PUTOPIS: Zemlja osmijeha i hramova – sedam stvari koje su me iznenadile na Tajlandu

PUTOPIS Tajland - zemlja osmijeha i hramova
piše Ana Kolarić

Kad sam tog popodneva sletjela u zračnu luku iza mene je bila neprospavana noć, a mozak i tijelo bunili su se protiv činjenice da je preda mnom još cijeli dan. Omamljena jet lagom, polako sam gurala svoj kovčeg na kotačiće prema meeting pointu, dok je introvert u meni polako počeo paničariti. Uslijedila su bila tri dana Bangkoka, a potom put u ruralne dijelove, nedaleko od granice s Kambodžom. Iskusit ću gradsku vrevu Bangkoka i njegov božanstveni street food, vozit ću se vlakovima kroz ruralne dijelove zemlje, igrati nogomet s lokalnom djecom i učiti osnove thai jezika. Probat ću durian voće (i požaliti), prisustvovati tajlandskoj Novoj godini i piti besramne količine ledene kave koju će za mene pripremati gospođa s „kavanom na kolicima“. Zabavljat ću se kao nikada prije. Iskusit ću mnoge stvari koje sam planirala i priželjkivala. Ipak, neke će stvari biti neočekivane. Ovo je sedam stvari koje su me iznenadile na Tajlandu!

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

1. OBUĆA OSTAJE VANI

Nikada nisam provela toliko vremena bosonoga. Kao i u mnogim drugim kulturama, tako i tajlandskoj, kad ulazite u hram očekuje se da skinete obuću. No, isto vrijedi i za domove koje posjećujete i smatra se nepristojnim ulaziti u cipelama.

Osim toga, bosa sam bila i u ponekoj dječjoj igraonici, školi pa čak i u suvenirnicama u manjim mjestima. Smještaj za učitelje i volontere u kojem sam obitavala tijekom svog boravka također je podrazumijevao da cipele ostaju vani i moram priznati da mi je trebalo nekoliko dana da se naviknem na tu normu.

2. POVREMENO ĆETE SE OSJEĆATI KAO SUPER ZVIJEZDA

Ovo, naravno, ne vrijedi za mjesta koja posjećuju brojni turisti – u njima su ljudi navikli na strance. No, napustite li gradove samo na tren, pratit će vas znatiželjni pogledi i starih i mladih. Posebice ako imate svjetliju kosu ili (u mom slučaju) svjetlije oči. Prvi put kad su nas zamolili za nekoliko fotografija nalazili smo se u hotelu Surinu, pored bazena i bila sam zbunjena jednako kao i druge kolege volonteri. Kasnije će nam to postati dio svakodnevice.

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

Selo u kojem se provela najviše vremena, Krasang, nalazilo se između Buri Rama i Surina. Nakon nekoliko tjedana provedenih ondje, navikla sam na otvoreno čuđenje mojoj prisutnosti i neprestano fotografiranje. Ponekad, tijekom šetnji lokalnom tržnicom ili na putu do trgovine, kad bih vidjela da su lokalci sramežljivi, i sama bih se ponudila za fotke. Nažalost, najmanja dječica su me se ponekad i bojala, no topli osmijeh i strpljivi roditelji često su spasili stvar.

3. ZA DOBRU ATMOSFERU U NOĆNIM KLUBOVIMA ZASLUŽNI SU BANDOVI

Tajland je poznat po sjajnom noćnom životu. Bangkok i pojedina mjesta na obali poput Phuketa i Pattaye pravi su raj za ljubitelje dobre zabave. No, dok u većini turističkih mjesta možete partijati uz poznate hitove koje pušta DJ, u klubovima u koje zalaze i lokalci situacija je nešto drugačija.

Naime, u tajlandskim diskotekama pleše se uz pop i dance bendove, koji često imaju i prateće plesače. Ponekad su to boy bandovi, ponekad su članovi i djevojke, no izvedba mahom liči na koncerte i rijetko ćete moći pjevušiti uz glazbu. Osim, naravno, ako niste dobar poznavatelj tajlandskih pop i dance hitova.

4. TAJLANĐANI SU PREDANI NOGOMETNI NAVIJAČI

Tajlanđani vole nogomet! Na novim, modernim stadionima predano navijaju za svoje timove i pri tom ne štede ni dlanove ni grla. Nađete li se na utakmici u kojoj je lokalni tim pobijedio, svjedočit ćete euforiji koje se nijedna europska prijestolnica ne bi postidjela. Posebno se vesele strancima koji navijaju za njihov tim te su fotografije i kratka druženja nezaobilazna.

U manjim mjestima lokalna dječica često igraju nogomet gdje god stignu. Ponekad u prašini, ponekad na asfaltu, ali uvijek s puno žara i voljni pozvati vas u svoj tim.

5. DUDOV SVILAC KAO DIO KULTURE

Tajlandska je svila poznata po svom sjaju i mješavini boja. Ona najkvalitetnija uvijek i bez iznimke je tkana ručno. Diljem zemlje možete pronaći čitava sela koja se bave proizvodnjom svile, a u mnogima od njih lokalne obitelji nude smještaj i priliku da se sami okušate u tom poslu.

Dudov svilac jarko je žute boje i njegova se vlakna koriste u proizvodnji ove glasovite tkanine. No, nemojte se iznenaditi ako ugledate vrijedne Tajlanđane kako posežu za čahurama nakon što su izvađene iz vrele vode. Dudov svilac je delicija i Tajlanđani ga jedu onako kako mi jedemo pistacije ili kikiriki u ljusci. Slično vrijedi i za mnoge druge kukce, razlikuje se samo način na koji ih konzumiraju.

6. AKO MISLITE DA VOLITE LJUTO, RAZMISLITE PONOVO

Osobno, obožavam hranu i gdje god pođem nastojim se hraniti kao lokalac. Isto tako, volim začinjeno i ljuto. No, naš pojam ljutog i tajlandski pojam ljutog, dvije su vrlo različite stvari. Trebala sam već prve večeri naučiti lekciju kad je moja riža uzrokovala suze i plamen u ušima, no nisam od onih što se predaju tako lako.

Ipak, nakon prvog tjedna shvatila sam da moje nepce i moj jezik ne zaslužuju bol te vrste i na pitanje „spicy?“ prestala sam odgovarati potvrdno. Bila sam malo žalosna radi toga, ali sam se brzo pomirila sa situacijom. Tajlanđani ne razumiju ideju srednje ljutog. Stoga, ako morate birati između dvije krajnosti, odnosno ne-ljutog i tajlandskog ljutog, preporučujem ovo prvo.

7. MAJMUNI SU POSVUDA I NISU NI NAJMANJE SRAMEŽLJIVI

Iako su vam možda slonovi prva asocijacija na Tajland, mnogo češće ćete se susretati s majmunima. To posebice vrijedi što ste bliže obali i otocima. Nedaleko od poznatog otoka Koh Phi Phi postoji čitava Plaža majmuna koju možete posjetiti! No, čak i ako se ne zaputite u tom smjeru, na majmune ćete nailaziti i tijekom planinarenja i na ostalim plažama.

Moram vas upozoriti da nisu nimalo sramežljivi i da mogu biti dosta zločesti. Stoga, čuvajte svoje novčanike, mobitele, foto-aparate i slično. Dovoljna je sekunda nepažnje! U mom slučaju bila je riječ o svježoj kokosovoj vodi koju posebice vole. Odložila sam svoj kokos na pijesak samo da izvadim knjigu iz ruksaka i, kad sam se okrenula, kokosa više nije bilo.

Imajte na umu da su majmuni ipak divlje životinje, a najbolje je da im ne prilazite preblizu, bez obzira koliko bili fotogenični za fotografiranje. U vrijeme velikih vrućina postanu razdražljivi i nervozni te vas mogu ugristi, što može izazvati niz zdravstvenih komplikacija.

PODIJELI ČLANAK