Na tržnici smo naišli na posljednje ovosezonske šljive i napravili knedle: ovaj recept traži malo strpljenja, ali nagrađuje nevjerojatnim okusom

Knedle sa šljivama recept su koji dokazuje da i najjednostavniji sastojci, poput krumpira, brašna i voća, mogu stvoriti najbolji desert!

Domaće knedle sa šljivama poslužene na crnom tanjuru, uvaljane u krušne mrvice i posute šećerom u prahu, s jednom prerezanom knedlom koja otkriva sočnu pečenu šljivu u sredini.
Foto: Foto: Gastro Kofer / Mala Mande
  • Priprema:oko 60 minuta
  • Broj porcija:6-8 porcija
  • Razina težine:Srednje
  • Kuhinja:hrvatska, srednjoeuropska

Na tržnici smo naišli na košare pune šljiva, tamnih i sočnih, s onim laganim slojem prašine koji otkriva da su tek stigle s voćnjaka. Njihova sezona uvijek kratko potraje, a baš ti posljednji dani ljeta i prvi dani jeseni donose im najbogatiji, najintenzivniji okus. To je vrijeme kada se šljive pretvaraju u pekmez, kada mame svojom bojom u kolačima i kada mirišu na stolovima u obliku kompota. Ponijeli smo ih kući s osmijehom i odmah smo znali da od njih nećemo napraviti bilo što, nego desert koji uvijek nosi dozu nostalgije i topline. Knedle sa šljivama jednostavno obožavamo, a u nastavku donosimo naš najdraži recept i nekoliko malih trikova koji će vam olakšati pripremu.

ŠLJIVA JE STOLJEĆIMA BILA STALNA GOŠĆA NA STOLOVIMA U HRVATSKOJ

Nema voća koje tako vjerno obilježava prijelaz iz sunčanog ljeta u mirisnu jesen kao šljiva. U svojim nijansama, od tamnoljubičaste do gotovo plave, krije cijelu paletu okusa: od svježine netom ubranog ploda do guste slatkoće pekmeza koji se satima kuha u velikim loncima. Bilo da se nađe u kompotu, kolačima ili u čašici slavne rakije, šljiva je stoljećima bila stalna gošća kuhinja u ovom dijelu Europe i nezaobilazan prizor na obiteljskim stolovima.

Ipak, kada se pojavi u knedlama, šljiva dobiva posve novu dimenziju. U mekanom tijestu skriva se njezina sočna jezgra, a svaki zalogaj podsjeća na djetinjstvo, bakinu kuhinju i miris doma. Knedle su i priča o tradiciji, uspomenama i toplini koja spaja obitelj. To je onaj osjećaj ugode koji se teško može pretočiti u riječi, ali ga svi prepoznajemo čim osjetimo prvu aromu cimeta i maslaca što ispuni kuću.

TRIKOVI ZA PRIPREMU KNEDLI OD ŠLJIVA

Iako knedle na prvu djeluju kao jednostavno jelo, postoji nekoliko sitnih trikova koji čine razliku između prosječnog i nezaboravnog rezultata. Krumpir je najbolje kuhati u ljusci jer tako zadržava više okusa i manje upija vode. I upravo to daje tijestu onu pravu mekoću! Kada ga propasirate, pustite da se dobro ohladi prije dodavanja jaja i brašna. To sprječava da tijesto postane ljepljivo i teško za oblikovanje. Brašno dodajte postupno i s mjerom. Ako ga stavite premalo, tijesto neće moći obaviti šljivu, a ako pretjerate, knedla će postati tvrda i žilava.

Još jedan mali trik je da ruke uvijek lagano namočite vodom prije oblikovanja. Tako se tijesto neće lijepiti, a knedle će biti uredne i glatke. Šljive je dobro posuti s malo šećera i prstohvatom cimeta prije nego što ih zamotate u tijesto, tako će prilikom kuhanja pustiti sok i stvoriti savršeno aromatičnu jezgru. A za kraj, nikako ne preskočite zapečene mrvice na maslacu. One su kruna svake knedle i ono što ovaj desert pretvara u pravu čaroliju.

Sastojci

Tijesto:

  • 1 kg krumpira
  • 320 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 10 g soli

Nadjev:

  • 20-ak manjih šljiva
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta

Posip:

  • 100 g maslaca
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • vanilin šećer

Postupak pripreme

  1. Krumpir skuhajte u slanoj vodi zajedno s ljuskom. Kada se malo prohladi, ogulite ga i propasirajte, a zatim umiješajte maslac kako biste dobili glatki pire. Ostavite da se ohladi, pa u ohlađeni pire dodajte sol, jaja i brašno te zamijesite mekano tijesto. Pazite da ne pretjerate s brašnom, tako će knedle ostati fine, mekane i nimalo žilave.
  2. U loncu zakuhajte vodu s malo soli. U međuvremenu očistite šljive, izvadite im koštice te u svaku stavite prstohvat šećera i malo cimeta. Prilikom oblikovanja knedli ruke lagano namočite u vodi (tako se tijesto neće lijepiti). Odvojite komadić tijesta, razvaljajte ga u dlanu, položite šljivu u sredinu i pažljivo oblikujte glatku knedlu.
  3. Knedle pažljivo spuštajte u kipuću vodu i kuhajte ih 10-15 minuta, sve dok ne isplivaju na površinu, to je znak da su gotove. U međuvremenu stavite u tavu maslac i kad se otopi, dodajte mrvice.
  4. Knedle pažljivo izvadite iz vode pomoću šupljikave žlice i odmah ih uvaljajte u mirisne, prepržene mrvice. Sve lagano preokrenuti da se ravnomjerno oblože, a zatim poslužite još tople, posute vanilin šećerom.

Pročitajte još