Znate li razliku između taca, burrita i enchilade? Više od 90 posto ljudi nema pojma što zapravo jedu, iako ta jela naručuju stalno

S tortiljom nema granica: ušetala se u i u naše kuhinje, gleda nas s polica praktički svakog dućana, a najbolje od svega izuzetno je svestrana

Foto: Getty Images

Njezino savršenstvo tortilja. Ukusna, jednostavna, svestrana, tako prepoznatljivo meksička, ali i svjetska. ‘Uvukla’ se ne samo u redovnu ponudu restorana, nego praktički i u naše ‘obične’ kuhinje, ‘gleda’ nas s police gotovo svake trgovine. Tortilja nam je svima osvojila srca. No, znate li u kojim kombinacijama ona sve dolazi i kako se zovu jela s obzirom na način njezina posluživanja ili pak motanja? U nastavku članka donosimo sažeti pregled koji će vam pomoći da postanete stručnjak za tortilje i vrste jela s tortiljom!

ŠTO JE TO TORTILJA?

No, prvo, sama osnova: što je to tortilja? Tortilja je apsolutna gospodarica meksičke gastronomije, a riječ je o beskvasnoj pogači. Tanka je i okrugla, može biti različitih dimenzija, a spravlja se od kukuruznog (tradicionalnija verzija) ili pak pšeničnog brašna. Osnovni sastojci za njezinu pripremu su brašno, voda, sol i ulje. Može biti zamjena za kruh, prilog, grickalica ili pak neizostavni ‘omot’ nadjeva u različitim jelima…

BURRITO JE NALIK NA VALJAK

U ovom meksičkom jelu tortilja se puni nadjevom koji je obično na bazi mljevenog mesa. Nakon toga, tortilja se umata, ali tako da nadjev bude vidljiv, dakle ne ‘zatvara’ se u potpunosti. Za pripremu burrita koristi se tortilja većih dimenzija.

CHIMICHANGA KAO ZATVORENI, PRŽENI BURRITO

Chimichanga je nalik na burrito, no u potpunosti zatvoren. Dakle, nadjev se ne vidi, a nakon motanja ona ide i na prženje. Punjenje je slično kao i kod burrita, dakle većinom na bazi mljevenog mesa.

U ENCHILADI ČILI IMA GLAVNU RIJEČ

U enchiladi, tradicionalnom meksičkom jelu koje se sastoji od tortilje punjene ukusnim nadjevom, ovaj put glavnu ulogu imaju sočni komadići mesa. Tortilja se zatim prelije bogatim umakom od čilija, koji se dodaje i u sam nadjev prije umatanja. Tako pripremljena enchilada peče se u pećnici, gdje poprima savršenu aromu, sočnost i lagano zapečenu koricu.

TACO, NADJEV U PRESAVIJENOJ TORTILJI

Kod tacosa koristi se manja tortilja koja se puni biranim nadjevom, ali se, za razliku od enchilade, ne umata, već samo lagano presavije na pola. Uz meso, ključnu ulogu u autentičnom tacu ima i svježe povrće, posebice salata koja daje potrebnu svježinu i ravnotežu svakom zalogaju.

TAQUITO, 'MALI TACO' PRŽEN U ULJU

U prijevodu, njegovo ime znači ‘mali taco’, no on podrazumijeva u biti malu punjenu tortilju koja se prži u ulju. Nazivaju ga i ‘flautas’, a često dolazi u pratnji kiselog vrhnja.

FAJITA, JELO GDJE JE TORTILJA 'SPOREDNI' IGRAČ

Fajita u biti nije jelo od tortilje nego ‘nadjev’ kojim ćete tortilju u ovom jelu puniti. No, nije riječ ni o tipičnom nadjevu već o grilanom mesu koje je narezano na duguljaste komade u pratnji s većim komadićima također pečenog povrća. Uz fajitu se poslužuju i tortilje, zelena salata, umak, sir…

NACHOS, PREPRŽENI TROKUTIĆI TORTILJE

Ova popularna grickalica tradicionalno se spravlja od kukuruzne tortilje rezane na manje trokutiće koji se zatim prže kako bi postali hrskavi. Predstavljaju predjelo, a poslužuje ih se ‘prelivene’ mljevenim mesom, sirom, povrćem i umacima.

TOSTADA, STARA TORTILJA KOJU JE ŠTETA BACITI

Tortilja koja je ostala od pripreme nekog jela te više nije dovoljno svježa može se iskoristiti tako da je se tostira ili preprži. Takva se naziva tostada i služi kao prilog.

QUESADILLA, DVIJE TORTILJE IZMEĐU KOJIH JE NADJEV

Za pripremu quesadille koriste se dvije tortilje koje se stavljaju jedna na drugu te između njih sir, kao glavni sastojak tog jela, ali može i umak, meso ili pak povrće. Ili pak, jedne tortilje koja se puni navedenim te se zatim samo presavije na pola, bez motanja. Zatim ide na tavu i onda se reže na manje komade. Verzija sličnog jela, u kojem je tortilja pravokutnog oblika, naziva se mulita.

HUEVOS RANCHEROS, MEKSIČKI DORUČAK

Huevos rancheros slavni je meksički doručak u kojem se jaja poslužuju na tortilji uz pratnju umaka. U pravilu se koristi kukuruzna tortilja, a na nju se može poslagati, mimo jaja, i grah, povrće… No, bitan je moment da se jaja peku odvojeno i polažu na tortilju.

Pročitajte još