Mislite da trčanje i alkohol ne idu skupa? Netočno! Ovo su najšašavije pijane utrke na svijetu, jedna se održava i u Zagrebu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kad pomislimo na trčanje, na pamet nam padaju naporni treninzi, požrtvovnost, zdrava prehrana i uredne životne navike. Bilo da se radi o cijelom maratonu, dugom 42,2 kilometra, ili laganoj rekreativnoj utrci od pet kilometara, nutricionističke preporuke za trkače rijetko uključuju alkohol. No postoje utrke koje se ne drže strogo ovog pravila, a mi vam u nastavku prestavljamo “najpijanije” utrke u Europi!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

Trčanje je posljednjih godina sve popularnije, diljem svijeta sve je više rekreativaca koji trče zbog zabave i održavanja pristojne forme, a ne toliko zbog rezultata, pa se pojavljuju i utrke koje spajaju zabavu i sport. I uključuju pijuckanje alkohola! Ovih nekoliko “pijanih utrka” u svijetu pokazuje kako je moguće spojiti trčanje i cuganje. A jedna od njih održava se u Zagrebu.

NA MARATONU ZA LJUBITELJE PIVA U BELGIJI TRKAČI MOGU PROBATI ČAK 15 VRSTA NEKTARA OD HMELJA

Liège, grad slobodnog duha u Belgiji, svakog svibnja postaje mjesto okupljanja ljubitelja trčanja i dobrog piva na već tradicionalnom Beer Lovers’ Marathonu. Duž maratonske rute, duge 42,2 kilometra, svakih pet kilometara trkači mogu kušati belgijska piva, a ukupno im je za vrijeme trčanja ponuđeno čak 15 vrsta na različitim lokacijama.

Atmosferu na utrci podiži bendovi i DJ-i, a većina trkača dolazi u zanimljivim kostimima koji cijelo događanje čini još šarenijim i veselijim. Organizatori ističu kako ispijanje piva na okretnim stanicama nije obavezno, ali ovo je ipak “marathon ljubitelja piva” pa malo tko preskače okrijepiti se.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NA KANARSKOM OTOKU LANZAROTE SVAKOG SE LIPNJA TRČI UZ PIJUCKANJE VRHUNSKIH VINA

Za one koji vole vina i trčanje kroz prekrasne krajolike savršena je utrka Lanzarote Wine Run, koja se svakog lipnja održava na tom slikovitom kanarskom otoku. Polumaraton koji prolazi kroz prekrasne vinograde i uz neke od najpoznatiji bodega na otoku, ujedno je i promocija lokalnih vinara koji nude svoja pića na deset okrepnih stanica duž rute. Za one kojima je 21,1 kilometar previše, tu je i kraća utrka od 12 kilometara koju možete i prehodati.

NAGRAĐIVANA BRITANSKA VINA I TRČANJE KROZ VINOGRADE PRIVLAČE TRKAČE U ENGLESKU

Poznati engleski proizvođač vina Denbis dobitnik je brojnih nagrada za svoje proizvode, a najbolji način da ih kušate je pridruživanje maratonskoj ili polumaratonskoj utrci Bacchus Marathon & Half Marathon u Surreyu. Utrka prolazi kroz vinograde na Denbisovom imanju površine 627 hektara i kroz zaštićeni prirodni krajolik, a na pet okrepnih stanica nude se Denbisova vina, bezalkoholna pića i grickalice. Nakon utrke, umornim maratoncima poslužuje se izdašno svinjsko pečenje.

FINA VINA, SIR I KAMENICE NA UTRCI U FRANCUSKOM BORDEAUXU

Marathon du Médoc postoji od 1985. godine i jedna je od utrka koja je postavila standard za sve slične u svijetu. Ruta punog maratona vijuga kroz francusku regiju Médoc u blizini Bordeauxa a duž staze je postavljeno čak 21 okrepna stanica s finim vinima. Kako je ovo ipak Francuska, osim vina nude se i vrhunski sirevi, kamenice i odresci, a brojni trkači dolaze odjeveni u elegantne kombinacije.

MA KAKVO PIVO I VINO, U ŠKOTSKOJ SE TRKAČI OKREPLJUJU I NAZDRAVLJAJU VISKIJEM

Škotska je poznata po destilerijama viskija i odličnoj kvaliteti tog proizvoda, pa ne čudi da je upravo tom piću posvećena i slavne trka Dramathon koja se održava u mjestu Speyside. Trkači mogu izabrati marathon, polumaraton, utrku na 10 kilometara ili štafetni maraton. Maratonci kreću iz destilerije Glenfarclas, a natjecatelji na kraće dionice pridružuju im se duž rute, kako bi svi prošli kroz cilj na istom mjestu, u slavnoj destileriji Glenfiddich. Svom napretku i uspjehu nazdravljaju, dakako, čašom vrhunskog viskija.

BEER MILE U ZAGREBU OKUPLJA ONE BRZIH NOGU I DOBRE TOLERANCIJE NA ALKOHOL

Različite pivske utrke održavaju se diljem svijeta, a ovaj je trend stigao i u Hrvatsku. U Zagrebu se svake godine održava Beer Mile, utrka koja je, prema riječima organizatora, “crossover između prave atletske utrke i alkoholne zabave”.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Polly Keen (@keen_by_name)

Pravila nalažu da svaki natjecatelj treba popiti četiri male boce piva i otrčati četiri kruga atletske staze duge 400 metara. Starta se s ispijanjem prvog piva, zatim se trči krug, pa drugo pivo, pa krug, pa treće pivo, pa krug, pa četvrto pivo, pa zadnji krug. Četiri kruga od 400 metara čine taman jednu milju, pivsku milju. Trči se pojedinačno ili u miješanim muško-ženskim štafetama.

PODIJELI ČLANAK