Znate li koliko ima Baćinskih jezera? Ovaj nerazvikani prirodni fenomen na jugu Hrvatske, koji zovu Teutini biseri, oduševljava sve koji ga posjete

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Zatvorite oči, duboko udahnite i na trenutak zamislite smaragdna jezera prepuna zelenih lopoča. Oko vas svira najljepša pjesma iz prirode poput prave Bečke filharmonije. Radi se o cvrkutu rijetkih vrsta ptica, na svakom koraku sve miriše na mediteransko bilje, a lagani vjetar pruža prijeko potrebnu svježinu… Sad lagano otvorite oči i prestanite zamišljati jer upravo to vas čeka u gradu Pločama i njegovoj zelenoj okolici koja je kao stvorena za aktivan odmor. Iako je bogata i živopisna povijest krajnjeg juga zemlje istaknula Dubrovnik kao njegov najprepoznatljiviji simbol, Baćinska jezera, nažalost, često prolaze ispod rada turista. I to je prava, prava šteta jer prirodu i mir koji će vas dočekati ovdje zaista je teško opisati riječima. No, za početak, znate li koliko uopće ima Baćinskih jezera?

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

BAĆINSKA JEZERA: ISTRAŽITE SEDAM TEUTINIH BISERA I UŽIVAJTE U UZBUDLJIVIM AKTIVNOSTIMA

Baćinska jezera pružaju izvanredan doživljaj prirode koji će vas ostaviti bez daha. Smještena između grada Ploča i kristalno čistog Jadranskog mora, sedam jedinstvenih jezera predstavljaju pravu oazu mira i ljepote. Njihova smaragdno zelena boja očarava i privlači pažnju posjetitelja već dok im se približavaju sa slavne Jadranske magistrale.

Kako biste istinski doživjeli Baćinska jezera, u narodu poznatija kao biseri kraljice Teute, krenite na opuštajuću šetnju koja će vas voditi kroz netaknutu prirodu. Uz pješačenje, satima možete istraživati brojne staze i puteljke. Oni će vam omogućiti da zastanete i uživate u spektakularnom pogledu na zelene lopoče, guste šume i kristalno čista jezera. Ako ste pak ljubitelj sportskih aktivnosti, odlučite se za vožnju na dva kotača i istražite okolne krajolike ili zaveslajte na SUP dasci i kajacima.

Naravno, ne smijete propustiti iskustvo plovidbe tradicionalnim neretvanskim lađama. Te rustikalne drvene brodice pružit će vam priliku da istražite jezera iz jedinstvene perspektive. Opustite se na palubi lađe, promatrajte ptice koje lete iznad jezera i uživajte u tišini koju pruža ovo čarobno mjesto.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

U BLIZINI SE NALAZI I SLIKOVITO UŠĆE RIJEKE NERETVE KOJE ODUZIMA DAH

Samo nekoliko kilometara od grada Ploča i Baćinskih jezera nalazi se slikovito ušće rijeke Neretve i jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Ova egzotična atrakcija privlači lokalno stanovništvo tijekom ljetnih mjeseci, a sve je popularnija među ljubiteljima vodenih sportova iz Slovenije, Češke, Njemačke, Austrije i Slovačke koji upravo ovdje dolaze upravljati zmajevima i surfati na dasci uz pomoć vjetra. Dobra je vijest da lokalni klub Kiteboarding Komin Neretva tijekom ljeta organizira školu za buduće kitesurfere i sve one koji žele iskusiti ovaj uzbudljivi vodeni sport.

Svakog ljeta ovdje se održava i spektakularni Sand Art Festival, gdje se umjetnost i priroda sjedinjuju u izvanrednom spoju. Ovaj nevjerojatni događaj magnet je za talentirane umjetnike, koji svojom vještinom u pijesku stvaraju remek-djela koja ostavljaju posjetitelje bez daha.

PODIJELI ČLANAK