Jede vam se nešto slatko, a ne želite paliti pećnicu? Tiramisu s malinama je savršeno rješenje, imamo recept koji će vas oduševiti

Tiramisu s malinama u čašicama bez kave i alkohola pravo je ljetno otkriće! Jednostavno, a izgleda kao iz restorana.

Završni rezultat – tiramisu s malinama u čašicama, slojevi kreme i malina, dekoriran svježim malinama
Foto: Gastro Kofer
  • Priprema:30 minuta
  • Broj porcija:6–8 čašica
  • Razina težine:Srednje
  • Kuhinja:Talijanska

Ako vam se jede nešto slatko, a želite probati nešto novo, onda ste danas na pravom mjestu! Postoje dani kada nam klasične torte i kolači jednostavno dosade, i upravo tada poželimo nešto što je brzo, kremasto, drugačije, ali i dalje domaće i fino. Upravo takav je naš tiramisu s malinama u čašicama: osvježavajuć, nježan, a opet pun okusa koji se savršeno nadopunjuju. Spoj voćnog preljeva, fine kreme i mekanih piškota oduševit će i one koji inače ne posežu često za slasticama. A najbolji dio? Izgleda impresivno, a priprema je zapravo vrlo jednostavna.

ŠTO JE TIRAMISU I OTKUD POTJEČE OVA SLASTICA?

Tiramisu je bezvremenski klasik talijanske slastičarske tradicije, a njegovo ime u prijevodu znači „podigni me“, što i nije čudno s obzirom na to koliko ga ljudi obožavaju. Nastao je u sjevernoj Italiji, najvjerojatnije u regiji Veneto, i brzo je osvojio cijeli svijet. Ova popularna slastica spaja jednostavne, ali moćne sastojke: piškote natopljene kavom, kremu od jaja i mascarponea te završni sloj gorkog kakaa. Upravo ta ravnoteža okusa, slatko, gorko, kremasto i prozračno, čini tiramisu toliko neodoljivim. S vremenom se ovaj desert pretvorio u pravu globalnu ikonu, a njegova prisutnost seže od kuhinja s Michelinovim zvjezdicama do domaćih obiteljskih stolova.

NAMA OMILJENA VARIJANTA TIRAMISUA JE ONA S MALINAMA I BIJELOM ČOKOLADOM

Danas tiramisu dolazi u raznim oblicima i okusima: s voćem, čokoladom, lješnjacima ili čak čajem od matche. Mi vam donosimo osvježavajuću i elegantnu varijantu u čašicama, s malinama i bijelom čokoladom. Ova verzija bez kave i sirovih bjelanjaka osvaja i one koji nisu ljubitelji klasičnih deserata. Idealna je za ljeto, za posebne prilike, ili kada jednostavno želite desert koji izgleda kao iz restorana, a priprema se kod kuće.

KORISNI SAVJETI ZA PRIPREMU TIRAMISUA S MALINAMA

Za savršeni tiramisu s malinama, ključno je da svi sastojci budu sobne temperature prije početka pripreme, tako će se krema lakše povezati i biti još prozračnija. Piškote kratko umačite u mlijeko, tek toliko da omekšaju, ali ne upiju previše tekućine jer se inače mogu raspasti. Ako koristite zamrznute maline za preljev, pustite ih da lagano prokuhaju i raspadnu se u umak, a zatim ih svakako ohladite prije slaganja deserta. I najvažnije, tiramisu obavezno ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi proželi i desert postao još ukusniji.

Sastojci

Voćni preljev (umak):

  • 200 g malina
  • 1 žlica šećera (ili umjetno sladilo, po želji)
  • 2 žlice vode

Krema:

  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 g krem sira
  • 100 g bijele čokolade za kuhanje

Podloga:

  • 250 g piškota
  • 300 ml mlijeka
  • liker po želji (može i burbon vanilin šećer)

Dekoracija:

  • 10-ak cijelih malina
  • 100 g mljevenih pistacija

Postupak pripreme

  1. Najprije pripremite voćni preljev. U manji lonac stavite maline (mogu biti i zamrznute), dodajte vodu i šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok se maline ne raspadnu i ne pretvore u umak. Kada je preljev gotov, prebacite ga u staklenu zdjelu i ostavite da se ohladi.
  2. Za kremu prvo miksajte žumanjke sa šećerom u prahu dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Zatim je nastavite kuhati na pari, uz stalno miješanje, još desetak minuta, dok se ne zgusne i termički obradi. Maknite s pare i ohladite.
  3. U drugoj zdjeli, na najmanjoj brzini, izmiksajte mascarpone i krem sir. Postupno dodajte ohlađenu kremu od žumanjaka i lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte otopljenu i prohlađenu bijelu čokoladu te sve nježno izmiješajte u glatku kremu.
  4. Zagrijte mlijeko (ne smije biti vruće) i kratko umačite piškote s obje strane – pazite da se ne raspadnu. Potom slažite desert u čašice ili keramički pleh, prema želji.
  5. Ako slažete u pleh, redoslijed neka bude: piškote, voćni preljev, svježe maline i krema. Ako pripremate u čašicama, slažite redom: piškote, preljev, svježe maline, ponovno piškote i na kraju kremu.
  6. Za završni dodir, na vrh svakog deserta dodajte nekoliko cijelih malina, a po želji i mljevene pistacije. Desert ostavite u hladnjaku najmanje nekoliko sati, a idealno preko noći, kako bi se svi okusi proželi i tekstura učvrstila.

Pročitajte još