KAKVA PRILIKA!
Hrana i piće
Sezonsko povrće je najbolje, a mi vam donosimo recepte koje morate isprobati ovog ljeta
Ljeto je u punom sjaju, a tržnice su prepune šarenih i mirisnih paprika, rajčica svih veličina, vrsta i oblika, sočnih tikvica, kao i ostalog sezonskog povrća koje je upravo sada najukusnije. Raznovrsne salate, punjene paprike, hrskavi popečci i osvježavajuća juha od tikvica, ukusna šalša… Nikad nije lakše nego u ovim toplijim mjesecima hraniti se zdravo i raznovrsno. Ako vam zatreba inspiracija, ovo su nama najbolji recepti za savršen ljetni ručak koje jednostavno morate isprobati!
PUNJENE PAPRIKE
Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Sadržaj punjenja može se razlikovati od obitelji do obitelji, ali mi najviše volimo tradicionalnu kombinaciju koju pripremaju naše mame i bake.
Doznajte više: Recept za punjene paprike
SATARAŠ
Jedno od jela koje je zaštitni znak ljeta svakako je sataraš. Razne verzije ovog jela postoje i u drugim regijama i zemljama, no recept koji se udomaćio kod nas potječe iz Slavonije i Baranje. U njega, za razliku od nekih drugih verzija jela od kuhanog povrća, idu samo tri vrste povrća: luk, paprika i rajčica. Može mu se, dakako, dodati i pokoja tikvica ili dodatno začiniti češnjakom, sigurno će biti izvrsno. Priprema je jednostavna, nešto će vam vremena uzeti samo sjeckanje i pripremanje povrća.
Doznajte više: Recept za sataraš
POPEČCI OD TIKVICA
Jedno od omiljenih i najjednostavnijih jela od tikvica su sočni popečci. Lako se spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena. Za njihovu pripremu potrebno je samo nekoliko namirnica, a možete ih kombinirati s narescima, salatama, komadima mesa ili ih jesti samostalno.
Doznajte više: Recept za popečke od tikvica
ŠALŠA
Rajčice se jedu same ili u šarenoj miješanoj salati, ali kad ih je toliko obilje, šteta je ne pripremiti i omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom.
Doznajte više: Recept za šalšu
SOPARNIK
Usitnjeni listovi blitve pečeni između dva tanka sloja najosnovnijeg tijesta. To je, najjednostavnije opisano, soparnik, autohtono jelo iz Poljica koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Unatoč jednostavnom opisu, soparnik je ipak puno više – on je hrana i tradicija u jednom. Na području južno od Splita, u brdima iznad Omiša, gdje su danas Poljica, a nekada je bio prostor Poljičke republike, ovo se jelo priprema još od vremena Turaka, odnosno od 15. i 16. stoljeća. Iako ima poseban okus kad se peče na otvorenom kominu i pod žarom, okus pravog soparnika moguće je rekonstruirati i u pećnici. Trebat će vam najosnovniji i vrlo povoljni sastojci te nešto vještine za razvlačenje tijesta.
Doznajte više: Recept za soparnik