Mistična ljepota koja oduzima dah: evo zašto morate posjetiti Lastovo, otok koji će vas natjerati da se zaljubite u miran odmor

Što posjetiti na Lastovu, otoku čarobnih ljepota i netaknute prirode
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Božanska ljepota i kristalno čisto more, tišina koju prekida samo zvuk morskih valova, miris borova i skrivene uvale, kamene uličice, mediteransko bilje, istinsko gastronomsko iskustvo u autentičnoj dalmatinskoj atmosferi… Sve je to jedan od najjužnijih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a po mnogima i najljepši! Ako uskoro krećete na put, evo što sve morate posjetiti i doživjeti na Lastovu, otoku po mjeri čovjeka željnog susreta s netaknutom prirodom!

OD IMPRESIVNIH FUMARA PA SVE DO BROJNIH CRKVICA I KAPELA: LASTOVO JE OTOK KOJI ODIŠE POVIJEŠĆU, KULTUROM I TRADICIJOM

Otok na kojem kraljuju mirisi prirode i tišina koju prekidaju samo zvukovi valova krije uzbudljivu i bogatu povijest koja je uklesana u brojnim arheološkim ostacima. Kamene, stare obiteljske kuće iz davnog 15. stoljeća ukrašene su impresivnim dimnjacima koji pričaju najljepše priče iz prošlih vremena čiji se duh itekako osjeća.

Pričati zanimljivosti o Lastovu nemoguće je bez čuvenih fumara, neobičnih dimnjaka koje ćete vrlo brzo primijetiti. Dizajn svakog je specifičan i maštovit, a do danas nitko ne zna zašto su mještani stoljećima gradili kamene instalacije na krovovima kuća od kojih niti jedna nije ista. U narodu postoji priča o tome da su se stanovnici nadmudrivali gradeći komplicirane fumare kako bi bili ljepši od susjedovih, a navodno je njihova uloga bila istaknuti bogatstvo vlasnika.

Skriveni dragulji: manje poznata mjesta u Španjolskoj koja oduzimaju dah svojom ljepotom

Mediteranska arhitektura razasuta je po cijelom otoku, a uključuje preko 40 prekrasnih crkvica i kapela koje izazivaju emocije divljenja među posjetiteljima te nas podsjećaju da je čovjek od rođenja pa sve do smrti putnik, da je na putu između dvaju svjetova od kojih je prvi prolazan, a drugi vječan. Razgledajte ostatke starokršćanske Bazilike sv. Petra čiji ostaci ukazuju na to da je bila izgrađena u 6. stoljeću, crkva sv. Lovre podignuta je u 11. stoljeću, a nalazi se na stazi koja povezuje dva najveća mjesta na otoku – Lastovo i Ubli te je najstarija građevina u kojoj se još uvijek održavaju crkveni obredi.

Malobrojni stanovnici kažu da je njihova najvažnija utvrda Kašćel koja ih je čuvala u periodu nesigurnih vremena, smještena je na Glavici iznad naselja Lastovo, a danas služi kao meteorološka stanica. Neorenesansna palača obitelji Grbin (danas Fantela) najbolje će vam dočarati spektakularan odnos nekadašnje Dubrovačke republike prema umjetnosti i arhitekturi. Na području cijelog otoka su mnoge kuće dobro očuvane, a kroz njihovu estetiku i cjelokupan izgled možemo prepoznati nekadašnju feudalnu raslojenost društva.

ŠTO POSJETITI NA LASTOVU: LASTOVO I UBLI DVA SU NAJVEĆA NASELJA NA OTOKU

Smješteno između kristalno čistog mora i plodnih polja, staro srednjovjekovno naselje Lastovo jedno je od najljepših na otoku. Njegova posebnost leži u činjenici da nije izgrađeno na samoj obali kao i ostala mjesta, amfiteatralnog je oblika, okruženo je brdima i najbolje će vam dočarati drevne običaje otočana i društvene odnose koji su postojali stoljećima unutar zajednice.

Božanstven spoj slikovitog krajolika i smaragdne rijeke: dolina Soče baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Zbog svog jedinstvenog položaja, naselje je bilo zaštićeno od gusarskih napada što mu je osiguralo konstantan razvoj, a danas ima ulogu administrativnog, društvenog i kulturnog središta. Prošetajte do Kneževog dvora, razgledajte crkvice sv. Marije na grži, sv. Antonete, sv. Kuzme i Damjana i uživajte kroz kamene uličice s pogledom na prelijepe fumare.

Ubli ili Uble je naselje smješteno na jugozapadnoj strani, najpoznatije je kao trajektna luka prema Korčuli, Hvaru, Splitu i Dubrovniku. Ovo ribarsko mjestašce dom je za dvjestotinjak stanovnika, a krase ga šljunčane i kamene plaže, guste šume, mediteransko bilje i srednjovjekovne crkvice. U Ublima ćete pronaći i ostatke nekadašnjeg života kada je otok bio dom vojnicima koji su u naslijeđe ostavili brojne građevine, tunele i vojne baze, a danas su pravi mamac za turiste. Sjednite na jednu od terasa s kojih puca veličanstveni pogled na Lastovski arhipelag i kušajte autohtona dalmatinska jela u jednoj od prekrasnih konoba.

UVALE I PLAŽE NA LASTOVU KOJE ĆE VAM SE ODMAH UREZATI U SJEĆANJE I S KOJIH NIKAD NEĆETE HTJETI OTIĆI

Kažu da nema tog filtera na društvenim mrežama koji može dočarati te divne nijanse tirkizne boje mora koja caruje Lastovom, dok u pozadini slušate umirujuće zvukove cvrčaka kraj kojih se vjerojatno nećete ni sjetiti glazbe koju ste si skinuli za ljetnu play listu za uživanje na plaži. Lastovske su plaže stjenovite, divlje i kamenite, najčešće skrivene u hladovini borove šume, a najpopularnija je uvala je Skrivena Luka, među otočanima poznatija kao Portorus. Zbog svog položaja obožavaju je nautičari i jedna je od najljepših na otoku. Plaža ”Mali žal” pogodna je za djecu, starije osobe i neplivače jer obiluje plićakom koji se proteže i do 10-tak metara dužine. Moguće joj je pristupiti automobilom, biciklom, pješice i brodom.

Čarobna Toskana: mjesto u kojem filmska idila postaje stvarnost

Saplun je otok koji čini dio lastovskog arhipelaga, a najpoznatiji je po svojoj pješčanoj plaži koju karakterizira biserno bijeli pijesak. S obzirom na to da je nenaseljen, na Saplunu nema nikakve turističke infrastrukture i sadržaja poput restorana i kafića pa je stvoren za potpuno uživanje u miru i tišini. Do njega možete doći brodom ili organiziranim izletima s Lastova.

Smješteno na zapadnoj strani otoka, naselje Pasadur je povezano malim mostom sa susjednim otočićem Prežba i odlično je utočite za nautičare, ljubitelje šetnje i kupanja u čistom moru. U neposrednoj blizini nalaze se čarobne uvale i plaže poput uvale Borova i male šljunčane plaže Jurjeva luka.

Predlažemo da svratite i na plažu Dragovoda u istoimenoj uvali, poludivlju plažu Konopljica nakon iskrcaja na mrčarsku rivu, do uvale Barje, Perna i Portić.

HUM – VIDIKOVCA S KOJEGA PUCA FENOMENALAN POGLED

Vrh Sveti Juraj (Hum) je prekrasan vidikovac s kojeg se pruža nezaboravan pogled na arhipelag otočića, Skrivenu luku, svjetionik Strugu i naselje Lastovo. Hum je najviša točka otoka, nalazi se na 417 metara nadmorske visine, a u neposrednoj blizini posjetite i kapelicu sv. Juraj iz 15. stoljeća te napuštenu vojarnu. Do vrha vodi asfaltirana cesta koja pred sami kraj skreće na makadamski put, možete doći i automobilom, no staza je markirana pa je idealna za pješačenje i planinarenje.

SUŠAC I STRUGA – DVA PREDIVNA SVJETIONIKA ZA UŽIVANJE U PREDIVNOJ PRIRODI I UGODNOJ SAMOĆI

Nekoć prijeko potrebni objekti za navigaciju plovila i pomorsku signalizaciju, svjetionici sve češće svoju svrhu prenamjenjuju u turistički atraktivna područja. Svjetionik Sušac izgrađen je 1878. godine na otočiću udaljenom oko 13 nautičkih milja od zapadnih obala Lastova, a ova kamena zgrada s kulom na nadmorskoj visini od 80 metara osvojit će vas na prvi pogled.

Oko nje se pruža nepregledna pučina koja stvara osjećaj odvojenosti od vanjskog svijeta, a jedini stanovnici Sušca su svjetioničari i pastir čije ovce tamo uživaju specifičnu slanu ispašu. Odlučite li se na taj izlet bit ćete zapanjeni ljepotom, ali i činjenicom da ondje postoje ostaci crkvice iz 6. stoljeća i da je na Sušcu u nekim razdobljima živjelo i do 200 ljudi.

Svjetionik Struga nalazi se iznad litice visoke čak 90 metara i drugi je po redu najstariji svjetionik na Jadranu. Sagrađen je 1839. godine, a danas je dom trećoj generaciji obitelji svjetioničara koji žive u potpunom miru i izolaciji. Zbog svoje udaljenost od obale djeluje usamljeno pa se čini kao da uranja u plavetnilo neba i pučine.

BOŽANSKI OKUSI MEDITERANA: RESTORANI I KONOBE NA LASTOVU KOJE MORATE POSJETITI

Ako se još uvijek pitate što sve posjetiti na Lastovu, dobro je znati da je lastovski arhipelag bogat prvoklasnom ribom pa se u brojnim konobama i restoranima uz more može zaista odlično jesti. U skrivenoj ribarskoj uvali Lučici potražite konobu ”Lučica”, u uvali Malo Lago na Pasaduru konobu ”Malo lago”, u mjestu Ubli konobu-pizzeriju ”Pece”, a u Zaklopatici tik uz more konobu ”Santor”.

Konoba “Augusta Insula” u Zaklopatici od 1989. godine nudi svojim gostima lastovske specijalitete čija je ponuda obogaćena nagrađivanim vinima Augusta Insula, a u konobi ”Triton” ćete uživati u svježoj ribi i domaćem uzgojenom povrću.

Dođite i stvorite trenutke za pamćenje!

PODIJELI: