Španjolska tortilja poslužena na tanjuru

ŠPANJOLSKI SPECIJALITET

Ovo jednostavno jelo od krumpira, luka i jaja savršeno je za zasitni ručak ili brzu večeru

Skromna stara jela, nastala zbog nestašice i želje da se najbolje iskoriste dostupne namirnice, danas su nerijetko pravi specijalitet i prepoznatljivi simbol neke zemlje. Od našeg poljičkog soparnika, talijanske tjestenine s uljem i češnjakom, raznim jelima s krumpirom ili varivima, sva su ta jela dokaz snalažljivosti i maštovitosti ljudi u prošlosti. Još jedan globalno prepoznatljiv predstavnik tog tipa jela svakako je španjolska tortilja, za koji vam danas donosimo recept.

PRVI PISANI RECEPT POTJEČE IZ 1817. GODINE

Španjolska tortilja, u originalu tortilla de patatas, jedno je od najpoznatijih jela španjolske kuhinje za koje se recept danas koristi u svim krajevima svijeta. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan omlet od krumpira i luka potječe iz 18. stoljeća.

Prvi pisani recept pojavljuje se 1817. godine, a vjeruje se da je jelo nastalo u ruralnim područjima kao način da se jednostavnim sastojcima nahrani cijela obitelj. Danas je tortilja nezaobilazan dio ponude španjolskih tapas barova, a može se poslužiti topla ili hladna, sama ili uz kruh i salatu.

ŠPANJOLSKA TORTILJA: RECEPT I SASTOJCI

Namirnice potrebne za ovo jelo vrlo su jednostavne, dostupne i povoljne, španjolska tortilja je zasitna i ukusna, a sam recept dozvoljava improvizaciju i kombiniranje sastojaka. I u samoj Španjolskoj ima više varijacija. U nekim dijelovima zemlje priprema se bez luka, neki joj dodaju papriku, šunku, chorizo kobasicu ili čak sir, a za lakšu verziju krumpire možete kratko prokuhati, umjesto da ih pržite, i nakon toga ih zapeći s jajima.

U nastavku donosimo originalni i najčešći način pripreme. Ovo su sastojci koji će vam trebati za 4 osobe:

  • 0,5 kg krumpira (oko 4 krumpira srednje veličine)
  • 1 veći luk
  • 5 jaja
  • 0,1 dcl ulja
  • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške. Očistite i luk očistite te ga narežite na tanke polumjesece.
  • U većoj tavi zagrijte ulje (maslinovo ili suncokretovo) na srednje jakoj vatri. Dodajte krumpire i luk te ih pirjajte 10-15 minuta uz povremeno miješanje, dok ne omekšaju i lagano porumene.
  • Ocijedite višak ulja i ostavite sa strane da se malo ohlade.
  • U većoj zdjeli umutite jaja s malo soli i papra.
  • Dodajte pržene krumpire i luk te lagano promiješajte da se sve sjedini.
  • U tavu u kojoj ste pržili luk i krumpir stavite malo ulja i zagrijte ju. Ulijte smjesu i pecite 4-5 minuta dok se rubovi ne stegnu.
  • Kada se donja strana stvrdne, stavite tanjur preko tave, pažljivo preokrenite tortilju na tanjur i vratite je u tavu s druge strane. Pecite još 3-4 minute dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  • Ostavite da odstoji par minuta, zatim narežite na trokute ili kocke. Najukusnija je topla, no možete ju jesti i hladnu.

Aktualno

Pročitajte još