Uspješna turistička sezona u Bolu na Braču ovjenčana novom nagradom na Zagreb TourFilm Festivalu

Foto: arhiv Zagreb TourFilm Festival
piše Putni Kofer

Jedno od glavnih pitanja, o kojem se često razmišlja u turističkim destinacijama, jest kako sačuvati tradicionalne vrijednosti i kulturno nasljeđe od zaborava. To je brinulo i TZO Bol, svjesnu kulturnih ljepota kojima se ponose pa su, u suradnji s produkcijskim timom DOKU FILMS, producenticom Mihaelom Reščić i scenaristicom Hanom Klain osmislili i snimili promotivan film Bol & Culture. On je, kao dio kampanje Naše bolske priče, zapravo omnibus koji povezuje tri atraktivne bolske lokacije i priče – Zmajevu špilju, Dominikanski samostan i Galeriju Branislava Deškovića. U jakoj međunarodnoj konkurenciji od 106 filmova iz 31 svjetske zemlje, promo film Bol & Culture osvojio je Special Award 2022 u kategoriji Cultural Tourism za film Bol & Culture i tako postao jedan od bisera u riznici nagrađenih filmova na jedanaestom Zagreb Tourfilm Festivalu.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Najbolje filmove odabrao je stručni žiri sastavljen od domaćih i svjetskih stručnjaka kao što su predsjednik žirija Bobby Boško Grubić, dobitnik Emmy nagrada kao i mnogih priznanja za produkciju, Tsuyoshi Kigawa, profesor na Fakultetu za turizam Sveučilišta Wakayama i Gabriela Tigu, turistička novinarka i dekanica Fakulteta za poslovanje i turizam, Sveučilišta za ekonomske studije u Bukureštu.

Zmajeva špilja fascinantno je mjesto, skriveno duboko na vrhu stijene. U njoj se mogu vidjeti uklesani reljefi, kao i prostorije u kojima su svećenici čuvali i propovijedali svoju vjeru. Do nje se može stići u pratnji vodiča Zorana, koji je i u videu podijelio ljepotu i autentičnost ovoga mjesta u kojem je vjera uklesana u kamen.

Dominikanski samostan gordo se uzdiže na poluotoku Glavici, u sjeni drevnih borova. U njemu se nalazi biblioteka s rijetkim primjercima starijih izdanja knjiga, a u nedavno obnovljenom muzeju svoj su dom pronašle mnoge umjetnine i ostali vrijedni predmeti. Među slikama istaknuto mjesto zauzima oltarna pala „Bogorodica sa svecima“, porijeklom iz radionice Jacopa Tintoretta. Renesansno barokna palača u središtu Bola s ponosom čuva djela najvećih slikara i kipara hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. U Galeriji su zastupljena djela Emanuela Vidovića, Ive Šebalja, Ede Murtića, Ivana Rendića te kipara Ivana Meštrovića i Antuna Augustinčića, kao i mnogih drugih, kojima je upravo otok Brač bio iznimna inspiracija. 

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Ovo je već druga ovogodišnja nagrada (od ukupno osvojene četiri) za bolsku kampanju. Prije nekoliko mjeseci TZO Bol osvojila je, na prestižnom berlinskom međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City Gate 2022 statuu “Zlatnog medvjeda” u kategoriji “Art & Culture”.  

Osim prikaza doista posebnih mjesta koja dišu i žive kulturu, posebnost ovoga filma, kao i ostalih iz ciklusa Naše bolske priče jest što u njima nastupaju Boljani, koji žive u svom kraju. Gospodin Markito Marinković iz TZO Bol s ponosom ističe kako je ovaj projekt odličan primjer uključenosti lokalne zajednice u promociju svoga mjesta i zahvaljuje svim mještanima Bola, koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta te se u njega aktivno uključili.  

Bol se, osim osvojenim nagradama ponosi i sjajnom turističkom sezonom. Do danas je ukupno ostvareno 527.799 noćenja i 93.742 dolaska. Najbrojniji turisti dolaze iz Njemačke i ostvaruju 79.323 noćenja, na drugom je mjestu Austrija sa 59.190 noćenja, a na trećem mjestu nalaze se domaći gosti. U Bolu je još uvijek oko 800 gostiju, hoteli su otvoreni do daljnjeg, a lijepo vrijeme omogućava nastavak turističke sezone.  

PODIJELI ČLANAK