Europska prijestolnica uvodi stroga pravila, mladi će lakše do stana, a zabranjuju se čak i suvenirnice: “Grad postoji zbog stanovnika, a ne turista!”

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Glavni grad Nizozemske, Amsterdam, već se neko vrijeme suočava sa sve većom gužvom i pretrpanim ulicama, te provodi brojne kampanje kojima želi smanjiti broj turista koji ga posjećuju. Amsterdam je, bez sumnje, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi. Turisti uživaju u njegovim romantičnim kanalima, fantastičnim muzejima, zabavnim događanjima na otvorenom… To utječe na život stanovnika, koje novi propisi ponovo stavljaju u prvi plan. Gradske vlasti upravo su objavile popis “pravila za život i suživot” u gradu, koja će stupiti na snagu od nove godine. Njima se smanjuje broj smještajnih jedinica, ograničava otvaranje novih, ali i olakšava pronalazak stana mladim stanovnicima i otvaranje obrta koji nisu vezani uz turizam.

Šefovi vas zovu i šalju poruke nakon radnog vremena? U ovoj se zemlji uvodi zakon koji će omogućiti radnicima da ignoriraju svoje poslodavce

AMSTERDAM NIKAKO DA SE RIJEŠI IMIDŽA KOJI MU JE PRISKRBILA LEGALNA MARIHUANA I PROSTITUCIJA

Ovaj prekrasan grad nikako da se riješi imidža koji mu je priskrbila legalna marihuana i slavna četvrt crvenih svjetiljki. Zbog njih privlači goste koje zanima partijanje, koji se ponašaju divlje, te koji ne cijene njegovu kulturnu ponudu i prekrasnu arhitekturu. Upravo su protiv njih usmjereni potezi kao što je uvođenje najvišeg turističkog poreza u Europi ili kampanja koja je doslovno trebala obeshrabriti britanske turiste da posjete Amsterdam. S novim setom pravila koja su upravo objavili, nizozemska prijestolnica snažno pokušava promijeniti svoj imidž i reputaciju, te istaknuti vrijednosti koje ju čine gradom pogodnim za život.

ŽELE BITI GRAD UGODNIJI ZA ŽIVOT SVOJIH STANOVNIKA

Iako su neki pravila protumačili kao intervencionizam, misija Amsterdama je rebrendirati se kao grad koji je inkluzivniji i ugodniji za život svojim stanovnicima. Ne žele, navodi se, biti samo tematski park za turiste. Pod motom “Renew your view” (u prijevodu “obnovite svoj pogled”) pokrenuta je kampanja koja se obraća stanovnicima i potencijalnim posjetiteljima.

Od početka godine tako na snagu stupaju propisi kojima je cilj ograničenje privatnog smještaja u gradu, te povećanje ponude stanova za studente, nastavnike i policajce. Za svaki je okrug određen maksimalni broj privatnih smještajnih jedinica, a taj je broj 30 posto manji od dosadašnjeg. U samom centru grada neće se više izdavati nove dozvole za apartmane i to najmanje četiri godine.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

MLADI DOBIVAJU PRIORITET U POLITICI STAMBENOG ZBRINJAVANJA

Politika grada bit će davanje prioriteta za stambeno zbrinjavanje mladim ljudima koji žive u gradu najmanje šest godina. U centru grada više se neće izdavati dozvole za otvaranje suvenirnice, već će se poticati otvaranje novih lokala u drugim dijelovima grada. Planiraju poticati otvaranje knjižara, teretana, trgovina odjećom, frizerskih salona, svega što je potrebno stanovnicima. Prioritet im više nisu turisti i njihova komocija, već oni koji u Amsterdamu žive tijekom cijele godine. Hoće li im plan uspjeti, ostaje za vidjeti. U vrijeme kad mnoge destinacije troše ogromna sredstva da privuku turiste, zanimljiv je slučaj grada koji čini sve kako oni ne bi došli.

PODIJELI ČLANAK