U ljetnim mjesecima tržnice su prepune tikvica, a možete ih pripremiti na desetke načina: tikvice na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u rerni, u kombinaciji s ribom, kremasti rižoto s tikvicama, juha od tikvica… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja. Evo kako ih pripremiti za manje od 20 minuta!
POLPETE ILI POPEČCI OD TIKVICA: BRZI I JEDNOSTAVAN RECEPT ZA SVE ONE KOJI NEMAJU VREMENA I NE VOLE KOMPLICIRATI
Stručnjaci kažu da su tikvice iznimno nutritivno bogate, doprinose zdravoj probavi, mogu doprinijeti boljem vidu, pomaže pri mršavljenju i snižavaju krvnog tlaka. Stoga, iskoristite sezonu i konzumirajte je u što većoj mjeri! Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i izvrstan okus, no popečci od tikvica zaista se lako spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena. Za njihovu pripremu potrebno je samo nekoliko namirnica: 4 tikvice srednje veličine, pola šalice brašna, žličica soli, 2 jaja, 1/3 šalice naribanog sira (gauda), sol, papar i ulje.
POSTUPAK PRIPREME
- Naribajte tikvice i stavite ih u cjedilo postavljeno iznad zdjele i lagano posolite. Ostavite da odstoji 10-tak minuta, a zatim rukom iscijedite višak vode.
- U srednje velikoj posudi pomiješajte naribane tikvice, brašno, jaja, sir te sol i papar. Po potrebi dodajte još brašna. Miješajte dok se smjesa ne sjedini.
- U veliku tavu stavite maslinovo ili suncokretovo ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada se ulje dovoljno zagrije, žlicom zagrabite napravljenu smjesu i stavljajte na tavu. Stražnjom stranom žlice lagano spljoštite popečak te pržite oko dvije minute sa svake strane ili dok ne poprimi zlatnu boju.
- Pečene popečke stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i posolite. Po želji poslužite s kiselim vrhnjem i sitno nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!