
GDJE JESTI NAKON KUPANJA?
Tiramisu s malinama u čašicama bez kave i alkohola pravo je ljetno otkriće! Jednostavno, a izgleda kao iz restorana.
Ako vam se jede nešto slatko, a želite probati nešto novo, onda ste danas na pravom mjestu! Postoje dani kada nam klasične torte i kolači jednostavno dosade, i upravo tada poželimo nešto što je brzo, kremasto, drugačije, ali i dalje domaće i fino. Upravo takav je naš tiramisu s malinama u čašicama: osvježavajuć, nježan, a opet pun okusa koji se savršeno nadopunjuju. Spoj voćnog preljeva, fine kreme i mekanih piškota oduševit će i one koji inače ne posežu često za slasticama. A najbolji dio? Izgleda impresivno, a priprema je zapravo vrlo jednostavna.
Tiramisu je bezvremenski klasik talijanske slastičarske tradicije, a njegovo ime u prijevodu znači „podigni me“, što i nije čudno s obzirom na to koliko ga ljudi obožavaju. Nastao je u sjevernoj Italiji, najvjerojatnije u regiji Veneto, i brzo je osvojio cijeli svijet. Ova popularna slastica spaja jednostavne, ali moćne sastojke: piškote natopljene kavom, kremu od jaja i mascarponea te završni sloj gorkog kakaa. Upravo ta ravnoteža okusa, slatko, gorko, kremasto i prozračno, čini tiramisu toliko neodoljivim. S vremenom se ovaj desert pretvorio u pravu globalnu ikonu, a njegova prisutnost seže od kuhinja s Michelinovim zvjezdicama do domaćih obiteljskih stolova.
Danas tiramisu dolazi u raznim oblicima i okusima: s voćem, čokoladom, lješnjacima ili čak čajem od matche. Mi vam donosimo osvježavajuću i elegantnu varijantu u čašicama, s malinama i bijelom čokoladom. Ova verzija bez kave i sirovih bjelanjaka osvaja i one koji nisu ljubitelji klasičnih deserata. Idealna je za ljeto, za posebne prilike, ili kada jednostavno želite desert koji izgleda kao iz restorana, a priprema se kod kuće.
Za savršeni tiramisu s malinama, ključno je da svi sastojci budu sobne temperature prije početka pripreme, tako će se krema lakše povezati i biti još prozračnija. Piškote kratko umačite u mlijeko, tek toliko da omekšaju, ali ne upiju previše tekućine jer se inače mogu raspasti. Ako koristite zamrznute maline za preljev, pustite ih da lagano prokuhaju i raspadnu se u umak, a zatim ih svakako ohladite prije slaganja deserta. I najvažnije, tiramisu obavezno ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi proželi i desert postao još ukusniji.
Voćni preljev (umak):
Krema:
Podloga:
Dekoracija:
GDJE JESTI NAKON KUPANJA?
ŠTO S OSTATKOM?
Kremasto, sočno, zapečeno
Hrskava ljetna uživancija
RETRO KUTAK
NAJSLAĐI POROK
Recept iz obiteljskih bilježnica
Pravi western ugođaj
Kraljica ljetnog stola
Savršen koktel za ljeto
Slatki odgovor na kišu
Ljeto zarolano u kore
Toskanski ljetni klasik
Domaće je uvijek bolje
SOČNO I FINO!
Ikona lisabonskih ulica
Osvježavajući okusi
Pravi okus Italije