Nikola vodi konobu na nenastanjenom otočiću nedaleko od Pašmana, gosti su oduševljeni! Sve što poslužuju je domaće, svježe i stiže ravno iz mora

Osim stalnog jelovnika, konoba Maslina gostima nudi i ono što se taj dan ulovi. Riba se nabavlja od lokalnog ribara, a voće i povrće stiže im s lokalnih OPG-ova

Nikola Palaškov (Foto: Melanija Kolačko)

Dugi otok, Pašman, Ugljan, Silba, Olib, Premuda, , Ist, Rava, Molat… Za ove prekrasne otoke zadarskog arhipelaga vjerojatno ste čuli. No znate li za Žižanj? Smješten u neposrednoj blizini Pašmana, zovu ga najmodrijim kutkom Jadrana, oazom kristalno čistog mora s osamljenim plažama, stoljetnim maslinama, aromatičnim biljem i čarobnom borovom šumom. Na njemu stanovnika nema, čuju se samo galebovi i šum valova, a svega desetak kuća ”oživi” isključivo ljeti, kad u njima borave rijetki gosti željni robinzonskog turizma, potpunog mira i izolacije od ostatka svijeta. A tu je i konoba Maslina, najbolje čuvana tajna otočića Žižnja, mjesto koje garantira nezaboravne gastro trenutke.

GLEDAN IZ ZRAKA, OTOČIĆ ZA KOJI MNOGI NISU NITI ČULI IZGLEDA KAO MALA AFRIKA

”Prekrasan ugođaj, jako ljubazno osoblje i izvrsna hrana. Malo je reći perfektno. Svi ljubitelji prave domaće spize moraju doći jesti ovdje. Svježe orade, tek izvađene iz mora, najbolje dagnje koje smo ikad probali… Nešto predivno i slatko, ovaj restoran stvarno je skriveni dragulj zadarskog arhipelaga”, ovo je samo dio recenzija koje su konobi Maslina ostavili njihovi oduševljeni gosti, no tko zapravo stoji iza ove hit priče srednjeg Jadrana?

Kao što smo već rekli, Žižanj je nenastanjeni otočić s površinom od svega 0,928 kilometara kvadratnih, obalom koja se prostire na 4,51 km i najvišim vrhom koji leži na 48 metara nadmorske visine. Gledan iz zraka, Žižanj, za koji mnogi kontinentalci nikad nisu ni čuli, izgleda poput male Afrike, a njegov obris, koji zbilja neodoljivo podsjeća na Crni kontinent, našao se i na logu hvaljene konobe Maslina.

DO OBITELJSKE KONOBE MOŽE SE DOĆI ISKLJUČIVO VLASTITIM ILI TAKSI BRODOM

Ista je otvorena 2006., a posljednje četiri godine vodi je talentirani Nikola Palaškov (25) sa susjednog Pašmana. I prije je radio u Maslini, u kojoj je stekao sad već desetogodišnji staž. Nedavno mu se u poslu pridružio i i brat Mateo (23), profesionalni kuhar koji je zanat ispekao u Biogradu i zagrebačkom restoranu Beštija, koja ima i prestižnu Michelinovu preporuku.

Pomažu im i majka Ana, mlađi brat Toni te još dva zaposlenika. Do ove obiteljske konobe može se doći isključivo vlastitim ili taksi brodom jer redovitih linija do Žižnja nema. Ispred Masline, koja trenutačno ima 13 stolova, pronaći ćete ponton na kojem se mogu vezati plovila. Gostima su na raspolaganju dvije prekrasne terase, jedna u sklopu same konobe, a druga, smještena malo sa strane, napravljena je na drvenom platou koji okružuju masline.

ŽIŽANJ JE OD SUSJEDNOG OTOKA PAŠMANA UDALJEN SVEGA PET MINUTA PLOVIDBE

Konoba je ove godine otvorena 1. svibnja i radit će do rujna ili listopada, ovisno o vremenu. ”Osim stalnog jelovnika, Maslina gostima nudi i ono što se taj dan ulovi. Riba se nabavlja od lokalnog ribara, a voće i povrće stiže im s lokalnih OPG-ova. Osim Nijemaca i Talijana, kojih je najviše, dolaze nam i brojni jedriličari, ali i turisti koji ljetuju u kućicama na Žižnju te oni koji su smješteni u uvali Druce na južnoj obali Pašmana, koja je od nas udaljena svega pet minuta plovidbe”, kaže nam Ana Mušćet, Nikolina djevojka.

Tatarski biftek s ketchupom od luka i prženim kaparima, marinirana srdela ili salata od hobotnice kao predjelo, za glavno jelo rižoto od sipe s komoračem, tjestenina sa škampima i bisqueom, gropi ili dagnje na buzaru, lignje, jastog, biftek, ramstek, brudet, Tomahawk odrezak… A tek tiramisu ili mousse od čokolade, narančinog maslaca i oraha za desert! Čini se da je u konobi Maslina najveći problem što izabrati jer apsolutno sve zvuči savršeno!

GOSTI OBOŽAVAJU NJIHOVU HLADNU PLATU, SASTOJCI JOJ SE MIJENJAJU OVISNO O ULOVU

Mateo, koji je sad glavni u kuhinji, nije pogriješio kad se odlučio vratiti kući, u srce obitelji, gdje sve ima najbolji okus. U jela je unio osvježenje i poboljšao meni, a njegova hladna plata (carpaccio, pašteta od palamide, ceviche…) u vrlo kratkom vremenu postala je apsolutni hit među gostima. S obzirom na to da je na njoj svježa riba, sastojci plate mijenjaju se iz dana u dan, ovisno o ulovu. A da se dobar glas o jedinoj konobi na Žižnju daleko čuje, što pokazuju i hvalospjevi koje im u recenzijama pišu strani gosti, oduševljeni gostoprimstvom i tanjurima koji izgledaju kao prava mala umjetnička remek-djela.

A s obzirom na to da svi iz konobe Maslina stalne adrese imaju na Pašmanu, tijekom sezone svaki dan u 12.15 sati automobilima prvo idu u uvalu Druce, odakle brodom nastavljaju prema Žižnju. Često i po goste dolaze na susjedni Pašman i osobno ih prevoze na svoj rajski otočić, a nakon večere vraćaju ih u susjedstvo. Usluga je definitivno na nivou, na vama je samo da dobro isplanirate svoj godišnji odmor i posjetite Žižanj te konobu Maslina, vjerujemo da se nećete razočarati!

Pročitajte još