Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Foto: Putnikofer.hr
piše Antonio Ivičević

Zeleno Zagorje uvijek je privlačilo izletnike koji su iz grada bježali na njegove brežuljke. Uostalom, nisu slučajno još prije 200, 300 godina velikaši upravo po Zagorju napravili niz vikendica, danas više ili manje očuvanih dvoraca, u kojima su priređivali lude zabave i zamjenjivali svoje zagrebačke domove zagorskim mirom. Jedna je to od najljepših i najzelenijih hrvatskih regija, prepuna malenih brežuljaka, aktivnosti na otvorenom, brojnih dvoraca i muzeja, ali i fine, domaće hrane kojoj je zaista teško odoljeti. Jedno takvo mjesto koje smo nedavno posjetili udaljeno je od Zagreba manje od pola sata vožnje, zove se klet Kozjak te je idealno odredište za vikend izlet!

Nedaleko od Zagreba nalazi se divni prirodni bazen s termalnom vodom, za koji se ulaz ne plaća i u kojem se može kupati tijekom cijele godine

KLEZ KOZJAK U KOZJAKU ZAČRETSKOM IDEALNO JE MJESTO ZA PROVESTI DAN U PRIRODI I KUŠATI DOMAĆU HRANU

U posljednje vrijeme sve je više onih koji su vikendom u potrazi za netaknutom prirodom, seoskim mirisima koji podsjećaju na bakinu kuhinju i pravim ruralnim ugođajem. Nije ni čudno zašto: gradovi su postali bučni i prenaseljeni, promet je u njima kaotičan pa je neko seosko domaćinstvo, koje nudi domaću hranu i opuštajući prirodni ambijent, idealna prilika za pobjeći od gužve i svakodnevice. Mi smo se nedavno uputili prema Kozjaku Začretskom i kleti Kozjak, do koje ćete stići vrlo brzo kada izađete s autoceste pored poznatog “outlet” centra u Svetom Križu Začretju.

Nakon nekoliko minuta vožnje od naplatnih kućica vožnje pred vama će se otvoriti pogled na prostrano zeleno imanje koje od 2008. godine svakog vikenda pohode brojni izletnici, hedonisti i oni željni pravog seoskog ugođaja. Okružuje ga zelenilo, u ograđenom dijelu u blizini restorana posjetiteljima poziraju preslatki konji, a iz rustikalne kućice šire se opojni mirisi domaće kuhinje. Rezervacija je tijekom vikenda potrebna pa smo svoj dolazak najavili dan ranije, i taman negdje u vrijeme ručka dočekalo nas je prepuno imanje nasmiješenih i zadovoljnih gostiju.

JELA IMAJU OKUS KAO IZ BAKINE KUHINJE

Mi smo za početak odlučili probati domaću juhu od češnjaka – i nismo požalili. Kremasta, puna okusa i arome, baš onakva kakvu smo je zamišljali. Uskoro je na stol došao i “Tončekov ramstek” u umaku od crnog vina, luka, crnih maslina i meda te izdašna porcija telećeg pečenja s mlincima (toplo preporučujemo!). Meso je bilo sočno, kao i mlinci, a spoj tradicionalnih sastojaka otkrio je čaroliju prave domaće, zagorske kuhinje. Sve je bilo jako ukusno, porcije su obilne, a na stol, čak i u trenucima velike popunjenosti, jela su stizala u rekordnom vremenu, što je dodatno doprinijelo našem užitku.

ZA SVAKOGA PONEŠTO: OD RIBE PA SVE DO MESA

Moguće je, dakako, naručiti i jela uz prethodnu najavu i uživati u jariću i patki pripremljenoj na “kozjački” način. Na meniju su se našli i smuđ (pohani, u umaku ili na žaru), koruzna pastrva, svetokriška raca (pačja prsa u umaku od kupinovog vina), kraljevski lungić punjen sa sirom, dinstanim gljivama i špekom, zatim pureće rolade, ciganski odrezak u umaku od povrća… Ako pitate domaćine za preporuku, izdvojit će lungić pripremljen mesom vlastitog uzgoja, domaću patku s mlincima koja u Zagorju ima kultni status i nezaboravne štrukle o kojima je nepotrebno pisati dodatne hvalospjeve.

NAJJEFTINIJE GLAVNO JELO STOJI 13 EURA, PLATA ZA DVIJE OSOBE 40 EURA, JUHA 6 EURA…

Izbora, dakle, ima za svakoga. Najjeftinije glavno jelo na meniju, Martinin file (pileća prsa zapečene s rajčicom, povrćem i sirom), stoji 13 eura, Za pureće rolade ili pak zagorski odrezak punjen kremom od svježeg sira i kopriva izdvojit ćete 14 eura. Specijalitet kuće lungić „Kozjak“ platit ćete 17,50 eura. Teletina na kozjački košta 19 eura, a pastrva na žaru 14 eura. Najskuplje jelo na meniju je biftek u zelenom papru (33 eura). Iako su porcije zaista obilne i zasitne, isplati se ostaviti mjesta i za desert. Klet Kozjak poznata je po štrudlama od jabuke i višanja, koje prije polaska možete kupiti zamrznute te ih ponijeti kući.

View this post on Instagram

A post shared by Klet Kozjak (@klet_kozjak)

OMILJENO VIKEND IZLETIŠTE I MJESTO NA KOJEM JE VRIJEME STALO

Klet Kozjak opravdano nosi titulu jednog od omiljenih vikend odredišta Zagrepčana. Na brdašcu s kojeg se pruža lijep pogled na zelene brežuljke zaista je moguće osjetiti neki sporiji ritam života koji nam je svima prijeko potreban. Tu ćete odmoriti u idiličnim seoskom ambijentu i uživati u vrhunski pripremljenoj domaćoj hrani. Također, unutrašnjost restorana uređena je u rustikalnom stilu pa ćete se, kao i mi, osjećati kao kod kuće!

PODIJELI ČLANAK