Hrana i piće

Ova jednostavna i ukusna pita od šljiva okusom slavi zadnje dane ljeta. Uz ovaj fantastičan recept uspjet će baš svakom!

Kasno ljeto i prvi dani rujna na tržnicama i u voćarnama su u znaku šljiva. Plave, sočne, naizgled jednostavne, a opet pune okusa i mogućnosti. Jedan od klasika sa šljivama su knedle, poslužene s vrhnjem i prepečene na krušnim mrvicama, od njih se kuha ukusan pekmez s kojim tijekom cijele godine rado mažemo palačinke i krišku kruha za doručak… No ovo je voće idealno i za različite vrste kolača, a posebno pita, kojima daju dozu svježine, slatkoće i kiselkastosti. Jednostavna pita od šljiva idealan je desert koji će oduševiti sve koji ju probaju, a mi vam donosimo provjeren recept!

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

ŠLJIVE SU IZNIMNO ZDRAVE I DOSTUPNE, A KOD NAS JE OMILJENA SORTA BISTRICA

Šljive su na našem području česta voćka koja dobro uspijeva. Postoji više vrsta, no kod nas se najčešće pojavljuje bistrica koja će biti idealna i za ovaj recept. Ovo voće na plod dolazi u kolovozu i rujnu, pa sve do listopada, a od njega se često radi i rakija šljivovica. U svježim šljivama slobodno uživajte tijekom cijele sezone, izuzetno su zdrave i imaju samo 46 kalorija na 100 grama. Bogate su vitaminom C, u značajnim količinama sadrže vitamine iz B skupine, vitamin E i K, a sadrže i betakaroten odličan za zdravlje kože. Potiču probavu, riznica su antioksidansa, te izvor raznih minerala kao što su kalij, fosfor, željezo, magnezij…

RECEPT: JEDNOSTAVNA PITA OD ŠLJIVA S PRHKIM TIJESTOM

Ova pita od šljiva priprema se sa svježim šljivama bistricama i prhkim tijestom. Klasično prhko tijesto isplati se naučiti jer se koristi u brojnim receptima, kako za slana, tko i za slatka jela. Za jedan okrugli kalup za pite trebat će vam:

GENERACIJA Z MIJENJA OBIČAJEZnate li što je to "suhi prosinac"? Blagdani bez alkohola novi su trend među mladima, čak polovica ih ne planira popiti ni kap ovog Božića
Nastavi čitati
  • 300 grama oštrog brašna (ili mješavina glatkog i oštrog)
  • 150 grama maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1 dl vode (hladne)
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli FJ (@fiascsuti)

Pomiješajte suhe sastojke i dodajte im maslac sobne temperature. Rukom spojite brašno i maslac dok se dobro ne povežu. U početku će izgledati „mrvičasti“ ako ubrzo će se formirati tijesto. Umiješajte jedno jaje i brzo umijesite. Kompaktno tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta. Bacite se na pripremu nadjeva. Za njega će vam trebati:

  • 500 g šljiva bistrica
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 0,5 dcl ruma

POSTUPAK PRIPREME

Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice. Pomiješajte ih sa šećerom. Na tavu sa širim dnom stavite šljive sa šećerom i kratko ih dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte im cimet i rum, a zatim i krušne mrvice koje će upiti višak tekućine.

Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i dno izbodite vilicom. Ravnomjerno rasporedite nadjev od šljiva i stavite peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Ako ste vješti, možete od viška tijesta napraviti i dekorativni gornji sloj. Poslužite toplo s kuglicom sladoleda od vanilije, a ova pita bit će ukusna i kad se ohladi.

Aktualno

Pročitajte još