Aktualnosti

Jedinstveni dalmatinski obrok, kojeg prate pjesma i vino, simbol je okupljanja i tradicije: doživite ga ove subote okruženi ljepotama šibenskog zaleđa

Postoji doručak, postoje užina, ručak i večera, a postoji i marenda. Marenda je obrok koji je puno više od pukog zadovoljavanja gladi, ona je simbol okupljanja, tradicionalne dalmatinske kuhinje, koju prati domaće vino, a često i spontana pjesma. Doživljaj prave marende imali smo priliku iskusiti prije mjesec dana u Rogoznici, na drugom događanju projekta “Taste like… marenda”. Glavnim su se trgom širili mirisi sipe s bobom i orzota s teletinom, a zveckanje čaša s vinom miješalo se s taktovima najljepših dalmatinskih pjesama. Ovo jedinstveno, opušteno iskustvo sada stiže i u Kistanje, gdje će se u subotu 6. srpnja moći kušati najfinija jela i fantastična vina iz šibenskog zaleđa.

Tvrđava svetog Nikole
PONOS ŠIBENIKANajljepša morska tvrđava na Jadranu stoljećima je čuvala grad od neprijatelja, oduševljava oblikom i očuvanošću, a zaštitio ju je i UNESCO
Nastavi čitati

MJESTO BOGATE POVIJESTI I DUBOKOG POŠTOVANJA PREMA NAMIRNICI

Okolica Šibenika mjesto je bogate povijesti, a dio te povijesti oduvijek je bila vinova loza, maslina, kao i nekad skromne namirnice od kojih su domaćice stvarale čuda u kuhinji. Poštivanje zemlje, svakog komada povrća, žitarica i životinja duboko je ukorijenjeno u svijest lokalnog stanovništva. I upravo zato hrana ovdje kao da ima bolji okus, a vina posebno lako teku niz grlo.

Kako bi se proslavila ta bogata gastronomska baština, u sklopu projekta “taste like…” osmišljene su male gastro manifestacije, Marende, koje se ove godine održavaju na različitim lokacijama u Šibensko-kninskoj županiji. Na Marendama se slavi tradicija, autohtoni okusi i namirnice, kao i vina iz lokalnih vinograda. Prve dvije održane su u Šibeniku i Rogoznici, treća se održava ovog vikenda u Kistanjama, a slijede još tri: u kolovozu u Kninu, u rujnu u Betini i u listopadu u Vodicama.

Metro u Solunu
SPOJ POVIJESTI I TEHNOLOGIJEVozili smo se najnovijim europskim metroom u vlakovima bez vozača: stanice izgledaju poput arheološkog muzeja, ali nije još sve najbolje uhodano
Nastavi čitati

 MARENDA SE TRADICIONALNO JELA RANO I DAVALA SNAGU ZA TEŽAK FIZIČKI RAD

Sljedeća se, dakle, Marenda održava 6. srpnja u Eko centru Kistanje, ispred kušaonice Dobra spiza. Program na novouređenoj lokaciji, punoj prirodnog hlada, počinje u 9 sati. Marenda je, naime, obrok koji se tradicionalno jede rano, najčešće između 10 i 12 sati, jer su ljudi od rane zore radili teške fizičke poslove i trebala im je energija i konkretni obrok. U pauzi od fizičkog rada, naši su stari najčešće jeli nešto “iz teće”, jednostavno, a toplo i ukusno. Upravo takva jela će u subotu za posjetitelje Marende pripremati chef Dino Bebić. Njegova ukusna jela pratit će vina vinarija Vinoplod, Šibenik, Ško vina i Džapo.

GASTRO MANIFESTACIJA KAO PRILIKA ZA UPOZNAVANJE OVOG KRAJA

Posjet gastro festivalu Marenda prilika je da upoznate bolje ovaj kraj, da uživate u njemu svim osjetilima. Pridružite se zanimljivoj interpretativnoj gastro šetnji, uživajte u glazbi uživo, najmlađe potaknite da se uključe u kreativnu radionicu… I sve to, dakako, uz ukusne zalogaje i čašu finog vina. Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik otvara manifestaciju interpretativnom šetnjom “Tragom carskog jelovnika”. Uz njihove živopisne priče saznat ćete sve o tome kako su nekad marendavali i živjeli stanovnici ovog kraja, te nakratko i sami otputovati u ta stara vremena.

Na meniju chefa Dina Bebića bit će dva vrhunska tradicionalna jela, koja će se, baš kao i vino, prodavati po pristupačnim cijenama. Kuponi se kupuju na licu mjesta. Za opuštenu atmosferu pobrinut će se glazbeni The Old Road Duo, uz čije ćete taktove moći razgledavati štandove s proizvodima lokalnih OPG-ova, te rukotvorine lokalnih kreativaca. Kupite nešto i ponesite djelić autohtone lokalne kuhinje u svoj dom!

BOGATI POPRATNI PROGRAM: PRIČA O PRIRODNOJ KOZMETICI, RADIONICA ZA DJECU…

U Kistanjama vas subotu očekuje i razmjena iskustava dobre prakse pod nazivom „Moja priča – od polja do kože“. Nju će voditi Brankica Borović, suvlasnica i suosnivačica Viktoria Prirodne Kozmetike. Ona je u želji da razvije brend prirodne kozmetike, uzgajajući vlastite sirovine na plantaži smilja i farmi magaraca, stvorila premium nagrađivanu i certificiranu „farm to face“ kozmetiku. Najmlađi će se moći priključiti radionici “Kreativne rukotvorine” koju će voditi Anita Ercegovac iz udruge Čarobni svijet.” Kroz kreativnu radionicu djeca i mladi će oslikavati dijelove tradicionalne narodne nošnje. Okušat će se u tkanju i spoznati trud i vrijednost izrade odjevnih predmeta vlastitim rukama.

Aktualno

Pročitajte još