Svaki peti svjetski putnik vjeruje da je ‘sigurno putovati’

Plaža u Grčkoj
piše Putni Kofer

Pandemija koronavirusa utjecala je na gotovo svaki aspekt naših života, a svijet putovanja zauvijek će ostati promijenjen ovim nezapamćenim trenutkom u ljudskoj povijesti. Prema izvješću Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, više od 200 zemalja diljem svijeta uvelo je mjere koje ograničavaju kretanje ili onemogućavaju ljudima da pređu njihove granice.

Od potpunog do djelomičnog zatvaranja granica, obustave letova do zahtjeva za karantenom pri ulasku u državu, sve to je dovelo do izrazito velikih gubitaka u turističkom sektoru i slomu brojnih aviokompanija. Prema riječima stručnjaka, turistička industrija mora se što prije prilagoditi i usredotočiti na mjere koje povećavaju sigurnost jer glavni faktor za odluku o putovanjima u idućoj godini imat će osobna prosudba putnika.

CIJENA I DALJE NAJBITNIJI FAKTOR PRILIKOM ODABIRA DESTINACIJE

Prema istraživanju konzultantske tvrtke Oliver Wyman provedenom na devet glavnih turističkih tržišta, gotovo svaki peti svjetski putnik vjeruje da je sigurno putovati, a gotovo svaki četvrti u Velikoj Britaniji rado bi otputovao bez obzira na savjete i preporuke Ministarstva vanjskih poslova. Putnici u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi planiraju putovati na međunarodne destinacije u 2021. godini, dok su ispitanici u SAD-u, Španjolskoj, Italiji, Kini i Australiji izjavili kako namjeravaju i dalje planirati domaća putovanja.

Zemlja u kojoj je vrijeme stalo, ali glazba i dalje svira: upoznajte jedinstvenu kubansku kulturu prepunu tragova prošlosti

Bez obzira na epidemiološku situaciju diljem svijeta, rezultati pokazuju kako je cijena i dalje najbitniji faktor prilikom planiranja putovanja i odabira destinacije. Istraživanje je provedeno na uzorku od 4600 građana iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, SAD-a, Španjolske, Kanade, Kine i Australije, a u istraživanju su sudjelovali isključivo ispitanici koji su putovali u 2019. godini.

SMANJEN INTERES ZA INOZEMNA PUTOVANJA I U HRVATSKOJ

Istraživanje MasterIndex-a koje je za Mastercard provela agencija Improve pokazalo je kako Hrvati ove zime planiraju putovati unutar Hrvatske te je tek 21% onih koji se još uvijek nadaju mogućnosti putovanja u inozemstvo.

Osnovni razlozi za ovaj smanjeni interes za inozemna putovanja su financijska situacija ispitanika (42%) te strah da bi putovanje moglo biti otkazano zbog epidemiološke situacije (33%).

Povijesni razvoj turizma: Čovjek je od samih početaka svoje povijesti putovao i selio

Strah od nepoštivanja epidemioloških mjera na destinaciji u planiranju putovanja priječi 16% ispitanika, ponajprije mlađih, dok je samo 9% onih koji smatraju da epidemiološke mjere čine putovanje manje ugodnim.

Romantični Trakošćan: spomenik ljubavi koji je proglašen jednim od najljepših dvoraca u Europi
PODIJELI: