Kupanje i druženje bez odjeće! Kako nudizam pridonosi povećanju zadovoljstva životom

Kako nudizam pridonosi povećanju zadovoljstva životom
piše Ivan Fratrić

Zahvaljujući razvedenoj obali, na Jadranu postoji mnoštvo manjih uvala i plaža koje su savršene za nudistička iskustva i cjelodnevno uživanje u slobodi duha i tijela. Oni iskusni kažu da takvo nešto razvija osjećaj poštovanja prema sebi, drugima i prirodi, a malo je poznata činjenica da je nudizam kao grana turizma u Hrvatskoj poznat još od 1934. godine. Iako nudizam u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, danas se uz njega vežu brojne predrasude. Teško je odrediti koji je točan razlog tome, no svakako bi neki od faktora mogli biti konzervativni vrijednosni sistem i način života, religijska uvjerenja, veliki utjecaj Katoličke crkve na društvo… U nastavku saznajte koja je razlika između nudizma i naturizma, kako kupanje, sunčanje i druženje bez odjeće pridonosi našem mentalnom i fizičkom zdravlju te koja sve pravila morate poštovati ako se odlučite provesti vikend u jednom od nudističkih kampova ili plaža diljem Lijepe naše.

RAZVOJ MENTALNOG I FIZIČKOG ZDRAVLJA KAO POVOD ZA RAZVOJ SAMOG NATURIZMA

Iako na prvu nudizam i naturizam djeluju kao sinonimi, postoji određena razlika u njihovim značenjima. Dok nudizam uključuje samo kupanje i sunčanje bez odjeće, naturizam je širi pojam koji obuhvaća život u harmoniji s prirodom i veliko poštovanje te brigu za okoliš, u kojoj je čin bivanja golim njegov praktični izričaj. Na 14. skupu Međunarodne naturističke federacije koji se zbio 1974., naturizam je dobio svoju formalnu definiciju te je opisan kao ‘’način života u harmoniji s prirodom, okarakteriziran praksom zajedničke golotinje, s ciljem promicanja samopoštovanja, poštovanja prema drugima i prema okolišu.‘’

Kraj 19. i početak 20. stoljeća je vrijeme u kojem se naturizam prvi put kreće razvijati kao ideja koja obuhvaća boravak u prirodi, zdravu prehranu, dnevnu fizičku i mentalnu vježbu te apstinenciju od poroka poput alkohola i duhana, a za prve naturiste golotinja je bila samo tek dio cjelokupnog pristupa zdravom načinu života. Ideju o golotinji su prometnuli njemački sociolog Heinrich Pudor i dio francuskih znanstvenika koji su postulirali kako golotinja i izlaganje tijela sunčevim zrakama i svježem zraku imaju pozitivan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje čovjeka.

Hodočašće Camino de Santiago: putovanje života koje mnogima donosi radost i inspiraciju

Budući da je pokret krenuo u Njemačkoj, neki smatraju da je dio razloga bio otpor prema izrazito strogom moralnom kodeksu kojeg su se morali držati u to vrijeme. Naturizmu kao pokretu raste popularnost nakon oba svjetska rata jer se predstavio kao alternativa i izlaz iz surove realnosti, ali i kao anti-establišmentski pokret koji eliminira klasne i druge granice između ljudi i gleda ih kao jednake. S godinama je njegova popularnost sve više rasla te je tako 1953. utemeljena Međunarodna naturistička federacija (INF), s Austrijancem Richardom Ehrmannom na njenom čelu.

OSLOBOĐENJE TIJELA OD SVIH VRSTA NAMETNUTIH OKOVA

Prema naturistima, ljudsko tijelo nije stvoreno da bude prekriveno odjećom, a bivanje nagim ima veliki broj prednosti za zdravlje i pruža priliku za otpuštanje stresa uzrokovanim svakodnevnim životom. Smatraju da skidanjem odjeće ne skidaju samo slojeve tkanine sa sebe, već da se skidaju i sve brige, ali i nesigurnosti prouzrokovane nezadovoljstvom svojim tijelom. Budući da živimo u društvu u kojem se fizičkom izgledu pridaje sve više pažnje, znati da smo ispod odjeće u suštini svi jednaki je oslobađajuće za sve one koji su opterećeni eventualnim viškom kilograma, borama i drugim nesavršenostima.

U suštini, glavni cilj naturizma je osloboditi ljudsko tijelo od negativnih utjecaja društva, medija, politike i religije i omogućiti ljudima da prihvate svoja tijela točno onakvima kakva jesu, a to se postiže upravo golotinjom. Dakle, ideja socijalne uključenosti, tolerancije i poštovanja prema drugima u kombinaciji s boravkom u prirodi čine optimalno naturističko okruženje.

Kako danas izgleda život u Osijeku? Razgovarali smo s legama i saznali zbog čega je njihov grad poseban

USPRKOS SLOBODI TJELESNOG IZRAŽAVANJA, U NATURISTIČKIM SMJEŠTAJIMA POSTOJE PRAVILA KOJIH SE TREBA STROGO DRŽATI

Iako naturizam i nudizam zagovaraju slobodu u kontekstu pokazivanja svog tijela pred drugim ljudima u kampovima koji su specijalizirani za njihov boravak, postoje određena pravila i uvjeti koji moraju biti ispoštovani kako biste mogli odsjesti u njima. Naime, tamo je fotografiranje strogo zabranjeno kako bi se sačuvala privatnost naturista. Izum pametnih telefona ponešto je otežao kontrolu nad tim, no na nekim mjestima bit ćete primorani na ulazu staviti crvenu točku na svoju kameru na mobitelu, kako bi se spriječilo potencijalno snimanje.

U velikoj većini resortova, naturisti su iz higijenskih razloga primorani uvijek sa sobom imati ručnik kao neku vrste barijere. Ono što je zanimljivo je da će poneki nudistički resortovi izričito tražiti da dođete u pratnji svoga partnera kako bi se održala ravnoteža među spolovima, a ako dođete sami, velika je vjerojatnost da vas neće pustiti unutra. Također, parovi se moraju suzdržati od javnog izražavanja ljubavi u javnosti, budući da naturizam podrazumijeva neseksualnu golotinju. Dopušteno im je upražnjavati ljubav u privatnosti njihovog smještaja, a od fizičkog dodira toleriraju se samo držanje za ruke i kratki zagrljaji.  

SLAVNA PROŠLOST NUDIZMA U HRVATSKOJ

Malo je poznata činjenica da je Hrvatska povijesno izuzetno relevantna u kontekstu naturizma. Naime, 1934. godine, u trenutku kad je Hitler zabranio njemački naturistički pokret, tzv. FKK (Freikörperkultur, u prijevodu Kultura slobodnog tijela), gore spomenuti austrijski naturist i prvi predsjednik Međunarodne naturističke federacije Richard Ehrmann su u Anđeoskoj uvali na otoku Rabu otvorili prvu naturističku plažu, na kojoj se dvije godine kasnije kupao engleski princ Edward VII.

Druženje, zabava i razonoda oduvijek su bili sastavni dio čovjekova života. Evo što se sve promijenilo!

Nekoliko godina kasnije, točnije 1961., na otočiću Koversadi pored Vrsara u Istri otvara se prvo turističko naselje u svijetu za naturiste, koje je u nadolazećim godinama postalo najvažnije okupljalište u Europi. Danas je Hrvatska treća u Europi po smještajnim kapacitetima, no bez daljnjih ulaganja u taj sektor, mogli bismo pasti i niže na tom popisu.

NATURISTI SU SUOČENI S BROJNIM ZABLUDAMA KOJE IH PRIKAZUJU U POTPUNO KRIVOM SVIJETLU

Ideja golotinje može izazivati različite emocije i asocijacije kod ljudi, što je glavni razlog zašto su naturisti izloženi velikom broju neistina koje se šire o njihovom stilu života. Onaj najvažniji tiče se seksa, odnosno da su naturistička okupljališta ‘’Sodoma i Gomora’’ i da su naturisti seksualno devijantni ljudi. U stvarnosti, naturizam je neseksualan sam po sebi, a eventualni kontakti između posjetitelja u specijaliziranim okupljalištima su strogo zabranjeni. Oni rijetki koji prekrše ta pravila su promptno kažnjeni i izbačeni.

S druge strane, naturisti nisu ni u potpunosti aseksualni, već seksualni odnos upražnjavaju u privatnosti svoja četiri zida sa svojim partnerima. Isto tako, postoji i zabluda da je naturizam ilegalan zbog činjenice da je bivanje golim u javnosti prekršaj. Iako je golotinja u javnosti uistinu zabranjena, u privatnim objektima, udaljenima od očiju javnosti, danas se možete slobodno kupati, sunčati, družiti i jesti bez odjeće.

SAZNAJ VIŠE: Najljepše skrivene uvale i plaže u Hrvatskoj

PODIJELI: