Zaputite se s nama u gastro putovanje ovom pitomom hrvatskom regijom: evo gdje fino jesti u Baranji

Gdje jesti u Baranji: Sedam najboljih restorana i seoskih gospodarstava
piše Ana-Marija Topolčić

Jedan od najljepših dijelova Hrvatske, na samom istoku zemlje uz Mađarsku granicu smjestila se Baranja. Čarobna, skrivena od pogleda, a opet toliko neodoljiva da plijeni pažnju brojnih znatiželjnika. Ta netaknuta divlja priroda, riječni rukavci, vinske ceste i vinogradi osvajaju na prvi pogled. Baranja se u posljednjih nekoliko godina prometnula u obožavanu vikend destinaciju. Brojni ugostiteljski objekti, seoska gospodarstva i domaćinstva svojim gastronomskim specijalitetima samo će još više u vama raspiriti tu želju da osjetite čaroliju istoka Hrvatske. Njezina gastronomska priča sjajan je dio identiteta cijelog ovoga kraja stoga ne čudi što svakoga, romantično, osvaja na prvu. Sigurno se sada pitate gdje fino jesti u Baranji: izdvojili smo sedam ponajboljih restorana i seoskih gospodarstava koje obavezno morate posjetiti.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

DIDIN KONAK

Didin konak smjestio se u Kopačevu, u samom srcu Baranje. Okružen je prekrasnom prirodom s dugom kulturnom i povijesnom tradicijom te sjajnim i gostoljubivim domaćinima. Nekada je cijelo Kopačevo živjelo od ribe, a ta se tradicija i danas poštuje kada se početkom rujna održavaju ribarski dani. Gastronomski je to događaj kojeg nikako ne biste trebali propustiti. Specijaliteti su im i jela od divljači te čips od šarana s krumpir salatom, a sve to ide sjajno uz vrhunska baranjska vina.

RESTORAN KORMORAN

Restoran Kormoran smješten je u jedinstvenom ambijentu Parka prirode Kopački rit i prava je gastronomska oaza koja odiše toplinom i srdačnošću. Veliki park sa stazama za šetnju i zelene površine za igru s djecom savršeno se nadopunjuje s toplinom ambijenta ove atraktivne lokacije i s vrhunskom ponudom baranjskih gastro specijaliteta koji se pripremaju na otvorenim ognjištima i u kotlićima.

Obavezno probajte fiš paprikaš s domaćom tjesteninom, šarana u rašljama, perkelt od soma, čobanac od divljači i file jelena na baranjski, koji će se savršeno sljubiti s nagrađivanim beljskim vinima.

BARANJSKA KUĆA

Baranjska kuća je obiteljski etno-restoran, smješten u pitoresknom baranjskom selu Karanac. Ovaj restoran oživljava neke stare tradicionalne recepte kao što su jela od puževa u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta, grah gulaš u zemljanom loncu pa do klasičnih baranjskih specijaliteta kao što su fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, perkelt od soma s domaćim rezancima i mnogi drugi.

KNEŽEV DOL

Obiteljski restoran Knežev dol idealan je za kratki predah od užurbane svakodnevice. Prekrasna priroda koja inspirira, u kombinaciji s dobrom hranom glavna je karakteristika ovog gastronomskog raja. Domaća i autohtona jela pripremana su s ljubavlju, a obitelj koja vodi restoran pridaje im dašak svoje osobnosti. Divljač, riba i razni drugi specijaliteti sjajno će se sljubljivati s domaćim vinima.

KOVAČ ČARDA

Kovač čarda zalogajnica je u kojoj obavezno morate probati sve riblje delicije. Čvarci od šarana samo su jedna u nizu vrhunskih gurmanskih okusa koje nikada nećete zaboraviti. Ljubazni domaćini i lokalne namirnice od kojih su spremljena najfinija jela oborit će vas s nogu. Perkelt od riblje obrazine također je jedan od specijaliteta zbog kojih su toliki niz godina jedno od najpoznatijih mjesta u Baranji.

PIROŠ ČIZMA

Piroš Čizma obiteljski je pansion s restoranom čija je posebnost u ukusno oblikovanom ambijentu baranjskog sela, obogaćeno detaljima mađarske kulture. U restoranu svakako probajte autohtone baranjske specijalitete kao što su paprikaš od riječne ribe, perkelt od soma, čobanac od divljači, jela s roštilja i brojne druge specijalitete kuće.

View this post on Instagram

A post shared by G.E.T. Report (@getovci)

KOD ZLATNOG BUNARA

Ako tražite aktivniji odmor svakako obavezno odsjednite Kod zlatnog bunara. U prekrasnom prirodnom okruženju možete šetati, biciklirati i jahati, a zatim se okrijepiti domaćim specijalitetima. Restoran u sklopu hotela nudi autohtone baranjske specijalitete, pripremljene isključivo od svježih i domaćih namirnica, za vrhunski gastronomski doživljaj u ugodnoj atmosferi. Gosti na raspolaganju imaju i vinski podrum koji omogućuje organizaciju kušanja vina, romantičnih večera ili potpuno privatnih zabava.

Nakon dobre spize, idemo u šetnju! Saznajte što sve posjetiti u Baranji

Spokojna priroda i mir koji počiva na rubovima močvarnih rukavaca, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te nenametljiva ljepota, samo su neki od razloga zašto je ova regija postala sve češći odabir putnika i izletnika koji žele kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme, daleko od monotonije svakodnevice i buke automobila. Evo što sve posjetiti u Baranji!

PODIJELI ČLANAK