
SVI STE POZVANI
Kad zakon bude donesen, Slovenija će biti tek druga europska zemlja s ovakvim propisima. U Francuskoj je on na snazi već devet godina i donio je brojne promjene
Bacanje hrane ogroman je problem u cijelom svijetu. Namirnice pred istekom roka trajanja, ali nedovoljno “lijepe” da privuku kupce, često se bacaju i otpisuju, umjesto da ih netko iskoristi. U susjednoj Sloveniji odlučili su, čini se, tome stati na kraj. U susjednom nam zemlji je u pripremi zakon koji će trgovačkim lancima i supermarketima zabraniti bacanje hrane i obvezati ih da sve viškove doniraju humanitarnim organizacijama!
U svijetu se, prema izvještaju UN-a, godišnje baci oko 20 posto proizvedene hrane, što u konkretnim brojkama znači zastrašujućih nekoliko milijardi tona. Velik je dio te hrane i dalje bio jestiv i upotrebljiv. I upravo bacanje takvih namirnica Slovenija sada, prema pisanju Al Jazeere Balkans, želi spriječiti. Novi zakon o hrani upravo priprema slovensko Ministarstvo poljoprivrede.
Ako se ova odluka zaista donese, Slovenija će biti tek druga europska zemlja s ovakvim zakonom. Bacanje hrane zabranjeno je i u Francuskoj, koja ovaj zakon provodi od 2016. godine. Oni su svojim propisima zabranili supermarketima da bacaju i uništavaju neprodanu robu i tako ih “prisilili” da sve jestivo što nisu uspjeli prodati doniraju. Rezultat? U Francuskoj se već godinama baca manje hrane u odnosu na prosjek Europske unije.
Evo kako cijeli proces izgleda u Francuskoj, a pretpostavlja se da će sličan okvir donijeti i Slovenija, iako detalji još nisu objavljeni. Prema planu aktivnosti s neiskorištenom hranom, na prvoj razini potrebno ju je pokušati prodati prije isteka roka kroz akcije i sniženja. U drugom koraku, hranu se donira humanitarnim organizacijama, a u sljedećem za prehranu životinja ako je hrana za to prikladna. Predzadnja je razina kompostiranje, a tek krajnji korak bacanje.
Sve trgovine čija su prodajna mjesta veća od 400 četvornih metara obvezne su uspostaviti partnerstvo s dobrotvornom organizacijom na svom području kojoj će donirati hranu. Hranu koja je još prikladna za konzumaciju zabranjeno je i ilegalno baciti u smeće ili uništiti. Oznake “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do” moraju jasno i vidljivo biti istaknute na svakom proizvodu.
Obveza doniranja neprodanih proizvoda od 2019. proširena je na ugostiteljske objekte koji pripremaju više od 3000 obroka dnevno i na tvrtke u prehrambenoj industriji s više od 50 milijuna eura prometa godišnje. Na njih je proširena i zabrana uništavanja i bacanja hrane, a restoranima je propisana obveza da gostima ponude da ponesu ostatak hrane kući.
Propisane su, dakako, i kazne koje su nedavno dodatno pooštrene. Ako neka trgovina, hipermarket ili restoran ipak baci hranu i bude uhvaćen, može platiti kaznu u visini 0,1 posto svog godišnjeg prometa, što je za većinu poduzetnika znatno više od dosadašnjih 3.750 eura kazne.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
DOBRO JE DA “ZUJE”
Priroda usred grada
DOBRO SE DOBRIM VRAĆA
Alarm s Bliskog istoka
Diše se punim plućima
ZAŠTITA PODMORJA
SUŽIVOT KOJI FUNKCIONIRA
Zabrinjavajuća pojava
ENORMNA ULAGANJA