
recept za brzi ručak
Caffe bar Toscana u kvartu Središće u Novom Zagrebu ovog je ljeta potpuno preuređen: umjesto dima cigareta ovdje sad vladaju ukusni zalogaji i odlična kava
Središće je već godinama najzanimljiviji i najživahniji kvart u Novom Zagrebu. Ima prednost dobre lokacije tik uz Most slobode, zbog čega je najbliži centru grada, a u njemu se nalazi i Bundek, zelena oaza stanovnika južno od Save. Tu je i fascinantan broj zanimljivih lokala, poput trgovina, mesnica, slastičarnica, bistroa… I, naravno, kafića. Meni je osobno već godinama omiljeni kafić, u koji u Središće dolazim iz susjednog kvarta, Caffe bar Toscana. Ovog je ljeta moj omiljeni kafić preuređen, najveća je novost da u njemu više nije dozvoljeno pušenje, a u ponudu su uveli slane i slatke zalogaje.
Toscana je kvartovski kafić, ali već je na prvi pogled vidljivo da je u uređenje, terasu i okoliš uloženo puno više truda nego što to obično kvartovski kafić podrazumijeva. Prostor je pun zelenila, ali njegova su najveća posebnost umjetnička djela koja krase zidove. U prvom planu je mural s motivima Toskane, a na zidu sa suprotne strane niz prekrasnih slika s motivima Zagreba, morskih odredišta, prirode, gradova…
Autor murala i slika je Goran Bulaš, brat vlasnika Davora Bulaša, a obojica rade u Toscani i njezina su prepoznatljiva lica. Davor nam je opisao koja je ideja stajala iza uređenja, kao i zaokreta na koji su se odlučili ove godine. „Otvorili smo prije skoro 15 godina, kad smo uzeli ovaj prostor i uredili ga od nule. Neki su se čudili što nam toliko dugo treba da sredimo sve, ali stvarno smo pazili na svaki detalj,“ započinje Davor priču.
Iako je konkurencija kafića u Središću stvarno velika, čak ih je u istoj ulici nekoliko, Toscana je brzo privukla stalne goste. Dobra kava, izbor dnevnih novina, udobne stolice… Imali su zaokruženu priču za one koji žele u miru popiti kavu, pročitati novine, družiti se u lijepom ambijentu. U ponudu su neprestano ulagali, ali ovog su se ljeta odlučili na najveću promjenu.
„Mi smo obojica nepušači i željeli smo nakon toliko godina neko zdravije okruženje. Čak nam je prošle zime dosta gostiju dolazilo i žalilo se da je zadimljeno, iako imamo ventilaciju. Sada je pušenje zabranjeno, a uveli smo po prvi put i ponudu hrane, nešto što je potpuno normalno za kafiće ovog tipa vani,“ govori nam vlasnik Toscane.
Kad se radi o hrani, Toscana je opet otišla korak dalje. U skladu s trendovima i sve većom popularnošću artisan pekarnica i monokolača od vrhunskih sastojaka, u ponudu su stavili peciva i sendviče iz Bread and Deli by Noel, craft pekarnice u vlasništvu jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Što se slastica tiče, one stižu iz dobro poznate slastičarnice „Neka jedu kolače“ Ivane Čuljak.
U ponudi su kroasan sa šunkom, sendvič s pršutom, pita sa sirom i špinatom, klasični pain au chocolate. Od slastica, gosti mogu birati između tiramisua, panna cotte, mini tarta, keksića s komadićima čokolade…
„Ljudi uz kavu često žele nešto i pojesti, a sad to kod nas mogu i to bez da se guše u dimu cigareta. U vrijeme kad smo otvarali bilo je nekako normalno da su svi kafići pušački, mislim da se to sad mijenja i da sve više ljudi traži ovakva mjesta bez dima,“ uvjeren je Davor. Toscana ima i terasu, radi do 23, ali nikad nije postala okupljalište glasnih i neugodnih ljudi, vjerojatno je ovakvo uređenje od početka privlačilo drugačiju publiku.
Novi namještaj u interijeru nabavili su u Hrvatskoj, od brenda iz Solina Creative Design, i uvjerili smo se da su stolice stvarno udobne, čak i one visoke. Probali smo kroasan sa šunkom i oduševilo nas koliko je zasitan i konkretan, a svi sastojci, od samog peciva do šunke i maslaca, vrhunske su kvalitete. Od kolača smo zasad probali samo mini tart, koji je ukusan i dosta zasitan. Davor nam preporučuje da sljedeći put probamo tiramisu, slasticu koja je njemu omiljena, pa ćemo ga svakako poslušati.
Zanimljivo je da su kafić nazvali Toscana, iako u toj talijanskoj regiji nitko od obitelji još nije bio. „Ime je došlo spontano, povezali smo ga s ugođajem i atmosferom koju smo htjeli stvoriti. To je stil koji ne zastarijeva. Moderna uređenja brzo dosade, a ovo ostaje uvijek atraktivno,“ kaže nam Davor, naglašavajući još jednom važnost Goranove freske i slika za ukupni ugođaj.
Ako se nađete ovom dijelu grada, i želite pojesti nešto fino i popiti kavu bez oblaka dima, Toscana se nalazi na savršenoj lokaciji, nedaleko od Bundeka i Muzeja suvremene umjetnosti, praktički u samom središtu Novog Zagreba. Adresa je Stonska 1a, a radno vrijeme od 7 do 23. Možda se i sretnemo.
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Naš novi favorit
OKUSI KASNOG LJETA
Petrinjska gastro ponuda
Izletište 'Srce Bukovice'
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Petrinjska gastro ponuda
SOFRA U BOROVJU
Ljuto na zagorski način
LEGENDARNO MJESTO
Tradicionalni Štrudlafest
Zajednica hedonista