Ovaj je čovjek uspio obići sve zemlje svijeta bez korištenja aviona! Hodao je, plovio, jahao, vozio, a trebalo mu je 10 godina

Torbjørn Pedersen nakon povratka u Dansku (Foto: Once Upon a Saga)
piše Putni Kofer

Obići sve zemlje svijeta, u svakoj provesti najmanje 24 sata, ne trošiti više od 20 dolara dnevno i – ne koristiti zrakoplov kao prijevozno sredstvo. To je bio plan Danca Torbjørna Pedersena, nadimka Thora, koji se krajem srpnja vratio u Dansku i proglasio svoju misiju uspješno završenom. Na put oko svijeta bez korištenja aviona je ovaj, danas 44-godišnjak, krenuo 10. listopada 2013. godine i do danas, za nešto manje od 10 godina, posjetio je 203 zemlje svijeta. UN priznaje njih 195, ali Pedersen je odlučio u svoju misiju uključiti i djelomično priznate države.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

KRENUO JE U LISTOPADU 2013., A PRVI PLAN JE BIO OBIĆI SVE U SAMO ČETIRI GODINE

Kad je 2013. ostavljao iza sebe posao, obitelj i djevojku, vjerovao je da će mu za cijeli pothvat trebati oko četiri godine. Svijet je ipak imao drugačije planove. Za pojedine zemlje je dugo čekao vizu, do nekih se činilo gotovo nemoguće naći prijevoz osim zrakoplova, a kad su se stvari već odužile i zakomplicirale – svijet se zaključao zbog pandemije koronavirusa. Na kraju je ipak uspio i 24. je svibnja krenuo iz posljednje zemlje na svojem popisu. Krenuo je s Maldiva brodom prema rodnoj Danskoj. Doživljaje s puta i avanture redovito je objavljivao na Facebook i Instagram stranici Once Upon a Saga, te na istoimenom blogu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Thor ????????/???????? (@onceuponasaga)

PLOVIDBA KUĆI KONTEJNERSKIM BRODOM, NAKON ŠTO JE PROJEKT DOVRŠEN, TRAJALA JE 33 DANA

S Maldiva je putovao preko Malezije i Šri Lanke, gdje se ukrcao na masivni kontejnerski brod MV Milan Maersk i započeo plovidbu do Danske koja je potrajala 33 dana. Brod za povratak kući nije odabran slučajno. “Postoji neka povijesna dimenzija povratka kući brodom. Ljude to mogu vidjeti na horizontu, a kroz brodski se prozorčić mijenjaju krajolici sve dok se pred očima ne ukaže Danska. To mi se činilo kao prikladan način za dovršetak projekta,” rekao je za CNN Pedersen. Na povratku mu je priređen veliki doček u danskoj luci kako bi proslavili njegov put oko svijeta bez korištenja aviona.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

NA PUTU SE SUOČIO S BROJNIM IZAZOVIMA, MUČIO SE S VIZAMA, JEDVA UŠAO U RATNA PODRUČJA…

Na putu je bilo dosta nepredviđenih izazova. Primjerice, previdio je Ekvatorijalnu Gvineju, jednu od najteže dostupnih zemalja na svijetu. Nakon četiri mjeseca i mnogo neuspjelih pokušaja, Pedersen je konačno dobio vizu. Iako su kopnene granice u to vrijeme bile zatvorene, uspio je prijeći zahvaljujući slučajnom susretu sa strancem koji je radio u Ekvatorijalnoj Gvineji i ponudio mu prijevoz.

Kasnije je Pedersen mislio da bi mogao dobiti kinesku vizu na granici s Mongolijom i zatim otputovati u Pakistan. Ali zbog dugog vremena obrade, morao je prijeći gotovo 12.000 kilometara kroz nekoliko zemalja kako bi stigao u Pakistan prije nego što mu je viza istekla. Tijekom godina na putu, Pedersen je trpio višemjesečna kašnjenja vize u mjestima poput Sirije, Irana, Naurua i Angole.

PREŽIVIO JE TEŠKU BOLEST U GANI I INTENZIVNU OLUJU NA ATLANTIKU

U jednom je trenutku prebolio teški napad cerebralne malarije u Gani, preživio je intenzivnu četverodnevnu oluju dok je prelazio Atlantik od Islanda do Kanade, plovio zatvorenim kopnenim granicama u zonama sukoba, a mnoga je putovanja morao odgoditi zbog pokvarenih brodova ili iscrpljenosti. No ono što nitko nije mogao predvidjeti je zatvaranje granica 2020. godine. Pandemija je uzrokovala najveća kašnjenja u odnosu na prvotni plan.

PANDEMIJA I ZATVARANJE GRANICA ZATEKLI SU GA U HONG KONGU. OSTAO JE DVIJE GODINE

Početak 2020. dočekao je u Hong Kongu u kojem je ostao “zaglavljen” dvije godine. U tom mu je trenutku preostalo posjetiti još samo devet zemalja kako bi misija bila ispunjena. U te je dvije godine tamo izgradio život, stekao prijatelje, radio u Crvenom križu… Nakon što je dobio radnu vizu i boravište, u posjet mu je došla zaručnica Le i vjenčali su se. Nastavio je putovati 2022., ali ne bez izazova. Samo je posjetu Palauu prethodilo šest mjeseci pregovora, a u mnogim je destinacijama morao po dolasku “odraditi” karantenu od 14 dana.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Thor ????????/???????? (@onceuponasaga)

NA PUTU JE PROVEO 3576 DANA I PREŠAO JE 375 TISUĆA KILOMETARA

Od početka do kraja svoje nevjerojatne avanture, Pedersen je “skupio” neke nevjerojatne brojke: 3576 dana, 37 kontejnerskih brodova, 158 vlakova, 351 autobusa, 219 taksija, 33 broda i 43 rikše. Prešao je gotovo 375.000 kilometara – u što nije uključeno dugo putovanje kući u Dansku. Ali ne radi se o brojevima, rekao je Pedersen za CNN. “Radi se o slavljenju ljubaznosti ljudi i dijeljenju pozitivnog pogleda na svijet. Krenuo sam na ovo putovanje s motom ‘stranac je prijatelj kojeg još nisi upoznao’ i na ovom mi se putu više puta pokazalo da je to istina,” rekao je avanturist CNN-u. 

PODIJELI ČLANAK