Ovdje je sve najljepše od istoka Hrvatske nadohvat ruke: ideje za pet izleta u okolici Osijeka

Kopački rit
piše Putni Kofer

Osijek je uistinu dragulj istočne Hrvatske, grad na Dravi, grad mirnog života, prekrasne arhitekture, odlične hrane i srdačnih ljudi. Ako posjećujete Osijek, svakako odvojite vremena za njegovu zanimljivu okolicu i upoznajte sve što ovaj kraj nudi. Zahvaljujući njegovoj odličnoj poziciji, sva mjesta i sve znamenitosti istočne Hrvatske su vam nadohvat ruke, kako prirodne ljepote i atrakcije, tako i šarmantni gradovi i zanimljivi muzeji. U nastavku donosimo nekoliko ideja za izlete u okolici Osijeka.

KOPAČKI RIT: PREKRASNA EUROPSKA AMAZONA PONOS JE BARANJE

Park prirode Kopački rit prirodni je fenomen koji u svako godišnje doba pokazuje svoje drugačije lice, a najljepši je na proljeće i u rano ljeto kad Dunav nabuja. Nalazi se u neposrednoj blizini Osijeka i jedno je od najočuvanijih poplavnih područja u Europi, dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Kopački rit možete obići pješke, biciklom, brodom, a najbolje je uzeti jedan od vođenih obilazaka tijekom kojeg ćete od stručnih čuvara prirode čuti sve o ovom prirodnom fenomenu.

Ako niste baš za hodanje, na ulazu možete za dodatni iznos iznajmiti bicikl, kanu, dogovoriti vođenu turu… U blizini Kopačkog rita nalazi se i niz restorana i seoskih domaćinstava te kuća za odmor u kojima možete osjetiti stari duh Slavonije i kušati ponajbolja lokalna jela u autentičnom, starinskom ambijentu.

Ljepota Toskane je neupitna u svako doba godine, no u proljeće sva posebnost dolazi do izražaja. Ovih 6 gradova morate posjetiti

UTVRDA KOROGYVAR: LEGENDE O ZMIJAMA I SKRIVENOM BLAGU BARUNA TRENKA

Nedaleko od Osijeka, između sela Ivanovac i Čepin, smjestila se srednjovjekovna tvrđava Korogyvar oko koje se stoljećima isprepliću legende i priče. Izgrađena je u 13. stoljeću od cigle i kamena, kružnog je oblika, okružena isušenom močvarom. Njome su dugo vladali osječki velikaši, obitelj Korogy, a srušena je od 16. stoljeća i ratova s Osmanskim carstvom.

Uz ovaj se lokalitet vežu priče o skrivenom blagu baruna Trenka, o djevojci sa zmijama koja ga čuva, ali i noćnim krikovima koji tamo, navodno, odzvanjaju. Utvrda je poslužila kao kulisa srednjovjekovnog sajma i viteškog turnira koji su priče o njoj na najbolji način iskoristili u turističke svrhe. Za dozu povijesti i mistike svakako se uputite do ovog mjesta, tek nekoliko minuta vožnje udaljenog od centra Osijeka.

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada! Upoznajte Elefsinu, Temišvar i Veszprém

VUKOVAR I MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE: OBAVEZNA POSTAJA ZA UPOZNAVANJE SA SLAVONIJOM

Grad heroj na Dunavu mjesto je na kojem možete odati poštovanje žrtvi ovog grada u Domovinskom ratu. Obiđite Vodotoranj, Ovčaru, Vukovarsku bolnicu, ali svakako odvojite vremena za upoznavanje vibrantnog šarma kojim ovaj grad danas zrači. Prošetajte baroknom jezgrom, razgledajte dvorac Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovara, uputite se na turu Dunavom uz čašu domaćeg vina ili nezaobilazne rakijice…

A potom krenite u obližnji Vučedol u kojem se nalazi jedinstveni edukativni hram, Muzej vučedolske kulture koji je otvoren na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Vukovar je od Osijeka udaljen tek 35 kilometara i neka bude obavezna postaja prilikom vašeg posjeta istoku Hrvatske.

OTOČKI VIROVI: MISTERIOZNA MOČVARA U SRCU SPAČVANSKE ŠUME

U srcu Spačvanske šume, u blizini Otoka, nalazi se mala oaza prekrasne prirode. Život uz Spačvu, najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Europi koja se prostire na površini od 40 tisuća hektara, stoljećima je oblikovao živote ljudi u njezinoj blizini. A usred te guste šume smjestili su se virovi, prirodni fenomen koji do danas nije potpuno objašnjen. Virovi, naime, nisu ni jezero, ni potok, a ni rijeka. Njihov se vodostaj mijenja, a pune se vjerojatno nekom podzemnom vezom s Bosutom i Savom.

Na ovom interesantnom mjestu nalazi se multimedijalni posjetiteljski centar, uređene su sobe za smještaj, a otvoren je i restoran s autentičnom slavonskom kuhinjom. Otočki virovi, od Osijeka udaljeni oko sat vremena vožnje, tako danas imaju sve za savršen cjelodnevni izlet. Staze za šetnju i vožnju bicikala, kanue za veslanje po površini vode, restoran i sobe za okrjepu nakon dana ispunjenog sadržajima.

BILJE: JAHANJE KROZ SLAVONSKU RAVNICU, VESLANJE, VOŽNJA BICIKLOM…

Okolica Osijeka prepuna je mogućnosti za aktivan odmor i dan u prirodi, a jedno od omiljenih odredišta je Bilje, mala općina u samom Kopačkom ritu. Najbolji način da upoznate sve čari Biljskog jezera, kojeg mještani zovu Stara Drava, je da iznajmite kanue i krenete u opušteno veslanje mirnom baranjskom vodom okruženom mirisnom prirodom.

U Bilju je i niz biciklističkih staza, od onih kraćih i lakših, do onih zahtjevnijih za ambicioznije bicikliste. Bez brige, ne morate nositi svoj bicikl, rado će vam ga iznajmiti u parku prirode Kopački rit. A kako se nalazite u gastronomskom srcu Baranje, ne morate brinuti o okrijepi nakon aktivnosti. Brojni restorani, kuće za odmor i seoska domaćinska nalaze se u Bilju i u njegovoj neposrednoj blizini.

Zanima vas što sve posjetiti u Osijeku? Provjerite naše prijedloge

Hej, Lega! Nemojte se iznenaditi ako vas u najvećem gradu istočne Slavonije tako nazove prijatelj, prolaznik ili čak obični neznanac. U Osijeku su svi lege, a ta riječ označava toplinu, prisnost, neku privrženost koja je toliko karakteristična za cijelu Slavoniju. A što bi vam lege preporučili da vidite u njihovu gradu? Ako ih to pitate, sa sjajem u očima, entuzijazmom i ogromnom ljubavlju počet će nabrajati sve zbog čega je njihov grad prekrasan, poseban i jedinstven. Evo što sve posjetiti u Osijeku, biseru istočne Hrvatske!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: