
GOSTOVALI U ZAGREBU
ŠPANJOLSKI SPECIJALITET
Skromna stara jela, nastala zbog nestašice i želje da se najbolje iskoriste dostupne namirnice, danas su nerijetko pravi specijalitet i prepoznatljivi simbol neke zemlje. Od našeg poljičkog soparnika, talijanske tjestenine s uljem i češnjakom, raznim jelima s krumpirom ili varivima, sva su ta jela dokaz snalažljivosti i maštovitosti ljudi u prošlosti. Još jedan globalno prepoznatljiv predstavnik tog tipa jela svakako je španjolska tortilja, za koji vam danas donosimo recept.
Španjolska tortilja, u originalu tortilla de patatas, jedno je od najpoznatijih jela španjolske kuhinje za koje se recept danas koristi u svim krajevima svijeta. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan omlet od krumpira i luka potječe iz 18. stoljeća.
Prvi pisani recept pojavljuje se 1817. godine, a vjeruje se da je jelo nastalo u ruralnim područjima kao način da se jednostavnim sastojcima nahrani cijela obitelj. Danas je tortilja nezaobilazan dio ponude španjolskih tapas barova, a može se poslužiti topla ili hladna, sama ili uz kruh i salatu.
Namirnice potrebne za ovo jelo vrlo su jednostavne, dostupne i povoljne, španjolska tortilja je zasitna i ukusna, a sam recept dozvoljava improvizaciju i kombiniranje sastojaka. I u samoj Španjolskoj ima više varijacija. U nekim dijelovima zemlje priprema se bez luka, neki joj dodaju papriku, šunku, chorizo kobasicu ili čak sir, a za lakšu verziju krumpire možete kratko prokuhati, umjesto da ih pržite, i nakon toga ih zapeći s jajima.
U nastavku donosimo originalni i najčešći način pripreme. Ovo su sastojci koji će vam trebati za 4 osobe:
GOSTOVALI U ZAGREBU
Neobična bogomolja
TRAUMA IZ PROŠLOSTI
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”