Ovaj kraj je sve privlačniji turistima, a posebno ga vole gurmani! Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se u 12 restorana diljem Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Delimir Hrestak, izvor TZ BBŽ

Jeste li se ikada zapitali zašto se osjećate tako dobro nakon samo nekoliko zalogaja iz one prave, domaće kuhinje koja podsjeća na naše mame i bake? Ljudi u različitim kulturama stoljećima su koristili hranu da opskrbe svoja tijela, ali i da okupe svoju obitelj, proslave važan događaj, međusobno se povežu i izgrade zajednicu. Hrana je katalizator dobrih emocija, ona može spojiti različite ljude i dovesti do toga da se najtužnija osoba osjeća malo bolje, a da to i ne misli. No, pričati o hrani, a ne spomenuti slasnu gastronomsku priču Bjelovarsko-bilogorske županije, bio bi uistinu pravi grijeh.

OTKRIJ, OSJETI, DOŽIVI OKUSE BJELOVARSKO-BILOGORSKOG KRAJA

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao da podsjeća na veliku ekološku prostirku onako usput išaranu čistim sačuvanim prostorom po kojem se lagano naslanjajući na blage obronke Bilogore, Papuka i Moslavačke gore nižu pitoma polja, oranice, šume, vinogradi i voćnjaci, rječice, jezera i ribnjaci, i onda, onako brojnim cesticama u čipku prirode isprepletena pitoreskna mjesta. Bogatstvo krajolika, plodovi prirode, meso, žitarice i povrće temeljne su odrednice koje su oblikovale ovdašnju kuhinju.

Domišljatost upotrebe namirnica koje su jelima davale profinjenost i osobnost okusa odišu svježinom i bistrinom čiste prirode iz koje im dolaze i glavni sastojci. Jela svojim očaravajućim mirisima mame k stolu bilo da se na njemu nalaze kukuruzni žganci s kiselim mlijekom, svinjsko meso kuhano sa zeljem ili repom, pečena prasetina s grah i krumpir salatom, svinjski gulaš s povrćem, jednostavna kukuruzna zlevanka s pekmezom od šljiva, ili pak blagdanski bilogorski kovrtanj. Sljubimo li taj doživljaj s uživanjem u bogatoj paleti vina bilogorske i daruvarske vinske ceste, zadovoljstvo postaje uzvišeno.

DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE: UŽIVAJTE U BOGATOJ GASTRO PONUDI U ČAK 12 RESTORANA DILJEM BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Ljubitelji dobre hrane uskoro će moći uživati u lokalnim jelima spravljenim od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama. Naime, nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. do 28. studenog 2022. godine u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše.

Zajednička je to manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica županija koja se organizira na nacionalnoj razini. Projekt Okusi Hrvatske tradicije bavi se unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. Manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da zavire u bogatu paletu hrvatskog gastronomskog blaga i već od 95 kuna (12,61 €) uživaju u slijedu od tri tradicijska jela.

Domaćini ovog hvalevrijednog projekta su restorani čiji se šarm i okus crpe u starim recepturama i običajima te vrhunskoj vrijednosti domaćih namirnica. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvanaest je ugostiteljskih objekata koji su nosioci standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja i u kojima za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati tradicijska jela po promotivnim cijenama.

Prava je to prilika da uživate u bogatstvu okusa ovog kraja koji je sve privlačniji turistima, a posebno ga obožavaju gurmani!

Pročitajte još