Slovenija će trgovačkim centrima zabraniti bacanje hrane! Takav zakon ima još samo jedna europska zemlja

Kad zakon bude donesen, Slovenija će biti tek druga europska zemlja s ovakvim propisima. U Francuskoj je on na snazi već devet godina i donio je brojne promjene

Foto: Getty Images

Bacanje hrane ogroman je problem u cijelom svijetu. Namirnice pred istekom roka trajanja, ali nedovoljno “lijepe” da privuku kupce, često se bacaju i otpisuju, umjesto da ih netko iskoristi. U susjednoj Sloveniji odlučili su, čini se, tome stati na kraj. U susjednom nam zemlji je u pripremi zakon koji će trgovačkim lancima i supermarketima zabraniti bacanje hrane i obvezati ih da sve viškove doniraju humanitarnim organizacijama!

U SVIJETU SE BACI OKO 20 POSTO SVE PROIZVEDENE HRANE

U svijetu se, prema izvještaju UN-a, godišnje baci oko 20 posto proizvedene hrane, što u konkretnim brojkama znači zastrašujućih nekoliko milijardi tona. Velik je dio te hrane i dalje bio jestiv i upotrebljiv. I upravo bacanje takvih namirnica Slovenija sada, prema pisanju Al Jazeere Balkans, želi spriječiti. Novi zakon o hrani upravo priprema slovensko Ministarstvo poljoprivrede.

Ako se ova odluka zaista donese, Slovenija će biti tek druga europska zemlja s ovakvim zakonom. Bacanje hrane zabranjeno je i u Francuskoj, koja ovaj zakon provodi od 2016. godine. Oni su svojim propisima zabranili supermarketima da bacaju i uništavaju neprodanu robu i tako ih “prisilili” da sve jestivo što nisu uspjeli prodati doniraju. Rezultat? U Francuskoj se već godinama baca manje hrane u odnosu na prosjek Europske unije.

KAKO CIJELI PROCES IZGLEDA U FRANCUSKOJ, KOJA TAKAV ZAKON VEĆ IMA

Evo kako cijeli proces izgleda u Francuskoj, a pretpostavlja se da će sličan okvir donijeti i Slovenija, iako detalji još nisu objavljeni. Prema planu aktivnosti s neiskorištenom hranom, na prvoj razini potrebno ju je pokušati prodati prije isteka roka kroz akcije i sniženja. U drugom koraku, hranu se donira humanitarnim organizacijama, a u sljedećem za prehranu životinja ako je hrana za to prikladna. Predzadnja je razina kompostiranje, a tek krajnji korak bacanje.

OBVEZA DONIRANJA PROŠIRENA JE I NA VEĆE UGOSTITELJSKE OBJEKTE

Sve trgovine čija su prodajna mjesta veća od 400 četvornih metara obvezne su uspostaviti partnerstvo s dobrotvornom organizacijom na svom području kojoj će donirati hranu. Hranu koja je još prikladna za konzumaciju zabranjeno je i ilegalno baciti u smeće ili uništiti. Oznake “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do” moraju jasno i vidljivo biti istaknute na svakom proizvodu.

Obveza doniranja neprodanih proizvoda od 2019. proširena je na ugostiteljske objekte koji pripremaju više od 3000 obroka dnevno i na tvrtke u prehrambenoj industriji s više od 50 milijuna eura prometa godišnje. Na njih je proširena i zabrana uništavanja i bacanja hrane, a restoranima je propisana obveza da gostima ponude da ponesu ostatak hrane kući.

U FRANCUSKOJ ZA KRŠENJE POSTOJE I RIGOROZNE KAZNE

Propisane su, dakako, i kazne koje su nedavno dodatno pooštrene. Ako neka trgovina, hipermarket ili restoran ipak baci hranu i bude uhvaćen, može platiti kaznu u visini 0,1 posto svog godišnjeg prometa, što je za većinu poduzetnika znatno više od dosadašnjih 3.750 eura kazne.

Pročitajte još