Šokantna priča iz Kine: zbog juhe od peraja morskog psa, toj životinji prijeti istrjebljenje

Morski psi
piše Putni Kofer

Kada pomislimo na najopasniju životinju na svijetu, većina će se sjetiti morskih pasa, no prava istina je da puno više života odnesu neke sasvim druge vrste. Morski psi su životinje koje zaslužuju divljenje, drevne su vrste koje se prvi put pojavljuju prije otprilike 350 milijuna godina, a posljednjih 70 milijuna godina ostaju praktički nepromijenjene. Njihovo ubijanje je zabranjeno, no unatoč tome u Aziji postoji crno tržište zbog čega se nalaze na rubu izumiranja. Naime, svake se godine za spravljanje juhe ubije oko 73 milijuna morskih pasa, čije se lešine uglavnom bacaju, da bi se upotrijebile njihove peraje.

PREMA STAROM VJEROVANJU, JUHA OD PERAJA MORSKIH PASA JAČA ŽIVOTNU SNAGU OSOBE I POVEĆAVA POTENCIJU KOD MUŠKARACA

U posljednjih nekoliko desetaka godina više od 70 posto morskih pasa izbrisano je s lica zemlje. Najčešće ih ubijaju zbog mesa i peraja, koje se u nekim zemljama Dalekog istoka smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom. Juha od peraja morskog psa bila je jedno od osam blaga kineske kuhinje, a datira još iz doba jedne od najpoznatijih kineskih dinastija – Song. Morski pas smatran je egzotičnom, teško uhvatljivom životinjom koju su mogli pripremiti samo najbolji kuhari. Imati jednu takvu ‘delikatesu’ na tanjuru bio je statusni simbol za bogate i moćne Kineze, da bi se impresioniralo rodbinu, kumove i prijatelje.

Uloga peraja u juhi od morskih pasa uglavnom je simbolična. Sama juha pravi se od piletine ili svinjetine, a peraja joj daje određenu teksturu. Kinezi navode kako juhu jedu iz zdravstvenih razloga jer tradicionalna kineska medicina kaže da peraja ima posebna svojstva poput poboljšanja cirkulacije krvi, jačanja životne snage osobe i povećanja muške potencije. Iako su mnoga istraživanja dokazala upravo suprotno, da se u perajama nalazi velika količina neurotoksina koji je povezan s Alzheimerovom, ali i mnogim drugim bolestima, ova neobična tradicija i danas je zastupljena u mnogim bogatim kineskim obiteljima.

Grad festivala, zabave, sporta, UNESCO zaštićene baštine... Nekoliko dobrih razloga zašto ovog proljeća morate posjetiti Šibenik

NAJVEĆE TRŽIŠTE PERAJA MORSKOG PSA NALAZI SE U HONG KONGU. POKRENUTA PETICIJA KOJA ĆE SPRIJEČITI NJIHOVU EKSPLOATACIJU

Kineske vlasti su najavile zabranu posluživanja juhe na svadbama i službenim prijemima državnika, no Hong Kong je i dalje jedno je od najvećih tržišta peraja, a ribari koji love i obrađuju morske pse čine to na izrazito brutalan način. Nakon što ulove morskog psa odrežu mu peraju, a potom ga bace u more gdje umire u teškim mukama. Za vrijeme ovog sakaćenja životinje su u potpunosti svjesne, a nakon što potonu na dno – obično iskrvare ili se uguše jer ne mogu plivati.

Kao rezultat ove prekomjerne eksploatacije, morski ekosustav je u velikoj opasnosti jer su ti grabežljivci ključni za njegovo zdravlje. Upravo je zato nastala jedna građanska inicijativa pod imenom ‘Stop rezanju peraja – stop trgovini’, u sklopu koje se do kraja siječnja skupljaju potpisi svih građana Europske unije kako bi se zaštitile ove životinje te u potpunosti zaustavila trgovina perajama, uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje.

„Morski psi žive u oceanima više od 400 milijuna godina i naša je dužnost zaštititi ih. Molimo sve da izdvoje pola minute vremena i založe se za ove nevjerojatne morske životinje”, apeliraju Prijatelji životinja. Podsjećaju i na istraživanje iz 2006. godine koje upozorava da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u našem odnosu prema oceanskim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u međuovisnim ekosustavima.

Vino zbog kojeg ćete se uputiti u Moslavinu: Njegovo veličanstvo Škrlet

PODIJELI: