Čuvaju zglobove, olakšavaju uspone… Evo gdje kupiti dobre planinarske štapove za vašu sljedeću planinsku avanturu

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Neki ne mogu bez njih, drugi im se podsmjehuju, ali štapovi za planinarenje ipak su neizostavna oprema velikom dijelu planinara. Na izletima čuvaju zglobove, koljena i ravnotežu, a jednako su korisni i na uzbrdicama i prilikom silaska. Mogu se podesiti na različite dužine, teleskopski skupiti tako da stanu na ruksak, a na dnu obično imaju plastično proširenje kao zaštitu od blata i snijega. Pri usponima, štapovi daju oslonac i uporište, a na nizbrdicama čuvaju zglobove i kralježnicu tako što preuzimaju dio opterećenja. Preporuka je na nizbrdicama podesiti ih da budu duži, a pri usponima kraći, kako bi, zapravo, ruke bile cijelo vrijeme jednako udaljene od tla. Čak i pri hodanju po ravnom imaju smisla – ruke su savijene pod pravim kutem, a ne vise uz tijelo, što je bolje za cirkulaciju. Ako niste sigurni gdje kupiti dobre planinarske štapove, u nastavku donosimo nekoliko ideja.

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

FORLAZ ANTI-SHOCK ŠTAP ZA PLANINARENJE (Dechatlon, cijena: 159 kn / 21,10 €)

Štap s ručkom od guste pjene sastoji se od tri teleskopska dijela i bit će dobar suputnik u vašim planinarskim avanturama. Svaki od štapova, koji teže samo 265 grama, u sportskoj trgovini Dechatlon se prodaje zasebno.

MCKINLEY MCK LOGO ŠTAPOVI ZA HODANJE (Intersport, cijena: 179,97 kn / 23,89 €)

Intersportovi štapovi od kvalitetnog materijala imaju odvojive gumirane čepiće koji štite vrhove tijekom hodanja po asfaltu. Lagani su i jednostavni za sklopiti prije spremanja u ruksak.

BLACK DIAMOND TRAIL ŠTAPOVI (Iglu Šport, cijena: 549 kn / 72,86 €)

Aluminijski trodijelni štapovi vrhunske kvalitete jednostavno se sklapaju i rasklapaju, a ručka je obložena laganom pjenom za veću udobnost. Dostupni su u crnoj i crvenoj boji.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno
PODIJELI ČLANAK