VIŠE OD SUNCA I MORA
Hrana i piće
Ova jednostavna i ukusna pita od šljiva okusom slavi zadnje dane ljeta. Uz ovaj fantastičan recept uspjet će baš svakom!
Kasno ljeto i prvi dani rujna na tržnicama i u voćarnama su u znaku šljiva. Plave, sočne, naizgled jednostavne, a opet pune okusa i mogućnosti. Jedan od klasika sa šljivama su knedle, poslužene s vrhnjem i prepečene na krušnim mrvicama, od njih se kuha ukusan pekmez s kojim tijekom cijele godine rado mažemo palačinke i krišku kruha za doručak… No ovo je voće idealno i za različite vrste kolača, a posebno pita, kojima daju dozu svježine, slatkoće i kiselkastosti. Jednostavna pita od šljiva idealan je desert koji će oduševiti sve koji ju probaju, a mi vam donosimo provjeren recept!
ŠLJIVE SU IZNIMNO ZDRAVE I DOSTUPNE, A KOD NAS JE OMILJENA SORTA BISTRICA
Šljive su na našem području česta voćka koja dobro uspijeva. Postoji više vrsta, no kod nas se najčešće pojavljuje bistrica koja će biti idealna i za ovaj recept. Ovo voće na plod dolazi u kolovozu i rujnu, pa sve do listopada, a od njega se često radi i rakija šljivovica. U svježim šljivama slobodno uživajte tijekom cijele sezone, izuzetno su zdrave i imaju samo 46 kalorija na 100 grama. Bogate su vitaminom C, u značajnim količinama sadrže vitamine iz B skupine, vitamin E i K, a sadrže i betakaroten odličan za zdravlje kože. Potiču probavu, riznica su antioksidansa, te izvor raznih minerala kao što su kalij, fosfor, željezo, magnezij…
RECEPT: JEDNOSTAVNA PITA OD ŠLJIVA S PRHKIM TIJESTOM
Ova pita od šljiva priprema se sa svježim šljivama bistricama i prhkim tijestom. Klasično prhko tijesto isplati se naučiti jer se koristi u brojnim receptima, kako za slana, tko i za slatka jela. Za jedan okrugli kalup za pite trebat će vam:
- 300 grama oštrog brašna (ili mješavina glatkog i oštrog)
- 150 grama maslaca
- 3 žlice šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1 dl vode (hladne)
Pomiješajte suhe sastojke i dodajte im maslac sobne temperature. Rukom spojite brašno i maslac dok se dobro ne povežu. U početku će izgledati „mrvičasti“ ako ubrzo će se formirati tijesto. Umiješajte jedno jaje i brzo umijesite. Kompaktno tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta. Bacite se na pripremu nadjeva. Za njega će vam trebati:
- 500 g šljiva bistrica
- 100 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice cimeta
- 1 žlica krušnih mrvica
- 0,5 dcl ruma
POSTUPAK PRIPREME
Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice. Pomiješajte ih sa šećerom. Na tavu sa širim dnom stavite šljive sa šećerom i kratko ih dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte im cimet i rum, a zatim i krušne mrvice koje će upiti višak tekućine.
Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i dno izbodite vilicom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od šljiva i stavite peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Ako ste vješti, možete od viška tijesta napraviti i dekorativni gornji sloj. Poslužite toplo s kuglicom sladoleda od vanilije, a ova pita bit će ukusna i kad se ohladi.