Ova sočna musaka osvojit će sve za stolom! Priprema je jednostavna, a za samo sat vremena spremna je za posluživanje

Ako tražite jelo koje je ukusno, zasitno i lako za pripremu, ova musaka od krumpira i mesa je pravi izbor za svaki dan u tjednu

Domaća musaka od krumpira i mljevenog mesa, zapečena u vatrostalnoj posudi i posuta svježim peršinom
Foto: Shutterstock
  • Vrijeme pripreme:60 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Musaka je jedno od onih jela koja nas uvijek vraćaju u djetinjstvo. U svakoj kući priprema se na malo drugačiji način, ali zajedničko im je jedno: nezaboravan miris iz pećnice i topli tanjur koji zasiti i razveseli cijelu obitelj. Ako tražite provjeren recept za musaku, na pravom ste mjestu! Ovo jelo idealno je za ručak u tjednu, ali i za vikend kada želite nešto zasitno, ukusno i jednostavno za pripremu. U nastavku donosimo detaljan postupak i nekoliko korisnih savjeta kako da vaša musaka od krumpira i mljevenog mesa uvijek bude savršena.

ZAŠTO JE MUSAKA OD KRUMPIRA OMILJENA U DOMAĆOJ KUHINJI?

Iako korijene vuče iz grčke gastronomije, musaka je u našim krajevima postala prava klasika obiteljskog ručka. Umjesto patlidžana, najčešće koristimo krumpir, što jelo čini još zasitnijim i dostupnijim svima. Upravo ta jednostavnost i kombinacija poznatih namirnica razlog su zašto se musaka tako često nalazi na jelovnicima domaćih kuhinja.

Domaća musaka idealna je i jer podnosi prilagodbe. Naime, možete koristiti ono što imate u hladnjaku, prilagoditi je dječjem ukusu, dodati povrće ili više začina. Neki je vole s puno sira, neki s bešamelom, a neki jednostavno s hrskavim krumpirom i sočnim mljevenim mesom u sredini.

KOJE MESO JE NAJBOLJE ZA MUSAKU?

Mljevena junetina često se smatra najboljim izborom jer daje pun, bogat okus koji se savršeno slaže s krumpirom i začinima. Međutim, mnogi vole koristiti mješavinu mljevene junetine i svinjetine, što daje dodatnu sočnost i mekšu teksturu. Ako pak tražite lakšu i laganiju varijantu, odličan su izbor mljevena piletina ili puretina. Takva musaka je nježnijeg okusa, ali i dalje vrlo zasitna. U svakom slučaju, prilagodite recept vlastitim navikama i onome što imate pri ruci jer upravo je u tome čar musake!

RECEPT ZA MUSAKU

Osim što je izdašna i ukusna, musaka je i vrlo praktična za planiranje obroka. Također je odličan izbor ako očekujete goste jer se lako priprema u većim količinama i gotovo uvijek svima odgovara. Ovaj recept u nastavku je pravi dokaz da vam za domaći i obiteljski ručak ne treba puno kompliciranja. Uz par osnovnih sastojaka i malo dobre volje, možete napraviti jelo koje miriše na dom i okupljanje za stolom.

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa (najčešće junetina ili miješano meso)
  • 10 srednje velikih krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje (180 g)
  • Sol, papar
  • Crvena mljevena paprika (po želji)
  • Ulje za dinstanje
  • (po želji) ribani sir za zapeći

Postupak pripreme

  1. U tavu dodajte malo ulja da pokrije dno, pa dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10-15 minuta uz miješanje dok ne promijeni boju. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom po želji. Maknite s vatre.
  3. Ogulite krumpire, operite ih i narežite na ploške debljine oko 5 mm. Posolite i dobro promiješajte.
  4. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Nauljite vatrostalnu posudu.
  5. Slažite slojeve: red krumpira, red mesa, i tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem krumpira.
  6. Pokrijte folijom i pecite u pećnici na 200 °C oko 1 sat.
  7. Pred kraj pečenja prelijte smjesom umućenih jaja i kiselog vrhnja (po želji s ribanim sirom).
  8. Pecite još nekoliko minuta dok se ne uhvati zlatna korica.
  9. Ostavite da se malo ohladi (15-20 minuta) prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu.

RAZNE VARIJACIJE MUSAKE KOJE VRIJEDI ISPROBATI

Osim tradicionalne verzije s krumpirom i mljevenim mesom, musaka nudi bezbroj mogućnosti za prilagodbu, a upravo u tome i leži njezina čar. Ako želite laganiju varijantu, krumpir možete zamijeniti tikvicama narezanima na tanke ploške. Takva musaka zahtijeva nešto kraće vrijeme pečenja, a idealna je za toplije dane kada tražimo obrok koji je hranjiv, ali ne pretežak. Tikvice se mogu prethodno kratko posoliti i ocijediti kako bi otpustile višak vode i tako se lijepo zapečene povezale s ostalim slojevima.

Za one koji ne jedu meso ili žele isprobati nešto drugačije, postoji i vegetarijanska verzija musake. Umjesto mesa možete koristiti leću, gljive, pirjanu papriku, patlidžan ili kombinaciju više vrsta povrća. Leća daje strukturu i proteine, dok gljive osiguravaju dubinu okusa. Dobar savjet je da povrće prethodno lagano pirjate, kako bi se tijekom pečenja sve lijepo povezalo.

Pročitajte još