razne mirise, uživali u punoći vina, aktivan odmor potražili u Moslavačkoj gori i Lonjskom polju, kao i nekoliko lekcija iz povijesti kutinskog kraja. Budite spremni uroniti u smireno ozračje Moslavine, malo umoriti tijelo, ali i odmoriti duh. Puno avantura i izazova u dva dana, iskustvo koje ćemo dugo, dugo pamtiti!

Naslovna fotografija: Domagoj Sever

PODIJELI: