Neobična šarena slastica, kojoj je glavni sastojak grah, idealna je za igru i improvizaciju: u nju može ići slanutak, čak i kukuruz, a voće je obavezno

Foto: Getty Images

Na ovom svijetu postoje brojni veseli deserti, no ovaj bi vam doista mogao izmamiti osmijeh na lice, pa čak vas i ponukati da doma improvizirate svoju vlastitu verziju. Jer čini se – što god da stavite u njega – ne možete pogriješiti! Neobična slastica o kojoj sanjarimo zove se, jednako simpatično, halo-halo, porijeklo su mu daleki Filipini, no kako mu je jedan od sastojaka grah, definitivno bi mogao biti nešto blisko našem srcu. Dakle, otvorite frižider, pogledajte što sve imate u njemu i okušajte se u pripremi ovog doista šarenog deserta. Naravno, na svoj način. Nazivali bismo ga čak, zbog mogućnosti koje pruža, ‘sve-desertom’.

NEOBIČNA SLASTICA KOJU JE I LEGENDARNI BOURDAIN NAZVAO 'ČUDNO LIJEPOM'

Doista je to neobična slastica. Zbunila je ona svojedobno, čini se, i legendarnog Anthony Bourdaina, koji ju je, kad ju je probao, u filipinskom fast foodu u Los Angelesu, nazvao ‘čudno lijepom’. I moramo se složiti – stvarno je čudno lijepa, a još će čudnija postati kad čujete koji sve sastojci tradicionalno idu u nju… I s čime sve te sastojke možete zamijeniti.

IAKO VRIJEDI PRAVILO VIŠE JE BOLJE, UKUSAN JE S 10, ALI I S PET SASTOJAKA

Glavno je pravilo da, mogli bismo reći, pravila nema. Doduše, stavljaju se u njega – tradicionalno – i neke za nas vrlo neobične stvari, no jedna od važnijih rečenica na koji smo naišli istražujući neobičnosti ovog deserta glasila je ovako: “iako je načelno bolje imati što više sastojaka, halo halo može biti jednako ukusan i s pet, kao i s njih deset’. No, krenimo od onih koji, na izvoru, dakle na dalekim Filipinima, tradicionalno završe u njemu (iako svaki dio zemlje ima neku svoju izvedenicu). To su plod kaong palme, macapuno (kokosovo ‘meso’ koje konzistencijom podsjeća na žele), banana kuhana u sirupu, vrsta voća po imenu jackfruit, agar agar žele, kuglice tapioke i kokosov gel.

VOĆE I GRAH SE STAVLJAJU PRVI, PA SLIJEDI RIBANI LED I NA KRAJU SLADOLED I PRELJEVI

No, to nije sve… U njega ide i zaslađeni grah, sir, prerađevina od riže po imenu pinipig i sladoled! Isto tako, ništa bez ‘ribanog leda’, odnosno zdrobljenog leda, a isto tako i ube halaye, što je u biti desert od kuhanog i zgnječenog ljubičastog jama, te pudinga od karamele, kondenziranog mlijeka ili kokosovog mlijeka. Sastojci se stavljaju po manje više utvrđenom redoslijedu – voće, grah i druge slatke stvari na dno, onda ide ribani led i na kraju sladoled i ‘preljevi’.

SVE SE MOŽE MIJENJATI SA SVIME – UMJESTO JACKFRUITA JAGODA, A MOŽE I SLANUTAK

No, ljepota halo haloa je u tome što sve možete staviti umjesto ovih navedenih sastojaka. Primjerice, u njega možete staviti i durian ili pak lubenicu. Čak i jagodu, kao i kukuruz, a može i slanutak! Mango je također super opcija. Obavezno ga servirajte u nekoj staklenoj čaši kako bi svi ti sastojci koje ćete potrpati unutra, kao i njihove boje, doista došli do izražaja i zasjali svojim šarenilom. Uostalom i samo ime deserta prevodi se, na engleski, kao ‘mix mix’.

FILIPINSKA TRADICIJA NA KOJU SU SE NALIJEPILI ŠPANJOLSKI I AMERIČKI UTJECAJI

Ovaj neobični desert korijene vuče iz pretkolonijalnog razdoblja na Filipinama, kada su se tamo slastice radile na bazi riže i kokosa, no s vremenom su se na njega nalijepili španjolski i američki utjecaji koji su ga učinili ovako šarenim i raznovrsnim kao što je danas. Španjolci su doprinijeli želeima i voćnim opcijama, a Amerikanci ribanim ledom. Uglavnom halo-halo više nije samo filipinska stvar, iako se smatra važnim simbolom tamošnje kulture, zajedništva i jedinstva. Halo-halo je sve češća opcija u brojim filipinskim i azijskim restoranima diljem svijeta, a ušetao je i na brojne fusion jelovnike.

SASTOJCI

Osnovni i tradicionalni sastojci (odaberite kombinaciju po želji):

  • Zaslađeni grah (crveni ili mung)
  • Banane kuhane u sirupu
  • Macapuno (kokosovo meso u sirupu) ili kokosov gel
  • Kaong (plod palme u sirupu)
  • Jackfruit (ili drugo egzotično ili lokalno voće – mango, jagoda, lubenica…)
  • Agar-agar žele
  • Kuglice tapioke
  • Slanutak (po želji)
  • Kukuruz (po želji)
  • Pinipig (pržena riža)
  • Ube halaya (pasta od ljubičastog jama)
  • Puding od karamele
  • Sladoled (najčešće ube, ali može i vanilija, kokos ili voćni okusi)
  • Kondenzirano mlijeko ili kokosovo mlijeko
  • Ribani led

POSTUPAK PRIPREME

  • U staklenu čašu slažite slojeve redom: najprije voće, grah, kukuruz, slanutak, žele, banane i ostale slatke dodatke po izboru.
  • Dodajte sloj ribanog (zdrobljenog) leda.
  • Preko leda dodajte kuglicu sladoleda.
  • Prelijte sve s malo kondenziranog ili kokosovog mlijeka.
  • Poslužite odmah, sa žličicom i slamkom za miješanje svih slojeva.

Pročitajte još