Hrana i piće

Sezonsko povrće je najbolje, a mi vam donosimo recepte koje morate isprobati ovog ljeta

Ljeto je u punom sjaju, a tržnice su prepune šarenih i mirisnih paprika, rajčica svih veličina, vrsta i oblika, sočnih tikvica, kao i ostalog sezonskog povrća koje je upravo sada najukusnije. Raznovrsne salate, punjene paprike, hrskavi popečci i osvježavajuća juha od tikvica, ukusna šalša… Nikad nije lakše nego u ovim toplijim mjesecima hraniti se zdravo i raznovrsno. Ako vam zatreba inspiracija, ovo su nama najbolji recepti za savršen ljetni ručak koje jednostavno morate isprobati!

GENERACIJA Z MIJENJA OBIČAJEZnate li što je to "suhi prosinac"? Blagdani bez alkohola novi su trend među mladima, čak polovica ih ne planira popiti ni kap ovog Božića
Nastavi čitati

PUNJENE PAPRIKE

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Sadržaj punjenja može se razlikovati od obitelji do obitelji, ali mi najviše volimo tradicionalnu kombinaciju koju pripremaju naše mame i bake.

Doznajte više: Recept za punjene paprike

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

SATARAŠ

Jedno od jela koje je zaštitni znak ljeta svakako je sataraš. Razne verzije ovog jela postoje i u drugim regijama i zemljama, no recept koji se udomaćio kod nas potječe iz Slavonije i Baranje. U njega, za razliku od nekih drugih verzija jela od kuhanog povrća, idu samo tri vrste povrća: luk, paprika i rajčica. Može mu se, dakako, dodati i pokoja tikvica ili dodatno začiniti češnjakom, sigurno će biti izvrsno. Priprema je jednostavna, nešto će vam vremena uzeti samo sjeckanje i pripremanje povrća.

Doznajte više: Recept za sataraš

POPEČCI OD TIKVICA

Jedno od omiljenih i najjednostavnijih jela od tikvica su sočni popečci. Lako se spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena. Za njihovu pripremu potrebno je samo nekoliko namirnica, a možete ih kombinirati s narescima, salatama, komadima mesa ili ih jesti samostalno.

Doznajte više: Recept za popečke od tikvica

ŠALŠA

Rajčice se jedu same ili u šarenoj miješanoj salati, ali kad ih je toliko obilje, šteta je ne pripremiti i omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom

Doznajte više: Recept za šalšu

SOPARNIK

Usitnjeni listovi blitve pečeni između dva tanka sloja najosnovnijeg tijesta. To je, najjednostavnije opisano, soparnik, autohtono jelo iz Poljica koje se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Unatoč jednostavnom opisu, soparnik je ipak puno više – on je hrana i tradicija u jednom. Na području južno od Splita, u brdima iznad Omiša, gdje su danas Poljica, a nekada je bio prostor Poljičke republike, ovo se jelo priprema još od vremena Turaka, odnosno od 15. i 16. stoljeća. Iako ima poseban okus kad se peče na otvorenom kominu i pod žarom, okus pravog soparnika moguće je rekonstruirati i u pećnici. Trebat će vam najosnovniji i vrlo povoljni sastojci te nešto vještine za razvlačenje tijesta.

Doznajte više: Recept za soparnik

Aktualno

Pročitajte još