Smještaj u popularnoj europskoj metropoli od sljedeće će godine brutalno poskupjeti, uvode najveću turističku taksu u Europi

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Nizozemsku metropolu, Amsterdam, koja ima tek 867 tisuća stanovnika, svake godine posjeti oko 18 milijuna ljudi. Gužve su posvuda, dio gostiju divlja po gradu kao da su pušteni s lanca, gradske vlasti traže način da uvedu barem nekakav red. Prije nekoliko godina demontirali su i uklonili slova “iamsterdam” ispred Rijksmuseuma pored kojih su turisti slikali obavezni selfie. Potom su pokrenuli kampanju kojom mole turiste da ne dolaze, posebno usmjerenu na razuzdane momačke zabave britanskih turista koje ne zanimaju muzeji i kultura. Sada su se odlučili na novi, radikalni potez kojim će goste “udariti po džepu”. Kako piše CNN, od početka 2024. godine turistička taksa u Amsterdamu poskupljuje i bit će najviša u Europi.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

AMSTERDAM I SAD IMA JEDNU OD NAJVIŠIH TAKSI U EUROPI

Amsterdam i sada ima jednu od najvećih turističkih taksi na kontinentu, a od sljedeće godine ona će biti još i viša. Postojeća naknada od 7 posto diže se na 12,5 posto, a računa se iz cijene odabranog smještaja. Uz nju, turisti će morati platiti dodatna tri eura za svaku noć koju provedu u gradu. Za boravak u hotelu koji stoji prosječnih 175 eura za noć taksa će porasti s trenutnih 15,25 na 21,80 eura, izračunao je Lonely Planet. Ispada da je taksa za noćenje u najbazičnijem hotelu s dvije zvjezdice u Amsterdamu stajati više nego taksa u najskupljim hotelima u većini drugih europskih metropola.

DJECA SU OSLOBOĐENA PLAĆANJA TAKSE, ALI NE I KORISNICI AIRBNB-A I GOSTI S BRODOVA

Djeca mlađa od 16 godina oslobođena su novog amsterdamskog poreza, a kampovi će naplaćivati samo 1 euro po odrasloj osobi. Od poskupljenja nisu izuzeti ni oni koji koriste Airbnb, na kojem će se također uračunati viša taksa. Propisana je dolazna pristojba od 8 eura za posjetitelje koji dolaze brodom. Gradske vlasti tvrde da takse nisu povećane kako bi se turisti odvratili od dolaska u grad, već kako bi participirali u troškovima funkcioniranja grada.

“NOVAC ĆE BITI UTROŠEN NA ODRŽAVANJE JAVNE INFRASTRUKTURE, ČISTOĆU I SIGURNOST”

“Plaćanjem više pristojbe, posjetitelji će pridonijeti podmirivanju visokih troškova održavanja koji su nužni kako bi grad ostao čist i siguran. Novac će se utrošiti i na održavanje javnih površina, kao što su pločnici, pristaništa, mostovi i ulice,” prenosi CNN riječi glasnogovornika amsterdamskih gradskih čelnika. Prenose i izjavu izvršnog direktora Responsible Travela, Justina Francisa. On podržava ovaj potez: “Naše pravo na putovanje ne nadmašuje prava lokalnog stanovništva da uživaju u svojim domovima ili potrebu za očuvanjem okoliša. Turističke pristojbe moraju biti postavljene na razinu koja će imati učinak.”

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

U HRVATSKOJ GRADOVI I ŽUPANIJE SAMI ODREĐUJU VISINU BORAVIŠNE PRISTOJBE, DUBROVAČKOJ SE ČUDI I CNN

Borba gradova s prekomjernim turizmom tema je već godinama. Venecija sljedeće godine uvodi dugo najavljivanu “ulaznicu” u grad za jednodnevne posjetitelje. Nje će biti oslobođeni oni koji odsjedaju u hotelima jer je njima već uračunata boravišna taksa. U Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave mogu same odrediti boravišnu pristojbu. Ona čak i u Dubrovniku, koji se često spominje kao primjer prekomjernog turizma, iznosi samo 2,65 eura u srcu sezone, odnosno 1,85 eura u razdoblju od kraja rujna do početka travnja. Toj niskoj cijeni čudi se i CNN u svom članku.

PODIJELI ČLANAK