Premužićeva staza je čista, neopisiva ljepota prirode i idealno odredište za proljetni izlet

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jedna od najljepših i najpoznatijih planinarsko-pješačkih staza u Hrvatskoj svakako je Premužićeva staza na Velebitu. Suri kamenjar, pitome visoravni, šumski puteljci… Svaki kilometar ove staze uprizorenje je neopisive, čiste ljepote i onog najljepšeg od prirode i divljine. Duga je pedesetak kilometara, iako službeni izvori navode duljinu od 57 kilometara, i najbolji je način za upoznavanje s Velebitom, po mnogima najljepšom hrvatskom planinom. Evo što sve trebate znati ako planirate izlet na Premužićevu stazu!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

IDEALNO VRIJEME ZA POSJET SU KASNO PROLJEĆE I RANA JESEN

Premužićeva staza počinje nedaleko od planinarskog doma Zavižan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Njezina najviša točka je na 1630 metara nadmorske visine, pa se snijeg tu ponekad zadržava sve do svibnja. Zimi i u rano proljeće staza zna biti puna snijega i skliska, dok ljeti postaje prevruće jer se užare stijene koje ju okružuju. Zato se na Premužićevu stazu idealno uputiti u lipnju i rujnu kako bi ju doživjeli u njezinom najljepšem izdanju.

STAZA NIJE TEŠKA I NEKI SU NJEZINI DJELOVI IDEALNI I ZA ONE KOJI NISU U TOP FORMI

Najviša točka Premužićeve staze nalazi se na 1630 metara nadmorske visine na Zavižanu, a najniža na 920 metara nadmorske visine u Baškim Oštarijama. Dakle, šetajući od Zavižana zapravo se spuštate, i to vrlo blagim i ugodnim nagibom od prosječno 10 posto. Zato manji dio mogu prehodati svi prosječne kondicije, čak i obitelji s djecom. Priroda i pogledi koji će vas okruživati u svakom trenutku nešto su što se pamti i prepričava godinama. I danas je ta staza najugodniji, najljepši i najatraktivniji put za upoznavanje Velebita i svih njegovih lica. Dio je kamenit, povremeno šumovit, na trenutke otvoren udarima bure, a već sljedećeg trena ugrijan suncem.

KAKO JE NASTALA PREMUŽIĆEVA STAZA? ZA SVE JE ZASLUŽAN ŠUMAR IZ SLAVONSKOG BRODA

O turističkom otvaranju Velebita razmišljalo se još početkom prošlog stoljeća. Gradnja je počela 1930. i trajala je tri godine, a za nju je bio zadužen inženjer šumarstva Ante Premužić po kojem je dobila ime. Staza se smatra pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu. Položena je tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

ODAKLE KRENUTI, KOLIKO CIJELI IZLET TRAJE I KAKO ISPLANIRATI OBILAZAK

Početna točka izleta na Premužićevu stazu je Planinarski dom Zavižan, smješten podno istoimenog velebitskog vrha nedaleko od vjerojatno najpoznatije meterološke stanice u zemlji. Dvadesetak minuta šetnje od doma potrebno je do početka staze, a na tom putu proći ćete i uz Velebitski botanički vrt s oko 300 biljnih vrsta, karakterističnih za Velebit. Nedaleko od vrta pojavit će se jasan natpis koji ukazuje na to da ste došli do staze.

NAJPOPULARNIJA JE RUTA OD ZAVIŽANA, PREKO ROSSIJEVE KOLIBE PA DO ALANA

Premužićeva staza proteže se od Zavižana u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit sve do Baških Oštarija na srednjem Velebitu. S obzirom na to da je duga više od 50 kilometara, ako ju želite obići cijelu, nije prikladna za jednodnevni izlet. Zato je najpopularnija ruta, koja je i idealna za prvi susret s Velebitom, ona od Zavižana. Od tamo možete prehodati dionicu koja vam odgovara i vratiti se kada procijenite da vam je dosta. Do Rossijeve kolibe od Zavižana treba oko dva sata. Dakle, s pauzom i povratkom, hodat ćete oko četiri sata. Do planinarske kuće Alan ima 15 kilometara, za što treba oko pet, šest sati laganog hoda u jednom smjeru.

KAKO PROĆI DUŽU DIONICU ILI CIJELU STAZU I VRATITI SE NA POČETNU TOČKU

Ako ste malo ambiciozniji hodač ili planinar koji želi prehodati veću dionicu, moglo bi vam biti nezgodno pitanje kako se vratiti na početnu točku na kojoj ste ostavili auto. Jedna je opcija odlazak organizirano, s agencijom, kod koje vas autobus ostavlja na Zavižanu i popodne skupi kod Planinarske kuće Alan, što je šetnja od oko 15 kilometara. A možete koristiti i lokalni kombi prijevoz koji planinare vozi od Alana ili Baških Oštarija natrag na Zavižan. Taj je prijevoz ujedno i najpopularnija opcija ako idete na više dana i želite prehodati cijelu stazu.

AKO ŽELITE PREHODATI CIJELU STAZU SPAVAT ĆETE U PLANINARSKIM KUĆAMA I SKLONIŠTIMA

Većina planinara za obilazak cijele staze izdvaja tri dana, iako ju je moguće prehodati i za manje vremena. Ako vam je takva avantura na listi želja, vodite računa o tome da u planinskim uvjetima nećete naći udobne apartmanske i hotelske ležajeve. Nakon prve dionice puta većina planinara noći u Alanu, u sobama s više kreveta i bez sanitarnog čvora, drugu dionicu završavaju u skloništu Skorpovac, a prvi susret s toplom vodom i blagodatima civilizacije im je na krajnjem odredištu, u Baškim Oštarijama. Ako niste navikli na planinski, pomalo robinzonski smještaj jedina je opcija dogovor s nekom od agencija za avanturističke izlete koja će vas na početku svakog dana vraćati na točku gdje ste jučer stali.  

PLANINARSKA OBUĆA I DOVOLJNA ZALIHA VODE SU OBAVEZNI

Iako nema puno strmina pa kondicijski nije zahtjevna, Premužićeva staza ipak se nalazi usred planine i potrebno se pripremiti i poštivati sve nepredvidljivosti prirode. Teren je dosta kamenit i na nogama teba imati čvrste gojzerice, a kako na ruti nema izvora pitke vode ponesite dovoljnu količinu vode i hrane u ruksaku. Prvi objekt u kojem ćete moći nešto kupiti je planinarska kuća Alan, do koje od Zavižana imate 15-ak kilometara šetnje, a i ona nije najbolje opremljena. Vodite računa i o tome da na području NP Sjeverni Velebit nije dozvoljeno kampiranje.

ISTRAŽI: Planinarenje za početnike – sve što trebate znati ako prvi put krećete na planinu!

PODIJELI ČLANAK