
Zeleni zakoni
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
‘Spaghetti aglio e olio’ jedan je od talijanskih klasika kojeg ćete naći na jelovniku gotovo svake trattorije. Iako većina izvora govori da je riječ o jelu koje izvorno potječe iz talijanske regije Kampanije, preciznije iz Napulja, drugi tvrde da mu je rodno mjesto ipak Lacij. Navodno ovu potonju verziju zagovara i Talijanska kulinarska akademija.
Kako god bilo, počeci spravljanja tog jela sežu u 1950-te godine i ono je proizvod talijanske ‘cucine povere’, tradicionalnih jela koja su spremale siromašne obitelji u ruralnim područjima, a koja su nastajala pod motom ‘ukusno sa što manje sastojaka’. Zahvaljujući upravo tome – što je ukusno, brzo i jeftino – jelo je postalo vrlo popularno i van granica same Italije.
Iznimno zanimljiv moment s ovim jelom jest taj da će vam njegova jednostavnost omogućiti da ga s vremenom dovedete do savršenstva, ali i eksperimentirate – primjerice dodavanjem čili papričica ili pak parmezana ili pecorina prilikom serviranja. Za pripremu potrebnih namirnica trebat će vam tri minute, a za samo kuhanje 12 minuta, dakle ukupno iznimno brzih četvrt sata, te svega tri osnovna sastojka: maslinovo ulje, češnjak i špageti.
U slučaju da se, kako biste dobili dodatnu toplinu i ljutkasti štih, dodaju čili papričice (peperoncino rosso odnosno kako ga još Talijani zovu ‘diavolillo’, u prijevodu vražićak) onda govorimo o modifikaciji jela pod imenom ‘spaghetti aglio, olio e peperoncino’. Po želji, u praktički gotovo jelo možete umiješati i sitno sjeckani peršin te serviranu tjesteninu posipati nekim od tvrdih talijanskih sireva, parmezanom ili pecorinom.
Priprema je iznimno jednostavna, a za dvije osobe trebat će vam ovi sastojci:
Zeleni zakoni
KLASIK IZ RUSIJE
ZA SVAKOGA PONEŠTO
KLASIK IZ RUSIJE
VOĆE PO CIJENI TESLE
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT