Parenzana – put zdravlja i prijateljstva koji povezuje 33 mjesta i 3 države

Biciklistička staza Parenzana
piše Ana Kolarić

Ljudi sve više traže autentična iskustva na svom odmoru, a provođenje vremena u prirodi, na otvorenom, uz sportske aktivnosti ili jednostavno hodanje i vožnju bicikla, postao je sve popularniji oblik opuštanja. Mnogi ljubitelji aktivnog odmora kažu da je odličan način za održavanje forme i razgledavanje lokalnih bogatstava upravo biciklizam, a Istra idealna destinacija za takav tip odmora. Istarski poluotok je ispresijecan brojnim stazama, a jedna od najpopularnijih je biciklistička staza Parenzana – nekadašnja željeznička pruga koja je prometovala od 1902. do 1935. godine. Evo što trebate znati o putu zdravlja i prijateljstva koji danas povezuje čak 33 mjesta i 3 države!

BICIKLISTIČKA STAZA PARENZANA: PUT ZDRAVLJA I PRIJATELJSTVA POVEZUJE I MJESTA I LJUDE

Sa svojih 123 kilometra, prolazeći kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju Parenzana povezuje Poreč i Trst. Nekada uskotračna pruga, danas je staza za bicikliste i pješake koja vas vodi na put kroz prekrasne udoline, pokraj zelenih brežuljaka i tik do srednjovjekovnih gradića, kroz vinograde i uz maslinike. Njena posebnost se ogleda i u brojnim tunelima i impresivnim vijaduktima – pravim remek djelima ondašnje infrastrukturne arhitekture.

Parenzana danas povezuje 33 mjesta i ta je brojka značajna za njenu povijest jer je upravo to broj godina u kojima je prometovala. U periodu od 1902. do 1935. bila je od velikog značaja za trgovinu i gospodarstvo istarskog kraja, a osim putnika, prevozila je hvaljeno istarsko vino i maslinovo ulje te sol, kamen, vapno, drvo i druge proizvode.

Zbog sve veće konkurencije cestovnog prometa, Parenzana je postala neisplativa pa je zadnja parna lokomotiva vozila 1935. godine. U to vrijeme Istrom je vladao Mussolini koji je dao razmontirati njene dijelove i poslati ih u svoju nedavno okupiranu koloniju – Etiopiju. Neki će reći da je to karma, no brod kojim su plovili dijelovi pruge nikada nije stigao na odredište te je potonuo u Sredozemlju. Iako su obitelji željezničkih radnika ostale živjeti u tadašnjim postajama, ogoljena Parenzana je počela padati u zaborav sve do stote obljetnice otvorenja pruge kada su Istrijani i Slovenci udružili snage i odlučili da je vrijeme da ožive ovu jedinstvenu željeznicu. Tako je započeo projekt „Parenzana – put zdravlja i prijateljstva“.

Biciklom po Moslavačkoj gori: zbog predivne prirode isplatila se svaka kap znoja

ODABERITE NA KOJI NAČIN ŽELITE DOŽIVJETI PARENZANU

Hrvatski dio Parenzane proteže se sjeverozapadnom Istrom i omogućuje vam da upoznate prekrasni seoski krajolik. Početak je obično u Bujama, odakle su svojedobno kretali vlakovi, no ovisno o vašim željama možete izabrati dvije rute: jedna vodi iz Buja prema Savudriji i slovenskoj granici, kroz šume i poljane s pogledom na Piranski zaljev, a druga preko Grožnjana i Motovuna prema Vižinadi, s pogledom na srednjovjekovne gradiće na brdima, kroz tunele, nadvožnjake i ruševine.

Krenite u polaganu vožnju i odvažite se na izazov! Odlučite li obići cijelu rutu i u njoj uživati polako, na raspolaganju vam stoje bike&bed smještaji. Ako pak poželite obići samo dijelove Parenzane, možete ostaviti automobil u blizini neke od postaja, a potom prošetati te istraživati do mile volje. Pješačenje je također odličan način za istraživanje staze, a uz to možete kombinirati i razgledavanje. 

ŠTO SVE VIDJETI NA PARENZANI: POPIS GLAVNIH ATRAKCIJA KOJE TREBATE POSJETITI I DOŽIVJETI

Buje. Najčešća početna točka Parenzane zasigurno će vas na put otpremiti punog trbuha i sa željom da se vratite po neki od specijaliteta. Plodan kraj bogat je maslinicima i vinogradima te je pravi mali raj za gurmane. Kušajte autohtonu sortu grožđa, momjanski muškat koja uspijeva samo u okolici Momjana. Za ljubitelje piva, tu je domaće bujsko pivo San Servolo koje odlično ide uz roštilj i lokalni specijalitet pivsku pogaču. Zasigurno nećete ostati ravnodušni ni na domaću tjesteninu, pršut, istarsku pancetu i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Samo jedan pogled dovoljan je da se zaljubite u Podravinu. Evo zašto je obožavaju ljubitelji aktivnog odmora!

Savudrija. Iako je Savudrija sama po sebi simpatično ribarsko mjestašce i posebna po tome što je najzapadnija točka Lijepe naše, njeno je pravo blago svjetionik star više od 200 godina. On je ujedno najstariji aktivni među svjetionicima u Hrvatskoj. Postoji nešto poetično i pomalo mistično u ovim pomorskim svjetlima na obali, posebno ako su u blizini dramatičnih kamenitih plaža i ako su podignuti iz ljubavi. Naime, lokalne priče kažu da ga je austrijski grof Metternich izgradio za jednu lijepu Hrvaticu koju je upoznao na balu u Beču. Nakon što je ona nenadano umrla, nesretni Metternich nikada više nije posjetio Savudriju.

JAMA BAREDINA I ZAVRŠJE

Jama Baredina. Nastala igrom prirode i strpljivošću vremena, Jama Baredina na prvi pogled djeluje nestvarno, kao neki drugi planet ili neotkriveni podzemni svijet. Znanost ju objašnjava kao krški fenomen i geomorfološku pojavu, a u njenih 5 dvorana možete vidjeti pravo blago stalagmita, stalaktita i podzemnih skulptura. Tu su one jednostavnijih oblika, nalik zavjesama pa sve do lika Bogorodice i snješka lučonoše. Obratite posebno pozornost na lik pastirice Milke. Legenda kaže da se porečki plemić Gabrijel zaljubio u nju, no njegova majka nije odobravala tu ljubav. Kad je uvidjela da ih nikako ne može razdvojiti, dala je razbojnicima tri zlatnika da ubiju lijepu Milku. Oni su je umjesto toga bacili u jamu gdje i danas vidimo njeno okamenjeno tijelo koje kroz stoljeća klizi prema dnu jame, tražeći svog dragog Gabrijela.

Završje. Ono što Parenzanu čini toliko posebnom i drugačijom od ostalih biciklističkih staza njeni su tuneli i vijadukti. Danas su obgrljeni zelenilom, no prizori su toliko slikoviti da možete zamisliti minula vremena i stare lokomotive kako voze kroz taj kraj. Upravo u Završju možete pronaći dva tunela i vijadukt koji su zasigurno najfotogeničnije dionice Parenzane.

Završje je dio općine Grožnjan, ustoličen je na litici iznad doline Mirne u unutrašnjosti Istre, a njegovi srednjovjekovni krovovi urezuju se u plavo nebo. Maleno mjesto s oko 50 stanovnika postalo je poznato svijetu kada je baš ono izabrano za kulisu rodnog mjesta jednog od najpoznatijih filmskih junaka – Robina Hooda.

SAZNAJ VIŠE: Najljepše pješačke staze u Istri

PODIJELI: