Ovaj nizozemski restoran traži od gostiju da sami ubiju životinju prije nego što je pojedu, ljudi su šokirani

Foto: Unsplash

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto ljudi rado odlaze u restorane. Prvi i najvažniji je praktičnost koju restoran pruža. Nema potrebe kuhati niti brinuti o pranju posuđa. Umjesto toga, možete uživati u trenutku dok se hrana priprema za vas. Drugi razlog je, naravno, ukus hrane koju ugostiteljski lokali nude. Kada rezervirate stol, nadate se da će obrok biti ukusan. Za mnoge od nas, kuhanje nije jača strana, pa je odlazak na ručak ili večeru prilika da se prepustimo vještini profesionalnih kuhara i uživamo u njihovim specijalitetima.

Treći veliki razlog za posjet je nezaboravno iskustvo. Noć provedena u restoranu često se doživljava kao ugodan izlazak koji pruža kvalitetno vrijeme s voljenom osobom, prijateljem ili kolegom. Ugostiteljski objekti su pažljivo uređeni kako bi stvorili ugodnu atmosferu koja nas potiče da se opustimo i uživamo u hrani i društvu. No, postoji jedna stvar koju većina nas ne želi raditi kada posjećuje restoran – sudjelovati u ubijanju životinje čije meso će nam biti posluženo na tanjuru.

HRANA S DUBLJIM ZNAČENJEM: RESTORAN UPSTICK POZIVA GOSTE DA RAZMISLE O IZVORU SVOJE VEČERE

Ipak, upravo je to ideja iza restorana Upstick u nizozemskom gradu Arnhemu. Chef Wander Alblas zamislio je prilično jedinstven koncept u kojem njegovi klijenti zapravo moraju ubiti piletinu prije nego što je pojedu. Nakon što obave dio klanja, gosti će moći uživati u svom obroku koji će se sastojati od piletine koju je netko drugi ubio noć prije.

Štoviše, gostima će po dolasku biti posluženo predjelo od insekata, žitarica i ostalih sastojaka koji se obično služe pilićima. Oni koji ne žele stvarno zaklati životinju mogu to naznačiti prilikom rezervacije, prenosi Travel Tomorrow.

View this post on Instagram

A post shared by Upstick (@upsticknl)

Cijela ideja i koncepcija “Upsticka” osmišljena je s ciljem suočavanja posjetitelja s realnošću da je meso koje konzumiraju plod životinja koje su ubijene. Vlasnik i stručni tim koji stoji iza ovog projekta ima jednu jasnu namjeru – potaknuti ljude na duboko razmišljanje o etičkim i moralnim aspektima prehrambene industrije te razumijevanju posljedica koje te odluke imaju na životinje.

”GLEDANJE KLANJA KAO POTICAJ ZA PROMJENU”

Dok posjetitelji gledaju postupak klanja, vrlo vjerojatno će se suočiti s osjećajem nelagode i možda promijeniti svoj pogled na konzumaciju mesa. Ovakav pristup može izazvati snažnu emocionalnu reakciju kod nekih gostiju, te ih može potaknuti na razmišljanje o posljedicama njihovih prehrambenih izbora.

View this post on Instagram

A post shared by Upstick (@upsticknl)

Restoran Upstick će biti otvoren od 5. svibnja do 30. lipnja. Ostaje nejasno hoće li to biti uspjeh ili ne, ali prema Wanderu, zaraditi puno novca na tome nije njegov cilj. On uglavnom želi započeti razgovor o ljudskoj konzumaciji mesa i utjecaju na našu klimu.

Pročitajte još