Tamo gdje zelena rijeka ljubi plavo more: ušće Neretve nova je hit destinacija koju morate posjetiti ovog ljeta

Ušće rijeke Neretve
Foto: Andriana Nikolac
piše Putni Kofer

Prijestolnica mandarina i lubenica, Zelena dolina, Hrvatska Kalifornija – sve su to nazivi za dolinu Neretve, najveće riječno ušće u Hrvatskoj koje sadrži najvrjednije ostatke sredozemnih močvara i jedno je od rijetkih preostalih u Europi. Cijeli ovaj kraj poznat je po tradicionalnom mediteranskom voću i povrću, bogatoj kulturnoj baštini, jednoj od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj, čuvenom Maratonu lađa i brojnim ljetnim aktivnostima poput kitesurfinga. Na mjestu gdje zelena rijeka ljubi plavo more, priroda i njezino ruho očaravaju na prvi pogled. Evo zašto je ušće Neretve nova hit destinacija koju morate posjetiti ovog ljeta!

DOLINA NERETVE: CARSTVO MANDARINA, NETAKNUTE PRIRODE I BROJNIH VRSTA ŽIVOTINJA

Ako ste ikada prolazili Jadranskom magistralom na putu do Dubrovnika, zasigurno vas je oduševio spektakularan pogled na dolinu Neretve, prostrane plantaže mandarina i prekrasna močvarna područja. Ovaj kraj danas baš kao i u davna vremena obiluju čudnovatim rukavcima, očuvanim barama i smaragdnim jezercima bogatih ribom i vodenim biljem te skriva mnoštvo žaba, ptica i drugih močvarnih životinja.

Ipak, dolina Neretve najpoznatija je po neretvanskim mandarinama, voću bez kojeg Hrvati ne mogu zamisliti jesenske i zimske dane. Kako i ne bi kada je riječ o ukusnom, domaćem proizvodu kojeg stanovnici uzgajaju desetljećima, neki kažu i više, a već 80-ih godina prošlog stoljeća iznimnu kvalitetu ove voćke prepoznalo je svjetsko i europsko tržište.

S koferom po Hrvatskoj: Najljepša skrivena mala mjesta za izlete

Uz mandarine, ovdje se uzgajaju različite kulture poput kivija, naranči, limuna, grejpa, kakija i nešpula pa je turistima posebno zanimljiva mirisna berba u sezoni kada u neretvanskoj lađi obilaze plantaže i uživaju u ovom nestvarnom krajoliku.

PROSTRANA PJEŠČANA PLAŽA NA UŠĆU NERETVE KOJA JE OSVOJILA INSTAGRAM

Samo nekoliko kilometara od grada Ploča, nakon Rogotinskog mosta, skrenite lijevo na uski put koji vodi do jedne od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Ova egzotična atrakcija popularno je odredište lokalnog stanovništva tijekom ljetnih mjeseci. Posljednjih godina sve je popularnija i među Slovencima, Česima, Nijemcima, Austrijancima i Slovacima koji ciljano dolaze upravljati zmajevima i pomoću vjetra surfati na dasci. Dobra je vijest da lokalni klub Kiteboarding Komin Neretva organizira školicu za buduće kitesurfere i sve one koji imaju manjak iskustva pa predlažemo da isprobate ovaj uzbudljivi vodeni sport i prepustite se čarima netaknute neretvanske doline.

Muzeji ne moraju biti dosadni! Pronašli smo pet hrvatskih povijesnih postava koji će vas oduševiti

Za one koji više vole kopno, drvena staza s konopima koja vodi do pješčane senzacije jedno je od najomiljenijih mjesta koje je osvojilo Instagram. Na plaži se nalaze i beach barovi u kojima se možete osvježiti, a poseban je ugođaj dočekati večer, zavaliti se u udobne ljuljačke i uživati u prekrasnim prizorima zalaska sunca. Iako je slavni filmski redatelj Alfred Hitchcock jednom prilikom promrmljao da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, očito ovaj na ušću rijeke Neretve nije stigao posjetiti…

RAZGLEDAJTE NERETVU TRADICIONALNOM LAĐOM I KUŠAJTE NERETVANSKI BRUDET OD JEGULJA I ŽABA

Najpopularniji turistički programi doline Neretve su vožnja tradicionalnim neretvanskim plovilom – lađom. Ako tražite nešto drugačije, nešto što će biti dovoljno uzbudljivo i zabavno za cijelu obitelj, zaplovite na foto safari izletu i upoznajte ovaj pitomi krajolik kojeg upotpunjuje zelena dolina. Vožnja uskim kanalima i rukavcima u tradicionalnoj lađi, koja je lokalnim ljudima nekad život značila, učinit će vaš odmor nezaboravnim.

Uživajte na sjeveru Hrvatske: Pet mjesta koja morate posjetiti u Međimurju

Obavezno kušajte i neretvanski brudet od jegulja i žaba. Nekada je to bilo jelo siromašnog puka, a danas se poslužuje u restoranima kao prava delicija. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept za brudet se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje. Ovo tradicionalno i pikantno jelo prava je gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Provjerite zašto Neretvani kažu da je njihov najukusniji i uživajte u čarobnom krajoliku juga Hrvatske koji bi vas mogao osvojiti na duge staze!

PODIJELI: