Postoji grad u kojem svaka druga osoba ima psa! Njegovim je ulicama nemoguće proći da ne naletite na bar jednog “čovjekovog najboljeg prijatelja”

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Raj za ljubitelje pasa. Tako otprilike svjetski mediji predstavljaju grad Houston u američkoj saveznoj državi Teksas. Naime, studija koju je provela tvrtka Protect My Paws otkrila je da Houston ima najveći omjer pasa i ljudi na svijetu, čak 52,1 psa na 100 ljudi, što znači da je skoro pa nemoguće prošetati ovim gradom, a da ne ugledate “najboljeg čovjekovog prijatelja”.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

ČAK ŠEST AMERIČKIH GRADOVA U TOP 10

Istraživači su proveli opsežno istraživanje na temelju akademskih spisa i službenih državnih statistika o broju pasa u 54 svjetska grada. Za kreiranje završnog izvješća korištene su dvije mjerne jedinice: najviše pasa po četvornom kilometru i najviše pasa na 100 ljudi. Na temelju rezultata, Amerika je prezentirana kao raj za četveronožne prijatelje, jer su se brojni gradovi iz ovog dijela svijeta našli na vrhu liste.

S oko 1,2 milijuna pasa, u prosjeku 52,1 pas na svakih 100 ljudi, Houston je na vrhu popisa. Bern u Švicarskoj na drugom je mjestu i ima 47,7 pasa na svakih 100 ljudi, a slijedi ga Havana na Kubi s 40,6 pasa na 100 ljudi. Američki gradovi popunili su listu top 10 mjesta, pri čemu su San Diego i San Francisco na 4. i 5. mjestu, a slijede ih Chicago, Denver i Philadelphia.

Kad je riječ o gradovima s najvećom gustoćom pasa po četvornom kilometru, Houston je zauzeo 9. mjesto sa 773 psa po četvornom kilometru. Pariz je zasjao na vrh ove ljestvice, te je u odnosu na prošlo istraživanje utrostručio broj pasa te ih sada ima 2857 po četvornom kilometru. Buenos Aires i Bern zauzeli su drugo i treće mjesto, dok se ostali američki gradovi, Chicago, Philadelphia i New York, nalaze na 5., 7. i 10. mjestu.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

“HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM!”

Houston, četvrti najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama, osim omiljenih kućnih ljubimaca, poznat je po svojoj bogatoj kulturnoj sceni, svemirskom istraživanju i, naravno, nezaboravnoj uzrečici koja je postala sinonim za nesreće i izazove – “Houston, we have a problem!” Ova izjava, prvi put izrečena tijekom misije Apollo 13 1970. godine, ostala je duboko urezana u kolektivnu svijest i postala je simbol problema koji zahtijevaju brzu, smirenu i djelotvornu reakciju.

Problem o kojem su astronauti govorili dogodio se u trenutku kad se letjelica nalazila na putu prema Mjesecu, 321.860 kilometara od Zemlje. Došlo je do eksplozije za koju astronauti isprva nisu znali odakle dolazi. Mislili su da ih je pogodio meteorit. No, u stvarnosti je eksplodirao jedan od dva spremnika s tekućim kisikom, i to zbog oštećene teflonske izolacije na električnim žicama, piše povijest.hr. Zanimljivo je da se nesreća na Apollu 13 dogodila 13. travnja (osim toga, Apollo 13 lansiran je u 13 sati i 13 minuta dva dana ranije po Houstonskom vremenu).

PODIJELI ČLANAK