Ljeto na kontinentu! Istražili smo kako provesti aktivan odmor u srcu Baranje

Aktivan odmor u Baranji
piše Putni Kofer

Iako su mnogima prve asocijacije na ljeto kupanje u moru, zlatni pijesak, lounge barovi i izležavanje na suncu, odmor na kontinentu jednako je zanimljiv i zabavan. Pomalo neukroćena priroda pruža brojne mogućnosti za aktivan odmor u Baranji: jahanje, bicikliranje, vožnja kanuima, čamcima, brodovima i električnim skuterima, paintball, promatranje životinja u njihovom prirodnom okruženju… Probudite istraživača u sebi, sjednite u automobil i doživite ljepote istoka Hrvatske na jedan posve drugačiji način!

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE KOPAČKI RIT

Jedno od najvećih močvarnih područja Europe prepuno je tajni, a posebno će vas očarati posebno osmišljeni programi koji spajaju aktivnost, avanturu i zabavu. Prepustite se zvucima prirode i upoznajte bogatu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta na atraktivnim plovidbama brodom ili čamcem, koje će vas provesti kroz Posebni zoološki rezervat. Budite spremni na bliske susrete s divljim životinjskim svijetom, a čuvari Parka ispričat će vam priču o nevjerojatnom fenomenu prirode koji je dom za više od 300 različitih vrsta ptica, ali i sisavcima poput jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca…

Neke od najpoznatijih tura u Parku prirode Kopački rit su promatranje ptica i foto safari program, a možete ih proći pješice, vozilom ili čamcem. Ove se ture održavaju tijekom cijele godine, a dolazak je potrebno najaviti kako bi se obilazak što kvalitetnije organizirao. Od početka do sredine rujna ne propustite jedinstvenu turu slušanja rike jelena, gospodara šuma koji u zoru glasno izražavaju svoju ljubav i stvaraju simfoniju od tisuću prekrasnih nota. U rane jutarnje ili kasne popodnevne sate vodiči će vas odvesti u dijelove Parka gdje je najveća vjerojatnost za slušanje rike, a uz malo sreće, vidjet ćete i jelene. Ovo je doista jedinstven doživljaj za svakog posjetitelja!

Za svaku kupljenu kartu za vlak ova tvrtka posadi jedno stablo! Do 2025. godine planiraju ih posaditi čak 10 milijuna

OSTAVITE SAV STRES DOMA I ODJAŠITE U BARANJSKU PUSTOLOVINU!

Bez obzira tražite li način da se povežete s prirodom ili želite istražiti neka nova mjesta, pogled iz sedla uvijek je dobar pogled na svijet. U malenom baranjskom naselju Vardarac pronađite Konjički klub Hercules koji pruža doživljaje koje je gotovo nemoguće opisati riječima. Bilo da ste profesionalni ili početni jahač, ovdje ćete uživati u jahanju po Kopačkom ritu, prekrasnom krajobrazu divlje Baranje, kao i okolnoj gustoj šumi i nepreglednim zelenim prostranstvima.

Vardarac je jedino mjesto u Osječko-baranjskoj županiji koje nudi turističko jahanje s licenciranim vodičem, a nakon ovog iskustva nećete se tako lako htjeti vratiti u stvarnost. Stopite se u potpunosti s prirodom, upoznajte prekrasne živopisne krajolike na plemenitim životinjama i doživite Baranju na jedan posve drugačiji način.

ZA VOŽNJU KANUIMA NE TREBA VAM ISKUSTVO VESLANJA, VEĆ SAMO MALO DOBRE VOLJE

Jedno od najatraktivnijih mjesta za istinske ljubitelje prirode je Biljsko jezero (ili Stara Drava, kako ga nazivaju lokalni stanovnici). Najbolji način da upoznate sve njegove čari je da zaplovite kanuima i prepustite se mašti potaknuti bajkovitim prizorima koje pruža ova baranjska idila. U sklopu veslačkog kluba Biljsko jezero posjetitelji mogu iznajmiti kanue i potrebnu opremu te uživati u opuštajućoj vožnji. Ovo je jezero bogato šaranom, smuđem, somom, štukom, babuškom, deverikom pa su i ribolovci često viđeni gosti.

Ova poznata mjesta koja je zaštitio UNESCO do 2050. neće postojati ili će izgledati posve drugačije

IZNAJMITE BICIKLE I UŽIVAJTE U PREKRASNIM KRAJOLICIMA

U općini Bilje očekuje vas mnogo staza prikladnih za sve vrste biciklista, bez obzira na dob i razinu fizičke spreme. Mnogi zaljubljenici u vožnju na dva kotača uživat će u prekrasnom krajoliku među dobro uređenim i označenim stazama Amazon of Europe, Panonski put mira, Ruta Dunav i Baranja Greenways. Bicikle možete iznajmiti u Parku prirode Kopački rit, a nećete požaliti ni ako odlučite tamo prespavati jer dosta iznajmljivača ima prilagođen smještaj s bike & bed ponudom. Didin konak, OPG Majhen, Kuća za odmor Fishermans House i Eko drvena kuća samo su neki od njih, a na vama je samo da sjednete na svoj bicikl i uživate u vožnji i pogledu koji se dugo pamti.

VOŽNJA S NEČUJNIM KOTAČIMA I NEZABORAVNI ADRENALINSKI DOŽIVLJAJI

Moderan stil vožnje temelji se prvenstveno na povećanju brige o okolišu, a rastućem trendu eko turizma doskočili su i Baranjci nudeći svojim gostima vožnju e-skuterima. Jednostavna i zabavna tura pružit će vam čudesan doživljaj, a iznajmiti ih možete ovdje.

Nakon vožnje koja ne zagađuje okoliš, doživite vrhunsko iskustvo paintballa uz koje vam neće nedostajati adrenalina. Paintball Raptor pronaći ćete u srcu Baranje – Karancu, a uz njihove terene nalazi se i mjesto za odmor, druženje i roštiljanje, tako da se vaša igra može pretvoriti u cjelodnevni izlet u prirodi. Adrenalinski provod uz quadove nudi i obiteljsko izletište Tri mudraca iz Karanca, a ovdje ćete imati priliku provozati se terenskim vozilima po najljepšem krajoliku kontinentalnog dijela Hrvatske.

PRIVATNE TURE KOPAČKIM RITOM I DUNAVOM

Ako želite istražiti prirodne atrakcije ovog kraja na jedan posve drugačiji način, u sklopu OPG-a Ursić, vlasnica Ankica odvest će vas na neka skrivena mjesta koja će vas opiti svojom ljepotom. Tura je idealna za manje grupe do 6 ljudi, a imat ćete priliku osjetiti pravi zov divljine uz vožnju kanuima, promatrati životinje u njihovom prirodnom okruženju te doživjeti sve tajne jednog od najljepših Parkova prirode u Europi.

Osim Kopačkog rita, iznimna posebnost ovog kraja je i moćni plavi Dunav. Želite li iskusiti vožnju Dunavom na manjim brodicama, vlasnici kuće za odmor Greenhouse, koja se nalazi na Zelenom otoku pored Batine, rado će vas povesti u ovu avanturu. Kažu da živjeti uz Dunav znači živjeti uz kralježnicu Europe, biti povezan s deset zemalja i izlazom na more, a vaše je samo da dođete i da uživate u čarima prirode koje će vam biti na dohvat ruke.

Fotografije: Putni Kofer, Mario Đurkić, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Dubravka Kovačević, Goran Šafarek

PODIJELI: