
Za svaku preporuku!
Knedle sa šljivama recept su koji dokazuje da i najjednostavniji sastojci, poput krumpira, brašna i voća, mogu stvoriti najbolji desert!
Na tržnici smo naišli na košare pune šljiva, tamnih i sočnih, s onim laganim slojem prašine koji otkriva da su tek stigle s voćnjaka. Njihova sezona uvijek kratko potraje, a baš ti posljednji dani ljeta i prvi dani jeseni donose im najbogatiji, najintenzivniji okus. To je vrijeme kada se šljive pretvaraju u pekmez, kada mame svojom bojom u kolačima i kada mirišu na stolovima u obliku kompota. Ponijeli smo ih kući s osmijehom i odmah smo znali da od njih nećemo napraviti bilo što, nego desert koji uvijek nosi dozu nostalgije i topline. Knedle sa šljivama jednostavno obožavamo, a u nastavku donosimo naš najdraži recept i nekoliko malih trikova koji će vam olakšati pripremu.
Nema voća koje tako vjerno obilježava prijelaz iz sunčanog ljeta u mirisnu jesen kao šljiva. U svojim nijansama, od tamnoljubičaste do gotovo plave, krije cijelu paletu okusa: od svježine netom ubranog ploda do guste slatkoće pekmeza koji se satima kuha u velikim loncima. Bilo da se nađe u kompotu, kolačima ili u čašici slavne rakije, šljiva je stoljećima bila stalna gošća kuhinja u ovom dijelu Europe i nezaobilazan prizor na obiteljskim stolovima.
Ipak, kada se pojavi u knedlama, šljiva dobiva posve novu dimenziju. U mekanom tijestu skriva se njezina sočna jezgra, a svaki zalogaj podsjeća na djetinjstvo, bakinu kuhinju i miris doma. Knedle su i priča o tradiciji, uspomenama i toplini koja spaja obitelj. To je onaj osjećaj ugode koji se teško može pretočiti u riječi, ali ga svi prepoznajemo čim osjetimo prvu aromu cimeta i maslaca što ispuni kuću.
Iako knedle na prvu djeluju kao jednostavno jelo, postoji nekoliko sitnih trikova koji čine razliku između prosječnog i nezaboravnog rezultata. Krumpir je najbolje kuhati u ljusci jer tako zadržava više okusa i manje upija vode. I upravo to daje tijestu onu pravu mekoću! Kada ga propasirate, pustite da se dobro ohladi prije dodavanja jaja i brašna. To sprječava da tijesto postane ljepljivo i teško za oblikovanje. Brašno dodajte postupno i s mjerom. Ako ga stavite premalo, tijesto neće moći obaviti šljivu, a ako pretjerate, knedla će postati tvrda i žilava.
Još jedan mali trik je da ruke uvijek lagano namočite vodom prije oblikovanja. Tako se tijesto neće lijepiti, a knedle će biti uredne i glatke. Šljive je dobro posuti s malo šećera i prstohvatom cimeta prije nego što ih zamotate u tijesto, tako će prilikom kuhanja pustiti sok i stvoriti savršeno aromatičnu jezgru. A za kraj, nikako ne preskočite zapečene mrvice na maslacu. One su kruna svake knedle i ono što ovaj desert pretvara u pravu čaroliju.
Tijesto:
Nadjev:
Posip:
Za svaku preporuku!
Ispale su bolje nego ikad!
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
ODUŠEVLJENI SMO!
Probali smo i svidio nam se
Jednostavno, a posebno
ODMAK OD KLASIKE
kremasti klasik
Bezvremenska klasika
Slatka čarolija
Jednostavno, a savršeno
Najslađa tajna Duge Rese